Evakueringen av Øst-Aleppo utsatt igjen

Sikkerhetsrådet ble søndag enige om å sende FN-observatører til Aleppo for å overvåke evakueringen. Samtidig fører et angrepet på fem busser i Idlib til at evakueringen er midlertidig stanset.

Fem busser ble angrepet da de var på vei for å evakuere syke og sårede fra to landsbyer i opprørskontrollerte områder i Idlib-provinsen. Det var trolig opprørere som sto bak angrepet.

Søndag ble fem busser som var på vei til å evakuere sjiamuslimer fra landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen, angrepet. De to landsbyene er beleiret av opprørerne.

Bussene skulle evakuere syke og sårede, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Statlig syrisk TV melder at bussene ble angrepet av «terrorister», et begrep de bruker om opprørsstyrker som kjemper mot Assad-regimet.

Styrkene som er lojale til regimet i Syria, har krevd at de to landsbyene må evakueres i bytte mot at opprørere og sivile blir kjørt ut fra Øst-Aleppo. Angrepet på bussene har derfor ført til at evakueringen i Aleppo og fra de to landsbyene er stanset.

Diskuteres i Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd diskuterer i kveld norsk tid situasjonen i Aleppo. Ifølge Reuters har de fem vetomaktene i rådet blitt enige om et utkast til en resolusjon som innebærer at FN skal sende observatørere til Aleppo for å overvåke evakueringen. Rådet skal stemme over forslaget mandag.

Tidligere søndag avviste Russlands FN-ambassadør, Vitalij Tsjurkin, et fransk forslag om å sende FN-observatører til Aleppo.

– Jeg tror vi har en god tekst, og vi er enige om å stemme i morgen, sier Tsjurkin om det nye forslaget.

Russland har nedlagt veto mot tilsammen seks forslag til resolusjoner om Syria siden konflikten startet i 2011

Les også

FN på sidelinjen i Tyrkias og Russlands nye Syria-plan

Bussangrep

SOHR-leder Rami Abdulrahman sier til nyhetsbyrået DPA at seks av bussene i kolonnen som skulle evakuere beboere fra de to landsbyene, ble angrepet og brent.

Enkelte busser, i tillegg til kjøretøy fra Røde Halvmåne, har tatt seg frem til byene.

Busser kjørte også inn i den siste opprørskontrollerte enklaven i Øst-Aleppo søndag formiddag, med bistand fra Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), for å frakte gjenværende opprørere og deres familier ut av byen. Det meldte det statlige nyhetsbyrået SANA.

Sårbar evakueringsavtale

Evakueringen av de nær 40.000 menneskene fra Øst-Aleppo kan ta alt fra fem til ti dager, og avtalen er svært sårbar, ifølge generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Det denne operasjonen kategoriseres av er at det er veldig mange parter involvert. Det er blitt en komplisert forhandling, som har foregått direkte mellom partene og delvis med Tyrkia, som vertskap for forhandlingene, sier Egeland til NTB.

Alt i alt er det fem beleirede områder hvor det nå er planlagt evakueringer fra. Det er byer som FN har kjempet lenge for å evakuerer og for å få hjelp inn i, ifølge Egeland.

Tusenvis av mennesker i Øst-Aleppo har ventet på at evakueringen skal gjenopptas, etter at partene i konflikten skal ha inngått en ny avtale lørdag. Den første evakueringsplanen brøt sammen fredag.

Opprørere og sivile venter på å bli evakuert fra Øst-Aleppo. Bildet er fra fredag.

Aftenposten snakket søndag ettermiddag med Lina Chawaf, som driver eksilradioen Rozana Radio fra Paris. Rozana Radio har kontakt med et stort nettverk av borgerjournalister inne i Syria, hvor uavhengige utenlandske journalister nesten ikke opererer.

Hun forklarer at evakueringen stanset opp torsdag fordi Iran, som støtter Assad-regimet, krevde at innbyggerne i de to landsbyene Foua og Kefraya måtte bringes i sikkerhet først.

Les også

Propagandaspillet om Syria

– Nå fikk jeg akkurat den siste enigheten, sier Chawaf under intervjuet med Aftenposten.

– Når 1215 av innbyggerne i landsbyene Foua og Kefraya er evakuert, vil de tillate at halvparten av menneskene i Øst-Aleppo slipper ut. Deretter skal nye 1215 fra de to landsbyene evakueres, og så resten av befolkningen i Øst-Aleppo, forteller hun.

Desperate mangler

De to landsbyene er under beleiring av opprørsgruppen Jabat Fateh al Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, som kontrollerer store deler av Idlib-provinsen, skriver NTB.

Innbyggerne er hovedsakelig Assad-lojale sjiamuslimer. Spørsmålet om de to landsbyene ser ut til å ha vært hovedgrunnen til at bussingen av sivile ut fra Øst-Aleppo stanset opp.

– Hvis det går etter planen, er denne enigheten selvsagt gode nyheter, sier Chawaf.

Hun minner samtidig om at det for fire dager siden ble rapportert om skyting mot sivile som var på vei ut av Aleppo, slik at de måtte vende tilbake til byen etter at bare noen få tusen var brakt i sikkerhet.

Chawaf beskriver en desperat situasjon i Øst-Aleppo de siste dagene.

– Folk sover på gaten. Det er veldig kaldt, og de har ingen oppvarming. Det er ikke nok mat. Alle sykehusene er ødelagt, og det er ikke nok helsepersonell. De forsøker å hjelpe hverandre isteden. En far måtte behandle sitt eget barn som hadde sårskader etter et angrep, forteller hun.

En talskvinne for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sa søndag morgen til Reuters at Røde Kors da gjorde seg klar til å bistå med evakueringen fra Øst-Aleppo.

– Aleppo er synonym for helvete

Fredag holdt Ban Ki-moon sin siste pressekonferanse som generalsekretær i FN. Selv om han understreket at det ikke finnes en militær løsning på konflikten, gjorde han det klart at Syria-krigen er et eksempel på en konflikt der det internasjonale samfunnet burde ha grepet inn på samme måte som i Libya-konflikten i 2011.

– Aleppo er nå et synonym for helvete. Vi har, som fellesskap, sviktet det syriske folk. Det blir ikke fred med mindre den følges av barmhjertighet, rettferdighet og at noen tar ansvar for de grusomme forbrytelsene vi har sett, sa en synlig opprørt Ban.