Verden

Assange vil be om politisk asyl i Frankrike

Julian Assange frykter rask utlevering til USA dersom han blir pågrepet av britisk politi.

Julian Assange holdt en liten tale etter at svensk påtalemyndighet opphevet arrestordren. Assange befinner seg fortsatt på Ecuadors ambassade i London i 2012 da han søkte asyl. Foto: PETER NICHOLLS

 • NTB

Det opplyser hans advokat Juan Branco overfor France Info.

Branco viser til det han kaller trusler fremsatt av USAs president Donald Trump for noen uker siden. Trump sa da at det vil være akseptabelt å gi Assange livstidsfengsel, hevder Branco.

Branco gjentar de samme opplysningene overfor AP og sier han ønsker hjelp fra Frankrikes ferske president Emmanuel Macron til å hjelpe Assange med å forlate ambassaden i London.

– Vi trenger en politisk løsning for å avslutte denne situasjonen. Han er den eneste politiske fangen i Vest-Europa, sier Branco til AP.

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange ble sett på ballkongen til Ecuadors ambassade i London. Foto: Frank Augstein, NTB Scanpix

Ifølge The Daily Telegraph har ikke Branco utdypet hvordan han ser for seg at Assange kan komme seg fra Ecuadors ambassade til Frankrike uten å bli pågrepet av britisk politi. Assange fikk i 2012 innvilget politisk asyl i Ecuador.

I 2015 skrev Assange et åpent brev til tidligere president François Hollande for å be om hjelp. Svaret var at Assanges situasjon ikke utgjør noen umiddelbar fare, og Hollande viste også til at det på den tiden fortsatt forelå en europeisk arrestordre.

Assange feirer Manning-benådning

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Svensk påtalemyndighet opphever arrestordren mot Julian Assange

 2. VERDEN
  Publisert:

  Wikileaks, voldtektsanklager og et forhold som surnet. Nå er Assanges syv år i ambassaden over.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Wikileaks-grunnlegger Julian Assange siktet av amerikanske myndigheter

 4. VERDEN
  Publisert:

  Svensk påtalemyndighet vil varetektsfengsle Julian Assange

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kutter Wikileaks-grunnleggerens kommunikasjon med omverdenen

 6. VERDEN
  Publisert:

  Julian Assange har fått statsborgerskap i Ecuador