Verden

Flyktninger forlatt til havs

Tusener av desperate flyktninger om bord i menneskesmuglerbåter slåss for livet om mat. Mange må drikke sin egen urin for å overleve.

Flyktningene står tett i tett ombord på et skip tauet av et thailandsk marinefartøy nær Koh Lipe-øya lørdag 16. mai.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– De sloss for å drepe hverandre og kastet mennesker over bord, sier den indonesiske politilederen Sunarya til nyhetsbyrået AFP.

Han refererer til beskrivelser politiet har fått etter at nesten 800 flyktninger ble reddet da båten de var om bord i sank nær Langsa i den indonesiske Aceh-provinsen.

Båten hadde angivelig vært til sjøs i to måneder da besetningen for noen dager siden ble hentet av andre fartøyer og lot de desperate menneskene som stolte på dem, seile sin egen sjø i en synkeferdig farkost.

Krever løsepenger

Kyniske menneskesmuglere har latt tusener av rohingya-flyktninger fra Myanmar og Bangladesh bli værende til havs om bord i båter som skulle bringe dem til Thailand.

Mange barn er blant flyktningene som nå er offer for hensynsløse bakmenn.

Smuglerne våger ikke gå til land med migrantene etter at thailandsk politi den siste tiden har gjennomført omfattende aksjoner mot mottagerapparatet på land og arrestert flere personer som nå er anklaget for menneskehandel.Båter med desperate flyktninger som ikke kommer til havn i Thailand, er også blitt avvist av Indonesia og Malaysia.

Mens menneskesmuglere og besetning har forlatt flere av båtene og latt flyktningene være igjen, holder de fortsatt kommandoen over andre fartøyer.

Der krever de løsepenger for at de desperate passasjerene skal få lov til å gå fra borde.

Kaster mennesker over bord

Overlevende som har klart å komme seg i land, har beskrevet forferdelige scener der mennesker blir kastet over bord under kamper på liv og død om det som måtte være igjen av forsyninger. Vannmangelen er så akutt at mange i desperasjon drikker egen urin.

En rohingya-flyktning som har kommet frem til Indonesia dekker til ansiktet i flyktningeleiren Kuala Cangkoi i Lhoksukon i Indonesia's Aceh-provins 17. mai.

BBC melder at minst fem menneskesmuglerfartøyer, med cirka 1000 flyktninger om bord, nå er ankret opp utenfor Myanmars nordlige kystlinje, nær den maritime grensen mot Bangladesh.På noen av disse båtene skal det fortsatt være personer om bord som holder kommandoen over skipet, men ikke våger å gå til havn i Thailand på grunn av politiaksjonene.

BBCs korrespondent Jonathan Head har snakket med mellommenn om bord i en båt med 350 muslimske rohingya fra Myanmar om bord.

Det er også med disse mellommennene representanter for Thailands politi og marine har forhandlet, og mellommennene hevder at de snakker for alle om bord når de sier de vil ikke til land og risikere strafforfølgning.

– Men hva med kvinnene og barna om bord, som utgjør mer enn halvparten av passasjerene? Hva med alle de åpenbart syke menneskene, eller de mange som ser ut som de er halvt ihjelsultet? Hvordan skal en endeløs sjøreise under forferdelige forhold på overfylt og uhygienisk båt kunne hjelpe noe for noen av dem? skriver Head på BBCs hjemmeside.

Krise-konferanse

Thailand inviterer 29. mai, om nesten to uker, 14 andre lands myndigheter til konferanse om hvordan krisen skal løses.

Et Rohingya-barn som nylig ankom Indonesia, får medisinsk hjelp i et telt i Kuala Langsa 17. mai.

Zaw Htay, en talsmann for presidentens kontor i Myanmar sier at landets ledere ikke vil delta i møtet dersom begrepet rohingya blir benyttet i den offisielle invitasjonen. – Vi er ikke uvitende om migrant-problemet, men vi vil ikke akseptere at noen hevder at Myanmar er årsaken til det som skjer, sier Zaw Htay til nyhetsbyrået AP.

Voldsom økning

Rohingya-muslimene er en undertrykket og diskriminert muslimsk minoritet i det buddhistiske Myanmar, og folkegruppen er også representert i Bangladesh, Saudi-Arabia og Pakistan.

Fredag 8. mai meldte FNs høykommissariat for flyktninger (UNHCR) at 25 000 mennesker gikk om bord i menneskesmuglernes båter fra Myanmar og Bangladesh de tre første månedene av 2015. Det er dobbelt å mange som i samme periode i fjor, og 300 av disse flyktningene omkom på havet fra januar til og med mars, melder FN-organet.

Ifølge UNHCR skyldes økningen i antallet migranter blant annet den politiske utviklingen i Myanmar, og at koner og barn ønsker å slutte seg til ektemenn og fedre som allerede har emigrert ulovlig.

twitter.com/JorgenLohne

Les også

  1. Danmark kan bli flyktningenes paradis

  2. Båtflyktninger reddet i Indonesia

  3. Malaysia og Bangladesh skal diskutere flyktningkrisen