Assange vil be om politisk asyl i Frankrike

Julian Assange frykter rask utlevering til USA dersom han blir pågrepet av britisk politi.

Julian Assange holdt en liten tale etter at svensk påtalemyndighet opphevet arrestordren. Assange befinner seg fortsatt på Ecuadors ambassade i London i 2012 da han søkte asyl.

Det opplyser hans advokat Juan Branco overfor France Info.

Branco viser til det han kaller trusler fremsatt av USAs president Donald Trump for noen uker siden. Trump sa da at det vil være akseptabelt å gi Assange livstidsfengsel, hevder Branco.

Branco gjentar de samme opplysningene overfor AP og sier han ønsker hjelp fra Frankrikes ferske president Emmanuel Macron til å hjelpe Assange med å forlate ambassaden i London.

– Vi trenger en politisk løsning for å avslutte denne situasjonen. Han er den eneste politiske fangen i Vest-Europa, sier Branco til AP.

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange ble sett på ballkongen til Ecuadors ambassade i London.

Ifølge The Daily Telegraph har ikke Branco utdypet hvordan han ser for seg at Assange kan komme seg fra Ecuadors ambassade til Frankrike uten å bli pågrepet av britisk politi. Assange fikk i 2012 innvilget politisk asyl i Ecuador.

I 2015 skrev Assange et åpent brev til tidligere president François Hollande for å be om hjelp. Svaret var at Assanges situasjon ikke utgjør noen umiddelbar fare, og Hollande viste også til at det på den tiden fortsatt forelå en europeisk arrestordre.

Assange feirer Manning-benådning