Verden

Venezuela-støtte i Trumps nabolag – Aktivister okkuperer forlatt ambassade i Washington

Da de venezuelanske diplomatene ble sendt hjem, flyttet amerikanske aktivister inn i ambassadebygningen i Washington. Der spiser de takeaway-pizza, sover på sofaen og nekter å slippe inn Venezuelas nye ambassadør.

Et kollektiv av politiske aktivister har flyttet inn på den venezuelanske ambassaden i Washington D-C.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Mathilde Waale
  Journalist

I kriserammede Venezuela raser propagandakrigen: Den sittende presidenten Nicolás Maduro langer ut mot USA og kaller de siste sanksjonene mot Venezuelas statsbank for illegale og umoralske.

Lenger nord i Caracas, på torget i finans- og shoppingbydelen Chacao, varsler opposisjonsleder og selverklært president Juan Guaidós tidenes protestmarsj mot regimet 1. mai.

Sittende president Nicolás Maduro delte smilende ut nødrasjoner i Caracas i slutten av påsken.

Den siste uken har imidlertid maktkampen om den skakkjørte oljenasjonen også foregått i president Donald Trumps eget nabolag.

I et av Washington DCs aller beste og mektigste strøk har radikale amerikanske aktivister inntatt og okkupert et stykke venezuelansk grunn. Til støtte for Nicolás Maduros – presidenten som Trump-administrasjonen mener mangler legitimitet og som stemples som en tyrann.

Venezuelas ambassade i Washington. Okkupert av amerikanske aksjonister.
Les også

Strømstansen har ført til tomme vannkraner i Venezuela. Nå må de hente vann i kloakken.

Rosa ambassadesjokk

De kaller seg Embassy Protection Collective, og nekter å slippe inn diplomatene til Juan Guaidó, som Trumps regjering har anerkjent som Venezuelas rettmessige president.

– Dette dreier seg ikke om du er tilhenger av president Maduro eller ikke. Dette handler om å stå opp for internasjonal rett og hindre et kupp. Det er grunnen til at vi forsvarer ambassaden mot en fiendtlig overtagelse, uttaler Medea Benjamin i aksjonsgruppen Code Pink.

Hun er kjent for sine rosa demonstrasjoner og protest-stunt. Benjamin brøt blant annet inn da Guaidós utsending til USA, Carlos Vecchio ble mottatt av amerikanske myndigheter i mars. Hun klarte ikke å hindre Vecchio i å overta kontorene til Venezuelas militærattaché, som valgte å bytte side og gi sin støtte til Guidió.

Medea Benjamin i Code Pink protesterte da Guaidós utsending Carlos Vecchio ble mottatt i residensen til Venezuelas militærattaché i Washington:

I mars inntok Guaidós utsending Carlos Vecchio (til venstre) Washington. I Venezuelas militærattaché ble bildet Nicolás Maduro byttet ut med Guaido. Det skjedde etter at militærattacheen i Washington, José Luis Silva Silva byttet side og erklærte støtte til Guaidó.

Overtok alt unntatt ambassaden

Guaidós USA-ambassadør Carlos Vecchio klarte å ta kontroll over to av bygningene til Venezuelas ambassade i Washington, og det venezuelanske konsulatet i New York.

Det skjedde etter at amerikanske myndigheter sperret alle Maduro-regimets bankkontoer.

Vecchio regnet i mars med å overta ambassaden i Washington «i løpet av noen dager». Det skjedde ikke.

Men ved ambassaden ville kun 12 av 55 ansatte bytte side. Dermed pakket Maduro-diplomatene sammen i og forlot USA.

Samtidig flyttet Benjamin og andre aktivister i herskapshuset i Georgetown, som huser ambassaden i Washington.

Les også

USA henter hjem alle diplomater fra Venezuela

Medea Benjamin i Code Pink flyttet inn på ambassaden allerede 20. mars, da hun hørte at opposisjonens representanter skulle overta bygningen. Hun har bodd der siden.

Må forlate ambassaden denne uken

Det amerikanske utenriksdepartementet har gitt Maduros delegasjon frist til 25. april med å forlate ambassaden. De fleste ansatte ved ambassaden har reist, etter at de mistet sin diplomatiske status i Washington.

Bilder fra AFP viser at bunker med venezuelanske pass, konfidensiell post og regninger er blitt liggende igjen på kontorene i ambassaden. I mellomtiden har flere nordamerikanske aksjonister flyttet inn, og sørger for å «beskytte» ambassaden både natt og dag.

Ambassadekollektivet har denne uken arrangert en rekke møter, konserter og politiske arrangementer i bygningen.

Ifølge The Washington Post er det igjen kun to lokalt ansatte i ambassadekomplekset, begge med både amerikansk og venezuelansk pass. De har nektet å svare på spørsmål fra journalister, så det er usikkert om de vil forlate ambassaden.

– Lik det eller ikke, Maduro-regjeringen er faktisk den myndighet som har makten i Venezuela og som anerkjennes av FN. Trumps strategi med å skape en parallell regjering og deretter overta en utenriksstasjon, er fullstendig absurd, uhørt og ulovlig, mener Benjamin.

Hun er ikke den eneste som har blandet seg inn den diplomatiske dragkampen om Venezuela.

«Ligg unna Venezuela!»

«Stopp kuppet, Maduro er president!»

Utenfor venezuelanske utenriksstasjoner verden over har demonstranter protestert og lokale aktivister forsøkt å stanse utsendinger fra Juan Guaidó. Men det ropes også slagord til støtte for Guiadó og regimeskifte.

Tilhengere og motstandere av Maduro i tottene på hverandre utenfor den venezuelanske ambassaden i San José i Costa Rica. Her ble det også diplomatisk konfrontasjon da en utsending fra Guaidós forsøkte å ta over ambassaden i februar.

Diplomatiske forviklinger verden over

Nesten 60 land har fulgt USA og anerkjent Guaidó som Venezuelas legitime overhode. Men FN, EU og Norge godtar ikke den selverklærte presidenten.

Det har ført til venezuelansk diplomatiforvikling ikke bare i Washington, men også i hovedsteder som Berlin, Wien og Panama City. Her krangler utsendinger for Maduro og Guaidó om nøkler til ambassader og konsulat, og om hvem som representerer Venezuela.

Mange venezuelanske statsborgere som har emigrert, møter stengte konsulat og ambassader på grunn av den diplomatiske konflikten.

USAs ambassade i Caracas i Venezuela. Amerikanske myndigheter har brutt de diplomatiske forbindelsene og har hentet sine diplomater hjem.

Dobbelt sett med ambassadører

Noen steder er den kriserammede søramerikanske staten representert med to ambassadører og to ambassader.

– En helsprø situasjon, sier William Dávila Valeri, Guaidós representant i Wien til The Washington Post. Østerrike har anerkjent Guaidó, men har ennå ikke tilbakekalt diplomatstatusen til Maduros utsendinger i landet.

– Maduros ambassadør er her fortsatt, som en slags Darth Vader for den bolivarianske revolusjonen. Men jeg har tilgang til myndighetene og medier, som er viktigst, sier Valeri.

En video fra livet i den okkuperte ambassaden:

Les mer om

 1. Venezuela
 2. USA
 3. Internasjonal politikk
 4. Nicolás Maduro
 5. Juan Guaidó