Verden

Avtale skal sikre gjenopptakelse av Aleppo-evakuering

Innbyggere i Øst-Aleppo fotografert mens de evakueres fra det hardt krigsrammede området 15. desember.

Evakueringen av sivile og opprørere fra Øst-Aleppo kan gjenopptas etter at en ny avtale er inngått, ifølge Hizbollah-geriljaen og eksilgruppen SOHR.

  • NTB

– Den nye avtalen gjør det mulig å fullføre evakueringen fra de gjenværende opprørskontrollerte delene i Øst-Aleppo, opplyser Al-Farouk Abu Bakr, en talsmann for opprørerne i Øst-Aleppo, til fjernsynskanalen Al Arabiya al-Hadith lørdag formiddag.

Avtalen omfatter evakuering fra de to sjiamuslimsk-dominerte landsbyene al-Foua og Kefraya som er beleiret av opprørere i Idlib-provinsen. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights dreier det seg om evakuering av rundt 4.000 personer fra al-Foua og Kefraya. Evakueringen skal etter planen starte lørdag.

Avtalen omfatter også evakuering av sårede fra byene Madaya og Zabadani som er kontrollert av regjeringsvennlig milits nær grensen til Libya, samt fullføring av evakuering fra opprørskontrollerte Øst-Aleppo, melder Reuters.

Verken talsmenn for syriske myndigheter eller hæren og dens allierte har vært tilgjengelig for kommentarer overfor Reuters.

Forklaringen på at evakueringene i utgangspunktet stanset opp, finnes etter alt å dømme i Idlib-provinsen, der opprørere skal ha hindret evakuering av sårede fra to landsbyer de har beleiret i lang tid.

Det er anslått at mellom 15.000 og 40.000 sivile, i tillegg til rundt 6.000 opprørere, fortsatt er igjen i Øst-Aleppo. Temperaturen nærmer seg frysepunktet i Øst-Aleppo, og FN er svært bekymret for situasjonen. Hjelpeorganisasjoner fikk fredag beskjed om å forlate evakueringsområdet, uvisst av hvilken grunn.

De aller fleste sivile som er evakuert fra Øst-Aleppo, er fraktet til Idlib, der situasjonen beskrives som kaotisk.

Saken oppdateres.

De fleste evakuerte fra Øst-Aleppo er fraktet til provisoriske leire i Idlib-distriktet.

Les også

  1. FN-sjefen: - Aleppo er nå et synonym for helvete

  2. FN på sidelinjen i Tyrkias og Russlands nye Syria-plan

  3. FN på sidelinjen i Tyrkias og Russlands nye Syria-plan

  4. Tre grunner til at vi ikke bryr oss om krigsofrene i Aleppo

  5. Evakueringen fra Øst-Aleppo stanset - tusenvis fremdeles innesperret