Verden

Han trodde han aldri ville klare å sette en eneste rekord. Nå har Ashrita Furman verdensrekorden i å sette verdensrekorder.

På kenguruball på den kinesiske mur, på en balanseball foran Stonehedge, bærende på en biljardkø foran pyramidene i Egypt og på hoppestav opp Fuji-fjellet i Japan.

Rekordene er elleville, spektakulære og han har tatt noen av dem foran verdens store underverker. Furman har hele 607 ganger tatt en eller annen verdensrekord.
  • Lorns Bjerkan
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Som barn var jeg blant de siste som ble valgt. Jeg var ikke god eller interessert i sport. For å ta rekorder bruker jeg den indre kraften vi alle har.

Det sier Ashrita Furman til Aftenposten. 62-åringen som har verdensrekord i å ta verdensrekorder. Nå har han 203.

Hele 607 ganger har han fått tilsendt diplom fra Guiness rekordbok om at han har tatt en eller annen verdensrekord.

Noen av rekordene har han mistet gjennom årenes løp. Andre ganger har han tatt rekorder han har tatt tidligere.

– Jeg elsker utfordringer. Det å være best i verden på noe kan både være veldig vanskelig og enkelt. Like fullt er det en utfordring, sier Furman.

  • Bjørn Florø-Larsen (32) er frelst av fiske: 119 ulike fiskearter har han dratt opp på kroken

NY SOMMERSERIE I AFTENPOSTEN

Noen drømmer om Guinness rekordbok. Andre er fornøyde med å sette en personlig rekord, som å plukke 300 brunsnegler fra kjøkkenhagen eller hoppe fra timeteren for første gang.

I Aftenpostens sommerserie #rekordsommer vil vi gjerne høre om din personlige rekord! Send oss din historie og et bilde på instagram, MMS eller epost. De beste bidragene premieres med en liten sommergave fra Aftenposten.

  • Instagram: #rekordsommer
  • MMS: 952 71 765
  • Epost: rekordsommer@aftenposten.no
  • Du kan også legge inn din historie nederst i artikkelen

Elleville stunt foran store underverker

Den verste av alle rekordene var da han skulle ta hodekråker lengst mulig, uten å stoppe. Regelen er at man bare kan stoppe for å kaste opp.

– Jeg kastet opp hele tiden. Til slutt hadde jeg ikke mer i magesekken, sier han.

Likevel klarte han å fullføre, ved hjelp av meditasjonsøvelser. I mål hadde han rullet 8.341 hodekråker over en avstand på 19,7 kilometer. Dette tok han 10 timer og 30 minutter.

– Etter jeg klarte dette gikk jeg rundt lykkelig i tre uker etterpå. Opplevelsen med at jeg var så nær å gi opp, for så å klare det, var ubeskrivelig, sier han.

Ingen rekord har vært vanskligere enn å ta hodekråker lengst mulig. Nettopp derfor setter Ashrita Furman pris på at han besitter nettopp denne rekorden.

– Ville du gjort det igjen, om noen tok rekorden?

– Ja. Det ville jeg.

Spektakulære verdensrekorder

Furman har tatt rekordene på alle verdens kontinenter, i mer enn 40 land, og foran noen av verdens store underverker.

En av rekordene har han tatt på Aker Brygge i Oslo, i 2001. Da tok han rekorden i raskeste mil på en hoppestav. En rekord som noen andre senere har tatt fra ham.

Han har også hoppet seg opp og ned Fuji-fjellet i Japan med hoppestav to ganger. På den måten tok han begge ganger rekorden i å hoppe lengst mulig på hoppestav. Den siste gangen hoppet han 37,18 kilometer på 12 timer og 27 minutt.

– Det å hoppe opp det fjellet er en av mine favoritter. Det fjellet var så vakkert. Hoppestav er ikke ment for å komme opp fjell. Det var både fantastisk og smertefullt, sier Furman.

På denne hoppestaven hoppet Ashrita Furman opp Fuji-fjellet i Japan. Han omtaler denne rekorden som en av hans favoritter.

Trodde ikke han skulle ta rekorder

Furman forteller at han i starten egentlig ikke hadde noe mål om å ta verdensrekorder.

– Som unge elsket jeg Guiness rekordbok, men trodde aldri jeg skulle ta noen rekorder selv. Så begynte jeg å meditere, og da skjønte jeg at jeg hadde mye energi som jeg måtte finne måter for å uttrykke, sier han.

Ashrita forteller at han virkelig skjønte at det var mulig for han å ta rekorder da han deltok i et 24-timers sykkelløp, hvor målet er å sykle lengst mulig i løpet av et døgn.

– Det var min meditasjonslærer Sri Chinmoy som oppfordret meg til å delta. Jeg trente ikke i det hele tatt, og drev ikke med idrett på dette tidspunktet, men bestemte meg for å bli med, sier han.

Da han hadde sittet et døgn på sykkelen, var han den som hadde syklet tredje lengst. Han hadde tilbakelagt over 65 mil, noe som tilsvarer avstanden fra Trondheim til Porsgrunn.

Fyller snart 62 år

Etter å ha klart dette, startet han jakten på den første verdensrekorden. Det ble å hoppe 27.000 sprellemannshopp. Disse hoppene innebærer at man skal spre føttene i lufta, og at man skal få armene til å møtes over hodet.

Hjemme på kjøkkenet trener Ashrita Furman på å balansere motorsag på haken.

– Med vår indre styrke kan vi få til store og spektakulære ting, sier han.

Og selv om han snart fyller 62 år, har han ingen planer om å pensjonere seg som verdensrekordknuser.

Derfor trener han nå blant annet på rekorden om å balansere motorsag på haken, sabling av champagneflasker og sjonglering på etthjulssykkel.

– Jeg får den samme gleden nå som da jeg startet, så hvorfor skal jeg slutte? spør han.

Les mer om

  1. Rekordsommer
  2. Guinness rekordbok