Trump: OK å få ansatt til å ta oppvasken hvis kona ikke er der

USAs utenriksminister blir anklaget for å misbruke skattepenger. Men mannen som skulle undersøke anklagene nærmere, har fått sparken av president Donald Trump.

Mike Pompeos kone, Susan Pompeo, blir ofte med ektemannen på tur. Det har fått flere i den amerikanske utenrikstjenesten til å stusse. Her fra Blaise Diagne International Airport i Senegal tidligere i år.

Ifølge CNN, The New York Times og The Washington Post har utenriksminister Mike Pompeo bedt sikkerhetspersonell i utenriksdepartementet om å utføre private ærender for ham og hans kone, Susan Pompeo.

Noen av ærendene skal ha vært å hente parets hund Sherman hos frisøren, hente takeaway, tøy på renseri og familiemedlemmer på togstasjonen. Dette skal ha skjedd titt og ofte.

Bruk av privatfly og pengebruk relatert til hyppige turer til Kansas, hvor det spekuleres i at utenriksministeren vurderer å stille som kandidat til Senatet, er også blitt kritisert.

Trump: Han er en briljant fyr

Men utenriksministeren blir forsvart av sjefen sin, president Donald Trump.

– Jeg vil heller at han er på telefonen med en av verdens ledere enn at han tar oppvasken fordi kona eller barna hans ikke er der, sa Trump til pressen, ifølge CNN.

Trump syntes å referere til at Pompeo har flere barn, mens han faktisk bare har ett barn, en sønn.

– Hør her, han har veldig høy kvalitet, han er veldig smart, svarte Trump da han ble spurt om han var bekymret over at Pompeo skal ha fått departementets oppsynsmann sparket for å stanse etterforskningen av ham selv.

Demokratene i Kongressen har innledet en gransking etter at president Donald Trump sparket mannen med ansvar for internrevisjon i utenriksdepartementet. Sparkingen av Steve Linick kom etter oppfordring fra utenriksminister Mike Pompeo (bildet).

Diplomater reagerte

Det har også vakt reaksjoner hvordan utenriksministeren har tatt med seg kona, Susan Pompeo, på offisielle reiser. Under koronakrisen, hvor folk flest ble oppfordret til ikke å reise, ble hun med ektemannen på en offisiell reise til Midtøsten.

Selv om hun ikke hadde noen funksjon på turen, måtte utenriksdepartementets personell forberede og støtte henne under turen. Det reagerte flere diplomater på, skriver CNN.

En høytstående tjenestemann i utenriksdepartementet beskriver Susan Pompeos tilstedeværelse på turen som «håpløs».

– Øyenbrynene ble hevet fra starten, fra planleggingen av turen, hvorfor hun ble med, og hvorfor reiser hun under nedstengningen?

Demokrater og andre kritikere av Pompeo mener rekken med anklager viser et mønster hvor Pompeo misbruker skattebetalernes penger.

Les også

Varsler sier Trump-regjeringen ikke hørte på koronaadvarsler

Ledet også undersøkelser av våpensalg

Generalinspektøren i utenriksdepartementet, Steve Linick, leder hundrevis av ansatte i arbeidet med å etterforske svindel, sløsing og regelbrudd. Det var dermed generalinspektør Steve Linick som var ansvarlig for å undersøke om det var hold i anklagene mot utenriksministeren.

Linick ledet også arbeidet med å etterforske Pompeos godkjenning av våpensalg til Saudi-Arabia. Dette salget ble gjennomført selv om Kongressen var imot det, melder NBC.

Generalinspektøren kom ikke i mål med noen av granskingene fordi han fikk sparken av president Trump fredag 15. mai. Ifølge The New York Times ble Linick sparket fordi utenriksminister Pompeo ønsket det.

Lederen i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, kaller sparkingen av Linick for «usmakelig».

– Presidenten har lov til å sparke enhver føderal ansatt, men hvis det er for å hevne seg for noe generalinspektøren gjør, kan det være ulovlig, sa hun på CBS-programmet Face the Nation søndag.

Sparkingen av Linick har ført til at demokratene har startet sin egen etterforskning, ledet av Eliot L. Engel og Robert Menendez. De kjøper ikke Trumps begrunnelse om at sparkingen kun gjelder mangel på tillit.

– Vi er imot den politisk motiverte sparkingen av generalinspektørene og presidentens sløsing med disse kritiske stillingene, skriver de i et brev til Det hvite hus.

Linick er den fjerde generalinspektøren som har fått sparken av Trump så langt i år.

Steve Linick er blant annet kjent for rapporten som kritiserte tidligere utenriksminister Hillary Clintons bruk av privat e-post. Trump erstattet Linick med Stephen J. Akard, en nær alliert av visepresident Mike Pence.

– Prøvde å undergrave det vi prøvde å gjøre

Mike Pompeo bekrefter ovenfor The Washington Post at han spurte president Trump om å sparke Steve Linick.

Pompeo sier det var fordi Linick skal ha undergravd departementets «oppdrag». Han nektet å gi noen detaljer på hva Linick har gjort for å bli sparket. I samme intervju nekter utenriksministeren for at det var en politisk motivert handling.

Pompeo legger til at han ikke visste at Linick etterforsket anklagene mot han.

– Det er ikke mulig at denne avgjørelsen, eller snarere min anbefaling til presidenten, var basert på gjengjeldelse for en etterforskning som er eller var pågående. Jeg vet ikke om generalinspektørenes etterforskninger. Jeg får normalt først vite om slike etterforskninger i et endelig utkast 24 eller 48 timer før de blir offentliggjort, sier Pompeo til The Washington Post.