Verden

Dempet konflikt med Nord-Korea har vært en av valgvinnerens kampsaker

Kritikere frykter at Sør-Koreas nye president, den venstreorienterte Moon Jae-in, vil vise seg å være for svak overfor nabolandet i nord.

Moon Jae-in ledet på alle meningsmålinger foran valget tirsdag.
 • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
  Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Valgdagsmålinger som ble kunngjort da valglokalene stengte, viser at Moon ligger an til å vinne 41,4 prosent av stemmene. Den konservative utfordreren, tidligere statsadvokat Hong Joon-pyo, får ifølge målingen 23,3 prosent.

Dermed ser Moon ut til å vinne en så solid seier som meningsmålingene lenge har antydet.

Liberale Moon Jae-in fra Minjoo (det demokratiske enhetspartiet) hadde ledet på meningsmålingene i flere måneder da de 13.964 stemmelokalene i Sør-Korea klokken 06 lokal tid tirsdag åpnet for det viktige valget der den avsatte og fengslede president Park Geun-hyes etterfølger skulle utpekes.

Kwon Oh-sub gjør sin borgerplikt i stemmelokalet til en sentrumsbydel i Seoul tirsdag morgen. Folkepartiets Ahn Cheol-soo får hans støtte. Ahn har på de fleste meningsmålingene vært nummer to og ønsker en hardere linje overfor Nord-Korea enn Moon Jae-in.

Det var på forhånd ventet rekordoppslutning på over 80 prosent, og 26 prosent av velgerne hadde benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme. Det er liten tvil om at skuffelsen over Parks vanstyre og korrupsjonsanklagene mot den tidligere presidenten har motivert mange til å avgi stemme.

Hektisk aktivitet i det åpne arealet for forhåndsstemming på Seoul jernbanestasjon før helgen.

– Man kan ikke alltid stole på politikerne, men denne gangen er det viktig for meg å stemme, uansett, sier en ung mor som bare oppgir familienavnet Yang, til Aftenposten, idet hun sammen med Noah (7) passerer et telt på Ganghwamun-plassen i Seoul hvor Won-buddhistmunker sultestreiker mot USAs utplassering av det omstridte amerikanske rakettskjoldet THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

 • Sinte protester mot USAs rakettforsvar i Sør-Korea
Mamma Yang med sønnen Noah. I Sør-Koreas presidentvalg stemte hun for hans fremtid, sier hun.

– For meg gjelder valget forandring, fred og sikkerhet. Det handler om min sønns fremtid, sier Yang.

«Ren» politiker som lover endring

Moon, som tapte knapt for Park ved forrige presidentvalg i 2012, ble av mange velgere regnet som en «ren» kandidat og en garanti for et brudd med landets nære politiske fortid. Han har lovet dem «regimeendring» etter nesten ett tiår med konservativt styre.

Den avsatte president Park Geun-hye må svare for alvorlige anklager om maktmisbruk og korrupsjon. Hun ble varetektsfengslet 31. mars.

I månedene før Park ble avsatt ved riksrett, viste folket sin misnøye i store massedemonstrasjoner med levende lys, i takt med at avsløringene av korrupsjon, maktmisbruk og vanstyre økte i styrke.

Men revolusjonen som førte til Parks fall er ikke fullført med valget av Moon, fastslår The Economist i en analyse: Den nye lederen nå må takle en dyp, folkelig mistillit til politikk som har bredt seg blant sørkoreanerne.

Det er ikke umiddelbart så lett å finne velgere som åpent beklager korrupsjonstiltalte Park Geun-hyes fall, men det gjør Yun Young-sil. Hun mener Sør-Koreas første kvinnelige president måtte gå av fordi hun utfordret «umodne menn».

Og til tross for den altomfattende interessen for Nord-Korea i valgkampdekningen, legger sørkoreanske velgere flest mer vekt på kamp mot korrupsjon, økt økonomisk vekst og flere arbeidsplasser, især for ungdom, viser en meningsmåling fra Real Meter, gjengitt av CNN.

«Hauker» krever hardere linje overfor Nord-Korea

Den nye presidenten blir valgt samtidig som stemningen på den koreanske halvøy er mer spent enn på lenge, etter nordkoreanske rakettoppskytinger, amerikanske styrkeforflytninger og stadig heftigere ordkrig mellom Pyongyang og Washington.

Utplasseringen av det amerikanske THAAD-systemet til beskyttelse mot nordkoreanske missiler, har splittet nasjonen. Nei til USAs militarisme, er en av parolene til demonstrantene, som mener THAAD øker faren for konflikt.

De mange kritikerne av Moons sikkerhetspolitikk er sterkt bekymret for at en talsmann for den forsonlige Solskinnspolitikken nå blir landets leder, og mener han vil vise seg altfor svak overfor Nord-Korea.

Tilhengerne av den tidligere menneskerettighetsadvokaten stoler på at han vil klare å kombinere press og en fast linje med åpenhet for dialog på en måte som kan gi positive resultater overfor det truende regimet i det lukkede landet, som provoserer hele verden med sitt atomvåpenprogram og ballistiske raketter.

Moon lover at Sør-Korea med ham som president skal lede an for å få Nord-Korea til å bøye seg for verdenssamfunnets krav om at atom- og missilprogrammene avvikles, ikke overlate det meste av initiativ til landets mektigste allierte, USA, og samarbeide aktivt med Kina.

Folket har vist tydelig at de krever endring, sier professor Jong Kun-choi, ved Yonsei-universitetet i Seoul.

– Vår allianse med USA ligger selvsagt fast. Men vi er nødt til fullt ut å godta at også Kina er en avgjørende viktig sikkerhetsfaktor for hele regionen. Vi kan ikke drive effektivt press mot Pyongyang-regimet uten Beijings aksept og medvirkning, sier Moons utenrikspolitiske rådgiver, professor Jong Kun-choi ved Yonsei-universitetet i Seoul, til Aftenposten.

jl@ap.no

Les mer om

 1. Nord-Korea
 2. Sør-Korea
 3. Seoul
 4. USA
 5. Pyongyang
 6. Korrupsjon
 7. Kina