Verden

Forrige måned sa colombianerne nei til en fredsavtale, men nå har regjeringen og geriljaen signert en ny.

Colombias president Juan Manuel Santos mener at den reviderte fredsavtalen er bedre enn den forrige, men opposisjonen er fortsatt ikke fornøyd.

Colombias regjering og FARC-geriljaen signerte torsdag en revidert fredsavtale. Men opposisjonen rasler med sablene og truer med boikott når avtalen skal opp i nasjonalforsamlingen neste uke.

  • NTB

Seremonien i Bogota lå an til å bli mer dempet enn da den første avtalen ble signert i havnebyen Cartagena i september. Da overvar både utenriksminister Børge Brende (H) og USAs utenriksminister John Kerry signeringen.

Kort tid etter ble avtalen overraskende nedstemt med knapt flertall i en folkeavstemning, og partene måtte tilbake til forhandlingsbordet, der Norge har fungert som tilrettelegger.

Hastverk

Det at seremonien ble holdt i et teater i Bogota på kort varsel, tyder på at president og fredsprisvinner Juan Manuel Santos har hatt det travelt med å få den reviderte avtalen på plass før det kommer flere brudd på våpenhvilen han har inngått med den venstreorienterte geriljaen.

– Vi må handle. Det er ingen tid å miste, sa Santos i en TV-sendt tale der han med mindre enn to døgns varsel kunngjorde at avtalen skulle signeres torsdag.

Allerede i neste uke er det ventet at den blir godkjent av et solid flertall i nasjonalforsamlingen. Deretter er planen at FARC skal begynne å levere inn våpnene sine i drøyt 20 demobiliseringsområder, med FN-observatører til stede.

Den nye avtalen inneholder om lag 50 endringer i den forrige som ble nedstemt, endringer som skal dempe kritikken fra ekspresident Alvaro Uribe og hans tilhengere.

Men FARC har ikke villet gå med på opposisjonens fremste krav, at opprørere som har begått overgrep, skal dømmes til fengsel, ikke samfunnsstraff. FARC har også avvist kravet om strengere restriksjoner på gruppens mulighet til politisk deltagelse.

Misfornøyd Uribe

Uribe ga tidligere i uken klar beskjed om at han ikke er fornøyd. Når avtalen skal vedtas i nasjonalforsamlingen neste uke, truer flere medlemmer av hans parti med boikott. De truer også med å arrangere demonstrasjoner i protest mot det de mener er «et slag mot demokratiet».

– Regjeringen har ønsket å ture frem på en måte som splitter colombianerne i stedet for å komme med en nasjonal pakt som bringer oss sammen, het det i en uttalelse fra Uribes parti Demokratisk senter onsdag.

FARC-geriljaen har i over 50 år kjempet for en jordreform og sosiale endringer for å minske de økonomiske ulikhetene i landet. Men mange i Colombia avskyr gruppen som følge av alle bortføringene og narkotikahandelen som har finansiert krigen.

Frykter mer vold

Avtalen er ment å sikre de rundt 8.000 geriljasoldatene en vei tilbake i samfunnet slik at de ikke fortsetter å livnære seg av vold og narkohandel.

Samtidig øker frykten for et nytt blodbad, slik Colombia opplevde etter den forrige fredsprosessen med FARC på 1980-tallet.

Da ble tusenvis av tidligere geriljasoldater, fagorganiserte og militante kommunister skutt og drept av høyreorienterte militssoldater.

Etter at den første avtalen ble signert i september, har flere aktivister og menneskerettsforkjempere blitt drept av ukjente gjerningsmann i FARC-dominerte områder. Tidligere i uken innkalte Santos regjeringen og FN-utsendinger til et hastemøte for å diskutere drapene. Han brukte samtidig anledningen til å si at det haster med å få fredsavtalen på plass.

Halvt århundre med konflikt

FARC og regjeringen har forhandlet i flere år for å komme frem til en avtale som skal gjøre slutt på over et halvt århundre med væpnet konflikt i landet. Over 220.000 mennesker er drept i borgerkrigen, og seks millioner er drevet på flukt.

Fredsprisen

Norge har sammen med Cuba vært tilretteleggere for forhandlingene som så ut til å ha blitt kronet med seier tidligere i høst, før prosessen fikk et skudd for baugen i folkeavstemningen.

President Juan Manuel Santos er tildelt Nobels fredspris for 2016 for sin innsats for å komme frem til en fredelig løsning.

Les mer om

  1. Demokrati
  2. Colombia
  3. Nobels Fredspris