Nikki Haley blir Trumps FN-ambassadør

Guvernør Nikki Haley (44) bekrefter at hun har takket ja til å bli FN-ambassadør for USA. Ny utdanningsminister blir Betsy DeVos (58) fra Michigan.

Nikki Haley er den andre guvernøren med amerikansk-asiatisk bakgrunn i USA. Nå kan hun bli USAs FN-ambassadør i Donald Trumps administrasjon.

Haley er en stigende stjerne i partiet og ble en stund nevnt som mulig presidentkandidat selv i årets valg.

Betsy DeVos var et av mange statsrådemner som besøkte Donald Trump på hans golfbane i New Jersey sist helg.

Trump sier i en uttalelse om sin nye FN-ambassadør at Haley har bevist sine evner i å inngå avtaler og «vi ser frem til å inngå en rekke avtaler». Trump sier videre at hun vil bli «en stor leder som representerer oss på verdensscenen.» Han omtaler utdanningsministeren DeVos som «briljant og engasjert».

44 år gamle Haley er nå guvernør i Sør-Carolina. Hun er datter av indiske innvandrere og støttet Marco Rubios forsøk på å bli republikanernes presidentkandidat. Etter at han trakk seg, støttet hun Ted Cruz.

Kjent som Trump-kritiker

Haley var en frittalende kritiker av Trump under valgkampen hans. Først i oktober stilte hun seg bak hans kandidatur til å bli USAs neste president, selv om hun understreket at hun ikke var noen «fan».

Trump har tidligere anklaget Haley for å ha en «svak» holdning til innvandring, ifølge CNN. Nå ser det imidlertid ut til at uenigheten er satt til side.

Til tross for Haleys skepsis, møtte hun ham i Trump Tower i New York i forrige uke, omtrent samtidig som det ble meldt at hun var aktuell som utenriksminister.

– Jeg sier fra

Da Haley besøkte Trump torsdag sa hun til reportere at hun aldri hadde mislikt den påtroppende presidenten.

– Han var en venn og støttespiller før han ble presidentkandidat, og han var vennlig mot meg da. Men når jeg jeg ser noe som gjør meg ukomfortabel, sier jeg fra, sa Haley.

– Svært hyggelig

Etter møtet sa Haley at hun hadde hatt «en svært hyggelig» samtale med den påtroppende presidenten.

Blir statsråd

Trump planlegger å oppgradere statusen til FN-ambassadøren til regjeringsnivå. Ikke alle presidenter har gjort dette, spesielt ikke de republikanske.

Utnevnelsen som FN-ambassadør må godkjennes i det amerikanske senatet. Inntil det skjer, vil Haley forbli på post som guvernør i Sør-Carolina. Siden hun nå er inne i sin andre periode, ville hun vært nødt til å gå av om to år.

Oppdratt som sikh, ble kristen

Haley ble guvernør i 2010, etter en heftig valgkamp der hun blant annet ble beskyldt for sidesprang.

Haley er født av indiske innvandrere i Sør-Carolina, oppdratt som sikh og giftet seg med både en kristen og sikhseremoni. Haley het opprinnelig Nimrata Randhawa. Hun regner seg nå som kristen, og ble valgt til guvernør med støtte av Tea Party-bevegelsen. Hun er den første kvinne som er guvernør i Sør-Carolina, men hun var den andre indisk-amerikanske personen som ble guvernør i USA.

Haley sier i sin kunngjøring at hun takket ja til tilbudet om ambassadørjobben av pliktfølelse.

- Når presidenten tror du har noe viktig å bidra med for nasjonens velferd og vår anseelse i verden, er det et en forespørsel det er viktig å lytte til.

Forkjemper for privatskoler

Den nye utdanningsminister, Betsy DeVos, er tidligere leder av delstatspartiet og er en kjent forkjemper for såkalte charterskoler - dette er privatskoler som får statsstøtte. Hun har også slåss for såkalte verdikuponger - slik at foreldrene kan velge om de vil bruke offentlige skolepenger på privatskoler. DeVos er gift med arvingen til et av USAs største selskaper, AmWay, og er tidligere blitt kritisert av Trump-tilhengere som en av partieliten.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.