Verden

Håpet ute for å finne flere overlevende i Nepal

Nepals regjering mener det ikke lenger er håp om å finne flere overlevende under ruinene av husene som raste sammen i jordskjelvet for en uke siden.

Antallet omkomne etter jordskjelvet i Nepal er nå oppjustert til 6.621 mennesker. NAVESH CHITRAKAR

 • Ntb

— Det er allerede gått en uke siden katastrofen. Vi prøver vårt beste i redningsarbeidet, men jeg tror ikke lenger det er mulighet for å finne overlevende under ruinene, sa talsmann for innenriksdepartementet, Laxmi Prasad Dhakal, lørdag.

Samtidig kunngjorde han at dødstallet er oppjustert til 6.621, og at 14.023 mennesker er registrert som skadd.

En rekke team med redningsarbeidere fra over 20 land bruker hunder og varmesøkende utstyr for å finne overlevende, men ingen er gravd fram i live siden torsdag.

Monsunregn

Med håpet nærmest ute om å finne flere overlevende, blir det nå framover prioritert å nå fram til overlevende i fjerntliggende områder som ennå ikke har fått noen hjelp.

Siden monsunsesongen er rett rundt hjørnet, sier FNs barnefond UNICEF at det haster å avverge epidemier blant de rundt 1,7 millioner barn og unge som bor i de hardest rammede områdene.

Mange hus i hovedstaden Katmandu ligger i grus, og det er ennå landsbyer nærmere episenteret som redningsmannskapene ikke har nådd fram til og som fryktes utslettet.

Spesielt i Sindhupalchowk-regionen mot Himalaya nordøst for Katmandu er det voksende desperasjon. Et team fra Røde Kors som har vært i Chautara, sier at 90 prosent av husene er i ruiner.

— Sykehuset har kollapset, og folk graver med bare hender i håp om å finne familiemedlemmer som ennå er i live, sier Asia-direktøren for Røde Kors, Jagan Chapagain.

Tusener savnet

Mange tusen mennesker er fortsatt savnet rundt om i landet, og i Katmandu og andre steder blir døde stadig gravd fram fra ruinene.

Det er uklart hvor mange utenlandske turister som har mistet livet, men rundt 1.000 EU-borgere er fortsatt savnet, ifølge vestlige diplomater, blant dem 371 til sammen fra Frankrike, Italia, Spania og Nederland.

De fleste av dem var på klatreekspedisjoner i Mount Everest eller på trekking i Langtang-fjellene i nærheten av jordskjelvets episenter.

— De er savnet, men vi vet ikke hva statusen deres er, sier EU-ambassadør Rensje Teering. Han legger til at de hittil vet om tolv EU-borgere som har mistet livet.

De fleste av dem er trolig i trygghet, men de regnes som savnet siden det har vært umulig å komme i kontakt med dem på grunn av dårlige kommunikasjoner.

Venter på hjelp

Rameshwor Dangal i Nepals katastrofeetat sier at mange mennesker rundt om i landet venter på nødhjelp eller å bli fløyet ut om de er skadd.

Hjelpen når smått om senn fram til nye landsbyer høyt oppe i Himalaya-fjellene, men arbeidet hemmes av mangelen på lastebiler og sjåfører og de dårlige veiene som i mange tilfeller i tillegg er sperret av ras.

Helikoptre fra hæren og fra India har sluppet ned pakker med nudler og kjeks til mange landsbyer, men det som trengs, er ris og andre ingredienser til ordentlige måltider.

Flyplassen er flaskehals

Arbeidet med å få nødhjelp fram til folk hemmes også av at flyplassen er blitt en flaskehals, men lørdag kommer seks flylaster amerikanske marinesoldater med ekspertise og utstyr, som gaffeltrucker, til å få orden i kaoset av forsyninger fra hele verden som har hopet seg opp fordi det mangler lastebiler til å frakte det videre.

Mange nepalere har sovet under åpen himmel siden skjelvet, enten fordi husene deres er i ruiner eller fordi de er redd for å vende hjem på grunn av etterskjelvene.

Ifølge FN er 600.000 hus jevnet med jorden eller sterkt ødelagt, og åtte millioner av Nepals 28 millioner innbyggere er berørt av skjelvet.

 1. Les også

  Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

 2. Les også

  UD: - Alle nordmenn i Nepal gjort rede for

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

 2. VERDEN

  Over 5000 kan være begravet i ruinene i Indonesia

 3. VERDEN

  Minst 1234 funnet døde etter jordskjelvet i Indonesia

 4. VERDEN

  Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelvet i Italia

 5. A-MAGASINET

  Frem til 25. april 2015 lå det en landsby her. Så ble den utslettet.

 6. VERDEN

  Livstegn under rester av jordskjelvrammet hotell i Indonesia