Rådgiver til Tyrkias statsminister pågrepet

En nær rådgiver til Tyrkias statsminister er pågrepet og siktet for å ha tilknytning til Gülen-bevegelsen, som anklages for å stå bak kuppforsøket i fjor.

Rådgiveren til Tyrkias statsminister, Binali Yildirim (bildet), er pågrepet.

Birol Erdem ble pågrepet lørdag sammen med sin ektefelle Gulumser Erdem, opplyser nyhetsbyrået Anadolu. Erdem og kona anklages for å være medlemmer av bevegelsen til den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som bor i selvvalgt eksil i USA.

Lørdag ble også sjefredaktøren i den sekulære opposisjonsavisa Aydinlik, angivelig for å ha neket å dementere en artikkel der sønnen til landets energiminister anklages for å være delaktig i kriminell virksomhet.

Tyrkiske myndigheter, med president Recep Tayyip Erdogan i spissen, hevder Gülen sto bak det mislykkede kuppforsøket i landet i fjor sommer og har begjært ham utlevert fra USA. Gülen, som har bodd i USA siden 1999, nekter for å ha noe med kuppforsøket å gjøre.

Flere enn 50.000 mennesker, deriblant journalister, redaktører, dommere, polititjenestemenn og forsvarsansatte har blitt pågrepet etter kuppforsøket.

I tillegg har over 100.000 ansatte i offentlig sektor fått sparken, deriblant lærere, leger og sykepleiere.