Tyskland vil ta statsborgerskap fra fremmedkrigere

Tyskland vil ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere og gjøre det lettere å deportere kriminelle utlendinger, for å redusere risikoen for terrorangrep.

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière vil øke tilskuddene til politiet, slik at de blir både flere og bedre utrustet. Foto: Reuters /NTB scanpix

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière la torsdag fram en omfattende sikkerhetspakke.

Regjeringen vil blant annet ta det tyske statsborgerskapet fra personer med dobbelt statsborgerskap som sloss for ekstremistgrupper i utlandet.

– Tyskere som deltar i kamp i utlandet for en terrormilits, og som har et annet statsborgerskap, skal miste sitt tyske statsborgerskap, sa de Maizière.

Ikke burkaforbud

Maizière avviste imidlertid forslaget fra kristendemokratene om å forby ansiktsdekkende klesplagg.

– Et generelt forbud mot burka er konstitusjonelt problematisk, sa han.

For å hindre at flyktninger blir radikalisert, mener kristendemokraten også at det er nødvendig med bedre trygdeordninger og at lærere må være mer forberedt på å håndtere traumatiserte elever.

Les også

Fra disse landene reiser flest fremmedkrigere

Det har vært mye diskusjon i Tyskland i forkant om hvorvidt leger skal fritas fra taushetsplikten slik at de kan melde fra om planlagte kriminelle handlinger.

Maizière vil beholde taushetsplikten, men han vil starte en dialog med legeforeningen for å finne andre løsninger som kan redusere sikkerhetsrisikoen.

Les også

Vestlige fremmedkrigere håper å krige mot IS i Irak

- Symbolpolitikk

– Både regjeringens og delstatsministrenes forslag er en direkte reaksjon på attentatene i Europa de siste ukene, sier Rüdiger Schmitt-Beck, professor i statsvitenskap ved universitetet i Mannheim, til TT.

Han mener at det er logisk at det kommer slike forslag nå.

– Det er symbolpolitikk. De Maizières og Merkels parti, CDU vil profilere seg som et sikkerhetsparti før valget neste høst, sier Schmitt-Beck.

Inntil for en måned siden var Tyskland skånet fra den type islamistiske angrep som Frankrike og Belgia har opplevd.

Men i slutten av juli tok ekstremistgruppen IS på seg ansvar for to angrep, på et tog i Würzburg og en musikkfestival i Ansbach. I tillegg drepte en 18-åring med høyreradikale sympatier ni på et kjøpesenter i München.

(©NTB-AP-DPA)