Italia og Spania ser lyspunkter, mens USA stålsetter seg for grufulle dager

Slik går det med de fem landene som er rammet verst av koronaviruset.

En intensivavdeling utenfor Roma. Italia er landet som er hardest rammet av koronaviruset. Men søndag ble det registrert de laveste dødstallene i landet de siste to ukene.

Hvordan går det med landene som er rammet hardest? Noen ser ut til å ha nådd toppen. Andre forbereder seg på vonde dager og snakker om krigstilstander.

Oversikten over daglige dødsfall i de fem landene som er rammet hardest, kan gi oss en indikator på hvordan det går med dem.

Tallene under er hentet fra statistikkbanken Worldometers. Alle tallene viser hvilken dag dødsfallet ble registrert, ikke nødvendigvis hvilken dag personene faktisk døde. Noen av grafene er oppdatert med tall frem til 11. april.

Italia: Laveste dødstall på to uker

Italia er det landet i verden som er hardest rammet av koronaviruset. Offisielle tall fra søndag viser at 15.887 mennesker er bekreftet døde av viruset. Det siste døgnet har 525 personer mistet livet.

Det er gode nyheter etter at det ble satt dystre rekorder nesten daglig i landet. 27. mars var verst til nå. Da ble det registrert 919 nye dødsfall på ett døgn.

Det er et annet tall som er spesielt verdt å merke seg. Det såkalte R-tallet, reproduksjonstallet, nådde 1 lørdag, ifølge statistikkbanken Worldometers. Det betyr at én person bare smitter én annen i snitt. Dersom dette tallet havner under 1, vil pandemien gradvis forsvinne.

Hele landet er i unntakstilstand, og den italienske regjeringen holder på de svært strenge tiltakene sine frem til minst 13. april.

Lørdag sa den italienske utenriksministeren Roberto Speranza at situasjonen fortsatt var dramatisk, og at det fortsatt lå noen vanskelige måneder foran dem. Men han viste også til en studie som viser at tiltakene har reddet 30.000 liv i landet.

Spania: – Vi er i starten på en nedgang

471 mennesker døde av viruset det siste døgnet i Spania, viser søndagens tall. Det er høyt, men det laveste tallet siden 22. mars.

I alt har 12.418 mennesker dødd av viruset i Spania – bare Italia har flere dødsfall.

De spanske tiltakene like strenge som i Italia: Hele landet har portforbud og er i praksis stengt. Lørdag utvidet den spanske statsministeren Pedro Sanchez de strenge tiltakene til 26. april.

– Vi er i starten på en nedgang i epidemien. Vi er sterkere enn vi tror, men vi må holde ut, sa statsministeren.

USA stålsetter seg for en forferdelig tid

USA er landet med flest smittede i verden, og der stiger dødstallene kraftig. Søndag viste ferske tall at 9325 mennesker har mistet livet til viruset i landet. Lørdag sa president Donald Trump at folket måtte forberede seg på en kraftig økning i tallet på døde de neste dagene.

– Vi går inn i en forferdelig tid, sa presidenten.

Det faktiske tallet på døde i landet kan være mye høyere, melder Washington Post søndag. De amerikanske smittevernmyndighetene, CDC, teller bare dødsfall der koronaviruset er påvist gjennom en laboratorieprøve. Mange som døde av lungesykdommer i de første ukene av utbruddet ble ikke testet, og fortsatt er det mange som dør hjemme eller på overbelastede sykehjem som heller ikke testes, skriver avisen.

– Vi vet at tallet er en underdrivelse, sier Kristen Nordlund, en talsperson for CDC.

New York er hardest rammet i USA. Søndag gikk tallet på døde litt ned, men det er for tidlig å tolke dette som et kjempegodt tegn, sa guvernør Andrew Cuomo.

New York er hardest rammet, og nesten halvparten av dødsfallene er registrert der. Men søndag kom delstatsguvernør Andrew Cuomo med et lite lyspunkt: Tallet på døde gikk nedover for første gang på flere dager.

– Hvor avgjørende er det? Det er for tidlig å si, sa Cuomo.

I New York er det 4159 mennesker som har dødd av koronaviruset i alt. Det er 594 nye dødsfall det siste døgnet. Lørdag var det 630 mennesker som døde på ett døgn i delstaten.

Frankrike: Bratt kurve

Frankrike har virkelig blitt tatt av koronaviruset. Også der er det innført portforbud som i utgangspunktet varer til 15. april. Det er sannsynlig at tiltakene vil vare lengre, skriver Reuters.

Frankrike fikk en dyster start på helgen. Da gjorde tallet på registrerte smittede og døde et byks i landet. De offisielle tallene viste 1120 nye dødsfall på et døgn.

Frankrike fikk en dyster start på helgen. Da gjorde tallet på registrerte smittede og døde et byks i landet. De offisielle tallene viste 1120 nye dødsfall på et døgn.

Torsdag var også en mørk, men noe misvisende dag i statistikken. Da ble det registrert 1355 nye dødsfall på et døgn, men frem til fredag hadde den franske regjeringen bare registrert koronadødsfall på sykehusene. Da la de til tallene fra sykehjem, men de var ikke fordelt på forskjellige dager.

I alt er 8078 mennesker døde av viruset i Frankrike, viser søndagens tall.

Storbritannia: Vond lørdag

I Storbritannia døde 612 personer av viruset det siste døgnet. Lørdag er den verste dagen for landet så langt. Da ble det registrert 708 nye dødsfall i landet.

I alt er det registrert 4943 dødsfall som følge av viruset i Storbritannia, femte mest i verden.

48.406 mennesker er registrert smittet i landet, og britenes statsminister Boris Johnson er én av dem. Derfor er han isolert for tiden. Fredag brukte han Twitter til å oppfordre britene til å holde seg hjemme i helgen, selv om været var pent.

Søndagens tall viser at den yngste pasienten som døde av viruset var 33 år gammel. Den eldste var 103. 29 av de døde ikke hadde noen kjente underliggende sykdommer.