36 IS-krigere drept av «alle bombers mor»

President Trump er stolt: USA har sluppet sin største konvensjonelle bombe noensinne. 36 IS-krigere skal ha blitt drept i angrepet.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Minst 36 IS-opprørere ble drept av kjempebomben som USA slapp over et tunnelanlegg øst i Afghanistan torsdag kveld, hevder afghanske tjenestemenn.

– Som et resultat av bombingen, ble viktige IS-skjulesteder og omfattende tunnelanlegg ødelagt, og 36 IS-krigere ble drept, heter det i en uttalelse fra det afghanske forsvarsdepartementet fredag.

Afghanske tjenestemenn utelukker at sivile liv gikk tapt i det amerikanske angrepet.

Angrepet ble utført i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan. Målet var et tunnelkompleks som angivelig ble brukt av IS.

Bomben som USA slapp, går under kallenavnet «alle bombers mor» og er den største konvensjonelle bomben USA noensinne har brukt i et angrep.

Ifølge Pentagon inneholdt bomben, som har typebetegnelsen GBU-43, 11 tonn med eksplosiver.

Tidligere president Hamid Karzai er imidlertid ikke positiv til angrepet, tvitret han fredag:

– Dette er ikke krigen mot terror, men inhumant og brutalt misbruk av vårt land for å teste ut nye og farlige våpen,

Trump: – Vellykket oppdrag

– Vi har verdens beste styrker og dette var et nytt vellykket oppdrag. Når man ser på hva som er utrettet de siste åtte ukene sammenlignet med de siste åtte årene, så er det en stor forskjell, sa den amerikanske presidenten Donald Trump til ABC ifølge NTB. Han sier at han er stolt av angrepet.

«Alle bombers mor» har aldri tidligere blitt brukt i strid.

Bomben ble fløyet inn av Air Force Special Operations Command og sluppet fra et MC-130 fly. Ifølge CNN var målet IS-tunneler og personell i distriktet Achin i provinsen Nangarhar. En amerikansk soldat ble drept her lørdag, det første amerikanske dødsofferet i Afghanistan i 2017, skriver Foreign Policy.

Opprinnelig ble bomben utviklet på begynnelsen av 2000-talet, under Irak-krigen. Bomben skal være spesialkonstruert for å kunne ødelegge eventuelle kjernefysiske underjordiske bunkeranlegg som dem amerikanerne mener finnes i Iran eller Nord-Korea.

På spørsmål om hvorvidt dagens bruk av bomben sender et budskap til Nord-Korea, svarte Donald Trump ifølge Dagens Nyheter:

– Jeg vet ikke om det sender et budskap til Nord-Korea.

– For å slå IS må vi nekte dem rom

På en pressekonferanse torsdag opplyste presidentens pressetalsmann Sean Spicer at de har tatt de nødvendige skritt for å forhindre tap av sivile liv, men han henviser til forsvarsdepartementet for spesifikke detaljer om hvorfor akkurat denne typen bombe ble brukt.

– Vi tar kampen mot IS veldig alvorlig. Tunnelene gjorde at IS-soldater kunne bevege seg fritt i området, noe som utgjorde en trussel mot både afghanske styrker og amerikanske militære rådgivere. For å slå IS må vi nekte dem rom, noe vi mener vi har bidratt til, sa Spicer til den fremmøtte pressen.

Til tross for gjentatte spørsmål fra journalistene nektet Spicer å svare på om president Trump personlig sto bak avgjørelsen.

General John Nicholson undertegnet ordren om å bruke gigantbomben. Han er øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan.

Det amerikanske militæret er i gang med å vurdere ødeleggelsene. General John Nicholson, øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, skal være ansvarlig for bruken av bomben. Dette er første gang en MOAB er brukt på slagmarken.