Nok en polititopp trekker seg etter avlyttingsskandalen

Unnlot å gjenåpne etterforskning av journalister.

Visepolitisjef John Yates i Metropolitan Police sier opp jobben.

Les også:

Scotland Yards assisterende politisjef John Yates offentliggjorde mandag ettermiddag at han trekker seg fra stillingen sin. Det skjer dagen etter at sjefen hans, Sir Paul Stephenson, gjorde det samme.

Yates, som også har det øverste ansvaret for bekjempelse av terrorisme, tok beslutningen etter å ha fått beskjed om at han kom til å bli suspendert som følge av det nære båndet til eksredaktør Neil Wallis i News of the World, skriver BBC.

Lot bevismateriale ligge

Yates avgjorde i 2009 at politiet ikke skulle gjenåpne etterforskningen av de påståtte telefonavlyttingene gjennomført av journalister i avisen News of the World.

Visepolitisjefen mente videre etterforskning ikke var nødvendig, men en undersøkelse i januar i år viste imidlertid at politiet hadde 11.000 sider med bevismateriale de ikke hadde etterforsket.

Yates innrømmet i en høring i parlamentet i forrige uke at det var feil å la bevismaterialet ligge. Sidene inneholdt navnene på rundt 4000 personer som skal ha blitt avlyttet.

Londons borgermester Boris Johnson sier i en uttalelse mandag at Yates' beslutning er «beklagelig, men riktig».

Les også:

Les også

Dette er hovedpersonene i avlyttingsskandalen

Tette bånd

Visepolitisjefen og andre ledere i Scotland Yard skal ha hatt tette bånd til ledere i avisen News of the World, noe som blant annet innebar regelmessige middager.

Det var blant annet det nære forholdet til eksredaktør i News of the World, Neil Wallis, som førte til at Sir Paul Stephenson trakk seg søndag.

Les

Les også

Alt om avlyttingsskandalen

her.

Omfattende avlytting

Avlyttingssaken startet i 2005, da en artikkel i News of the World førte til mistanker om at noen hacket prins Williams mobilsvar.

To år senere ble avisens hoffreporter, Clive Goodman, dømt til syv måneders fengsel for å ha avlyttet kongeliges telefonsvarere. Også privatetterforsker Glenn Mulcaire ble dømt.

Det har imidlertid vist seg at avlyttingssaken er mye mer omfattende, og en rekke journalister og ledere i News of the World skal ha vært involvert.

Innkaller til krisemøte

Storbritannias statsminister David Cameron bekrefter at Parlamentet er innkalt til krisemøte om avlyttingssaken onsdag, skriver NTB.

— Jeg ber Parlamentet om å sitte en ekstra dag, slik at jeg kan komme med en ny uttalelse som kommer i tillegg til oppnevningen av den dommerledede granskingen, og svare på spørsmål som kan komme på bakgrunn av dagens eller morgendagens hendelser, sa Cameron etter først å ha bestemt seg for å forkorte sin rundreise i Afrika for å reise hjem for å ta videre hånd om telefonavlyttingsskandalen.

Presset mot den britiske statsministeren øker etter som den britiske medieskandalen ruller videre. Flere av Camerons venner innen Murdoch-konsernet står i sentrum av skandalen.

Murdoch i høring

Tirsdag skal News Internationals eier Rupert Murdoch, sønnen og styreformann James Murdoch, og administrerende direktør Rebekah Brooks i News of the World svare for seg foran medlemmer av det britiske parlamentet.

Brooks vil trolig bli spurt om hennes kjennskap til angivelige utbetalinger til politiet, mens Rupert og James Murdoch må forvente spørsmål om deres rolle i de ulovlige avlyttingene.