Verden

Trump overrasket med å snakke med Taiwans president

Stikk i strid med en 37 år gammel praksis har Donald Trump hatt politiske samtaler med Taiwans president.

Påtroppende president Donald Trump har overrasket mange amerikanske diplomater med sine utradisjonelle samtaler med andre statsledere. Her er han sammen med blivende visepresident Mike Pence.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Reuters
  • NTB

SISTE: Det kinesiske utenriksdepartementet har nå levert en offisiell protest til «den relevante part» i USA etter at Trump snakket med Taiwans president på telefonen.

Det vekker oppsikt at USAs påtroppende president Donald Trump tok imot en telefonsamtale fra Taiwans president Tsai Ing-wen fredag.

Det skal være første gang det har vært en slik kontakt siden president Jimmy Carter i 1979 etablerte prinsippet om at USA bare skulle forholde seg til ett Kina.

Hope Hicks, en talskvinne for Trump-administrasjonen, sendte ut en uttalelse der det heter at de to hadde bemerket at «nære økonomiske, politiske og sikkerhetsmessige forbindelser eksisterer mellom Taiwan og USA».

  • Hva er bakgrunnen for at denne telefonsamtalen vekker så sterke reaksjoner? Få mer innsikt her.

«Et lite triks av Taiwan»

Trump skriver på Twitter at det var Taiwans president som ringte ham for å gratulere. Mens Alex Huang, en talsmann for Tsai, sier samtalen selvfølgelig var avtalt fra begge sider på forhånd.

Kort tid etter fulgte Trump opp med en ny tweet:

– Det er interessant å se hvordan USA selger våpen til Taiwan for milliarder av dollar, men at jeg ikke skal kunne akseptere en gratulasjonssamtale.

Kinas første reaksjon, ved utenriksminister Wang Yi, var å avvise telefonsamtalen som en «smålig handling» fra Taiwans side. Yi tror ikke forholdet til USA blir skadet eller at samtalen vil endre USAs langvarige «ett Kina»-politikk.

Men nå er det altså levert en offisiell protest til USA med følgende beskjed:

– Det må understrekes at det kun finnes ett Kina i verden. Taiwan er en uatskillelig del av Kinas territorium.

Donald Trump har snakket med til Taiwans president Tsai Ing-wen snakket fredag med Donald Trump på telefon.

Forsker: – Stadig mer bekymret

Ifølge en av Kinas fremste forskere på internasjonale relasjoner skyldes Kinas forsiktige reaksjon først og fremst ønsket om å ha et stabilt forhold til USA, også når Trump overtar som president i januar.

– Kinesiske ledere er stadig mer bekymret for USAs politikk mot Kina under Trumps administrasjon, sier Shi Yinhong ved Renmin universitet i Beijing.

– Dette er en stor hendelse, det er første gang en påtroppende president i USA har utfordret Kina. Dette må bety dårlige nyheter for den kinesiske ledelsen, sier forskeren til New York Times.

Følsomt og viktig spørsmål

Ifølge Shi er Taiwans status det mest følsomme og viktigste spørsmålet i forholdet mellom USA og Kina. Det at Trump valgte å snakke direkte med presidenten, kan dessuten gjøre henne mer uimottagelig for press fra Beijing, mener han.

Kontoret til Taiwans president har uttalt at Tsai og Trump diskuterte et tettere bilateralt samarbeide, noe som også er oppsiktsvekkende.

– Det er slik kriger starter

Tsai Ing-wen var den ene av tilsammen fire utenlandske lederne som ble kontaktet av Trump fredag. Det er blitt stilt spørsmål ved om overgangsteamet hans samordner sine aktiviteter med det amerikanske utenriksdepartementet.

Torsdag gikk pressetalsmannen til Det hvite hus, Josh Earnest, til det uvanlige skritt å gi en påtroppende president råd om å benytte seg av ekspertisen til sitt eget utenriksdepartement og utenrikstjeneste.

Den demokratiske senatoren Chris Murphy, som er medlem av Senatets utenrikskomité, la ut to meldinger på Twitter: «Fasthet i utenrikspolitikken er et middel, ikke et mål. Det er ikke hellig. Derfor har Trump rett til å endre politikken, alliansene og strategien».

Men så la han til i en andre Tweet: «Det som har skjedd de siste 48 timene er ikke et skifte. Det er fundamentale endringer i utenrikspolitikken uten noen plan. Det er slik kriger starter».

Inviterer Duterte til Det hvite hus

Trump har i tillegg invitert Filippinenes frittalende president Rodrigo Duterte til Det hvite hus, ifølge Reuters.

Dutertes rådgivere opplyser at Trump skal ha invitert ham til Det hvite hus da de to hadde en svært engasjerende og livlig telefonsamtale på over syv minutter sent fredag kveld.

Trumps rådgivere bekrefter at de to har snakket sammen og er enige om å samarbeide tett.

Rodrigo Duterte er Filippenes president.

Ifølge Duterte, som ringte for å gratulere Trump, skal de to ha diskutert blant annet narkotikapolitikk.

– Han var ganske forståelsesfull til vår bekymring for narkotika. Han ønsker meg vel i vår narkokrig. Han sa at vi gjør det som en suveren stat, på den rette måten, sier Duterte lørdag.

Forholdet mellom USA og Filippinene har vært anstrengt de siste månedene.

Ikke minst på grunn av Dutertes omtale av president Barack Obama som «horesønn» og hans løfte om å bryte forsvarssamarbeidet med USA, som i en årrekke har hatt soldater utstasjonert på Filippinene. Slengbemerkningen om Obama kom etter at FN og USA anklaget Duterte for å oppmuntre til utenomrettslige likvideringer i sin kamp mot narkotika og misbrukere.

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Taiwan
  4. Kina