Verden

WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

Minst én person har dødd av ebola nordøst i Kongo, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO). To andre mistenkes å ha dødd av den fryktede sykdommen.

Helsearbeidere fotografert på et behandlingssenter for ebolasmittede i Liberias hovedstad Monrovia i 2014. Foto: Abbas Dulleh / AP / NTB scanpix
  • NTB

Utbruddet er registrert i et avsidesliggende skogområde i provinsen Bas-Uele nordøst i landet, ved grensen til Den sentralafrikanske republikk, opplyste WHO fredag.

– Det er et veldig avsidesliggende område med mye skog. Så vi har litt flaks. Vi tar alltid dette veldig alvorlig, sier WHOs talsperson, Eric Kabambi.

Ifølge Kongos helsedepartement har ni mennesker vist tegn til å ha blitt smittet med bløderfeber. Tre av dem er døde, men kun én av dem har testet positivt for ebolaviruset, og det er fortsatt uklart om de andre var smittet av ebola.

Dødsfallene er registrert siden 22. april, ifølge AFP.

Rykker ut

WHO jobber nå tett med kongolesiske myndigheter for å sende helsepersonell og beskyttelsesutstyr til det avsidesliggende området, som er vanskelig å ta seg fram til.

Helseminister Oly Ilunga holdt fredag en TV-tale der han ber innbyggerne om ikke å få panikk. Myndighetene vil gjøre alt som er nødvendig for å reagere raskt og effektivt på det nye utbruddet, framholder han.

Guinea, Liberia og Sierra Leone var de tre landene som var hardest rammet av ebolaepidemien i 2014. Da døde over 11.000 mennesker.

I Kongo krevde den dødelige sykdommen 49 liv samme år, viser offisielle tall. Utbruddet ble imidlertid raskt brakt under kontroll, og det hadde ingen forbindelse med utbruddet i Vest-Afrika, ifølge eksperter.

Oppdaget for 40 år siden

Ebolaviruset ble registrert for første gang i Kongo i 1976. Siden har det vært sju ebolautbrudd i landet, opplyser amerikanske helsemyndigheter.

90 prosent av dem som blir smittet, dør av sykdommen, som sprer seg til mennesker fra flaggermus og aper.

Under epidemien i Vest-Afrika for tre år siden ble WHO kritisert for ikke å ha tatt situasjonen på alvor og for å ha reagert altfor sent.

Siden utbruddet i 2014 er det utviklet en eksperimentell vaksine mot ebola. Den er testet ut på tusenvis av mennesker i blant annet Guinea, og kan ifølge WHO brukes i nødtilfeller.

For litt over et år siden, i mars 2016, erklærte WHO at ebola ikke lenger utgjorde en ekstraordinær helsetrussel i Vest-Afrika.

Les mer om

  1. Ebola