Verden

Ekspert: - Dhaka-terrorister sverget troskap til IS

IS har ingenting med angrepet i Dhaka å gjøre, hevder innenriksministeren i Bangladesh. - De nekter å innrømme at de har et problem, sier terrorekspert Sajjan Gohel.

En skadd person blir hjulpet utenfor restauranten Holey Artisan Bakery fredag kveld. Gisseldramaet varte i nesten 11 timer.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Terroristene som sto bak gisseldramaet i Dhaka fredag kveld tilhørte den lokale gruppen Jamaeytul Mujahdeen Banglades (JMB). Det opplyser innenriksminister Asaduzzaman Khan til AFP.

Politiet har offentliggjort navn og bilder av terroristene. Bare en av dem overlevde og sitter i avhør hos politiet. Seks andre ble skutt og drept. Innenriksministeren sier til AFP at angriperne er velutdannede og tilhører velstående familier i Dhaka.

På spørsmål om hvorfor de har blitt militanter, sa Khan: «Det er blitt en mote.»

Fornektelse

Regjeringen i Bangladesh nekter å innrømme at de har et terrorproblem, sier Sajjan Gohel, som leder for internasjonal sikkerhet ved Asia-Pacific Foundation i London.

– De er i dyp fornektelse om at de har et alvorlig terrorproblem. Både IS og al-Qaida opererer i Bangladesh, og konkurrerer med hverandre, sier Gohel.

Innenriksminister Khan sier at JMB har operert ulovlig i Bangladesh i over ti år. Den har ingen forbindelse til IS, sier han.

– JMB har sverget troskap til IS, og nevnes i organisasjonens litteratur. Det er ganske klart at der er en sammenheng, selv om ikke IS styrte angrepet direkte, sier Gohel.

IS tok skylden

IS har påtatt seg skylden for drapene av de 20 gislene og to politimenn, via sitt nettsted Amaq. Terrorgruppen la ut bilder av døde ofre 90 minutter før politiet stormet bygningen. Interiøret matcher bilder fra restaurantens nettside, ifølge CNN, men nyhetskanalen har ikke klart å verifisere bildene.

IS publiserte også bilder av angriperne der de poserer med våpen foran IS-flagget.

Terrororganisasjonen bruker forskjellige metoder til å ta på seg skylden avhengig av hvor direkte engasjert de har vært, sier Gohel.

– Vi ser at når det er snakk om terrorangrep der IS har hatt en direkte rolle i planlegging og utføring, for eksempel i Brussel og Paris, så bruker de formidlingskanalen Telegram. Når det er snakk om angrep fra terrorister som er inspirert av IS og har sverget troskap til de, så bruker de nyhetsbyrået Amaq. Dette var tilfelle med Orlando, drapet på politimesteren og hans kone i Frankrike, og nå i Dhaka, sier Gohel.

I tillegg har IS en radiokanal de bruker til å påta seg skylden for angrep i nærområdene i Syria og Irak, sier terroreksperten.

Motstridende påstander

IS har ved flere anledninger påtatt seg skylden for terrorangrep i Bangladesh, men myndighetene nekter for at der er en forbindelse.

– Vi vil ikke ha disse terroristene i Bangladesh, sa statsminister Sheikh Hasina søndag.

– Dette er en ny situasjon for oss - hittil har de utført enkeltstående drap. Men plutselig skapte de denne type situasjon.
Politiet hadde arrestert fem av mennene ved en tidligere anledning, opplyste politimester Shahidul Hoque.

Også Gohel mener angrepet fredag var mer avansert enn det man har sett i Bangladesh tidligere. Terroreksperten sier det japanere og italienere har vært mål terrortidligere, og at det er sannsynlig at ofrene ikke var tilfeldig utvalgt.

Grafikk fra IS

Et eksempel på IS’ bevisste bruk av medier er en grafikk de offentliggjorde for et par dager siden. Det var i forbindelse med «toårs-markeringen» av kalifatet. Grafikken har tittelen «Spredningen av den islamske stat 29. juni 2016», og deler områdene opp i tre kategorier: stor kontroll (Irak og Syria), medium kontroll (Tsjetsjenia, Egypt, Jemen, Libya, Nigeria, Somalia, Filippinene, Afghanistan, Dagestan og Niger) og steder der de har skjulte celler. I sistnevnte kategori lister de opp Bangladesh, i tillegg til Frankrike, Saudi-Arabia, Tyrkia, Tunisia, Libanon og Algerie.

Italienere drept

20 gisler ble drept i angrepet i Dhaka, som varte i nesten 11 timer. Sikkerhetsstyrker og politi stormet restauranten lørdag morgen.

Ni italienere var blant de drepte. Ofrene inkluderte også tre personer som studerte i USA, en 19 år gammel inder, en ung amerikansk kvinne fra Florida og en mann som opprinnelig kommer fra Dhaka, skriver CNN.

AP melder at syv japanere, fem menn og to kvinner, er blant de døde.

  • Selvmordsbomber angrep marked i Baghdad. IS tar på seg skylden.
  • Hva er det med Island? Hør denne ukens podcast fra Aftenposten utenriksredaksjon:

Les mer om

  1. Dhaka
  2. Bangladesh
  3. Den islamske staten (IS)