Redd Barna: Flere titalls flyktninger druknet i Middelhavet

Flere titalls flyktninger skal ha druknet i Middelhavet da gummibåten sprakk.

Menneskesmuglere utnyttet i helgen varmt og rolig vær til å sende tusener av mennesker ut på havet i småbåter fra Libya mot Italia. Disse ble plukket opp av marineskipet «Vega» og fraktet til Augusta i Italia.

Overlevende har fortalt til Redd Barna at «dusinvis» av deres medpassasjerer søndag havnet i vannet fra en gummibåt og druknet mens et skip var underveis for å plukke dem opp.

Tragedien skal ha skjedd sør for den italienske øya Sicilia. Det er Redd Barnas representanter i Catania på Sicilia som har fått historien fortalt.

Ifølge både AFP og Reuters skal vitner ha fortalt om 40 døde, men dette er ikke bekreftet.

Kunne ikke svømme

Redd Barnas Giovanna di Benedetto sier til Associated Press at eksakte tall ikke er kjent, men at overlevende, straks de kom i land, fortalte om at mange falt i havet og de kunne ikke svømme.

Hendelsen skal ha funnet sted i havet mellom Libya og Sicilia på søndag da et lasteskip, «Zeran», seilte mot gummibåten for å redde dem som var om bord. Fartøyet ankom Catania tirsdag og da gikk de overlevende i land der. «Zeran» er et Malta-registrert lasteskip. Det var på vei fra Genova til Tripoli.

194 overlevende

De fleste av de 194 overlevende skal opprinnelig være fra Ghana, Mali, Gambia, Senegal og Elfenbenskysten. De forteller at en av gummibåtene følget reiste med skal ha eksplodert eller sprukket i den varme solen.

Utnyttet rolig vær i helgen

Det var en voldsomt vekst i antall redningsaksjoner sist helg da menneskesmuglere benyttet varmt og rolig vær til å sende tusener av mennesker ut på havet i småbåter fra Libya mot Italia. Italiensk kystvakt og sjøforsvar plukket opp nesten 7000 mennesker fra fredag til søndag.

Privat redningsskip fant 369

I tillegg bidrar private. 369 ble plukket opp av skipet MY «Phoenix», et redningskip drevet av Leger Uten Grenser og MOAS (Migrant Offshore Aid Station). Tidlig mandag morgen ble ytterligere 104 mennesker reddet opp fra vannet med hjelp fra mannskapet på MY «Phoenix» og deretter flyttet til et privat drevet skip.

Det private redningsskipet «Phoenix» fant søndag sør for Malta 369 mennesker stuet tett sammen i en båt.

— Ingenting kan forberede deg på å se 369 mennesker stuet sammen i en fiskebåt, sier Chris Catrambone i en pressemelding fra Leger Uten Grenser. Han grunnla MOAS sammen med sin kone Regina.

- Virket som det aldri ble færre

Søndagens redningsoperasjon var den første for MY «Phoenix». Den skjedde mindre enn 24 timer etter at skipet forlot sin maltesiske havn. De som ble reddet, var hovedsakelig fra Eritrea. Blant dem fantes også gravide og ca. 45 barn.

— Menneskene vi reddet var stuet så tett sammen at de hadde store vanskeligheter med å bevege seg. Selv etter flere timer var det så mange igjen i båten, og det virket som det aldri ble færre, sier Catrambone.

Flere store drukningstragedier i vår har utløst hektisk aktivitet i EU og europeiske land for å øke beredskapen i Middelhavet.