Verden

Menneskesmuglere bruker Facebook til å lure båtflyktninger

Bilder av luksusbåter stjålet fra cruiseselskaper fra andre deler av verden brukes for å lokke båtflyktningene til å krysse Middelhavet ulovlig.

baat-gTUzYAdufA.jpg
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Menneskesmuglere i Egypt og Tyrkia bruker Facebook til å rekruttere båtflyktninger som er desperate etter å forsøke å komme seg over Middelhavet.

Så mange som 1600 flyktninger kan ha mistet livet i forsøk på krysse Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa så langt i år.

«En stor, rask turistbåt»

Nå forteller den britiske avisen The Guardian hvordan bakmennene bruker Facebook til å reklamere for tjenestene sine. Her kommer det frem at bakmennene nærmest gjør reisebyråkataloger til skamme.

«En tur til Italia neste uke i en stor, rask turistbåt», skriver en av bakmennene på en av Facebook-postene som har bilde av en luksusbåt. «To etasjer, aircondition, tilrettelagt for turister. Anbefales til familier.», heter det videre.

Bakmennene lover også å hjelpe til med pass, immigrasjon og asyl til kundene sine.

En av båtene som er avbildet er Silja Serenade, båten til det estiske rederiet Tallink Group, og går for øyeblikket i trafikk mellom Sverige, Finland og de baltiske statene.

— Dette er virkelig urovekkende, sier kommunikasjonsdirektør Luulea Lääne i Tallink til Aftenposten da vi ringer henne.

Hun er klar over misbruket av bildet og har sendt klage til Facebook over brudd på immaterielle rettigheter og det som kan tyde på at det formidles ulovlige tjenester via den sosiale tjenesten.

Har bedt Facebook ta affære

— En ting er våre rettigheter til bildet og misbruk av vårt navn. Men dette er så mye mer alvorlig når det innebærer illegal smugling av mennesker, kanskje i båter som ikke holder hele veien over Middelhavet, sier Lääne rystet.

Rederiet har derfor anmeldt saken til politet i Estland og bedt om at de bruker sitt internasjonale nettverk og at saken blir etterforsket. Håpet er at bakmennene til slutt tas.

— I første omgang har vi bedt Facebook ta affære for å få stengt ned siden med det vi mener er ulovlig innhold. Jeg har fått tilbakemelding om at de har mottatt klagen og jobber med saken, og jeg håper de jobber raskt, sier Lääne.

The Guardian har fått oversatt kommentarer fra flere Facebook-sider, der bekymrede pårørende tydeligvis har fått meldinger om at forholdene ikke akkurat er slik de reisende ble lovet.

Norge vil øke bidraget

Flere spår at 2015 kan bli et skrekkens år når det gjelder båtflyktninger fra Egypt og Tyrkia og over til Italia.

I Norge har regjeringen tilbudt seg å sende redningsskøyta RS Peter Henry Von Koss til Middelhavet. Statsminister Erna Solberg (H) har også sagt at regjeringen vil øke bidragene til Frontex og andre tiltak i Middelhavet i revidert nasjonalbudsjett.

FølgAftenposten utenriks på Facebook for de viktigste nyhetene fra Europa.

Les også

  1. EU ber om FN-mandat til å angripe smuglerbåter

  2. Italienske myndigheter: Skipsvrak med døde flyktninger funnet

  3. Mens flyktningene strømmer over havet, krangler EU om fordelingen

  4. Norge kan bruke glemt lov for å hjelpe Syria-flyktninger