Verden

Slik lekte «hjernen» katt og mus med politiet i Europa

BRUSSEL/PARIS (Aftenposten): Først tre dager etter angrepet i Paris fikk franske myndigheter høre at Abdelhamid Abaaoud kunne være i Europa.

Abdelhamid Abaaoud (28) var trolig innom Hellas på vei fra Syria til Paris, men foreløpig vet man lite om hvordan ekstremisten forflyttet seg rundt i Europa. Belgieren antas å være hjernen bak terrorangrepet.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

5000 skudd ble avfyrt i de intense kampene mellom fransk politi og terrorcellen i Paris-forstaden Saint-Denis onsdag. Naboer fortalte om kraftige skuddvekslinger og eksplosjoner. Flere kroppsdeler fra de døde ble funnet på utsiden av bygningen, og det tok lang tid å identifisere dem.

Les også:

Les også

Fransk antiterrorpoliti brukte droner, roboter og hunder for å overmanne terroristene

Men i går kom bekreftelsen på at 28 år gamle Abdelhamid Abaaoud – også kalt hjernen bak terrorangrepet – ble drept i aksjonen. Det markerer slutten på en lang katt og mus-lek der ekstremisten hele tiden har ligget ett skritt foran europeisk politi.

– Av de seks angrepene som ble avverget i Frankrike våren 2015, var Abaaoud delaktig i planleggingen av fire, sa Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve på en pressekonferanse i går.

Rekrutterte bror på 13 år

Abbaoud reiste trolig fra Molenbeek i Belgia til Syria for første gang i starten av 2014. En stund etter at han dro, rekrutterte han også sin 13 år gamle bror, som dermed ble en av de yngste fremmedkrigerne til å gå inn i IS' rekker.

Abbaoud dukket plutselig opp på radaren til vestlig etterretning da han gjennomførte en telefonsamtale fra Athen i desember 2014. Han skal i denne perioden ha vært med på å bygge opp en terrorcelle i den belgiske byen Verviers.

  • Få også med deg saken om IS som vil leve som på 600-tallet. Alle som vil leve i 2015, er deres fiender.
    Cellen ble raidet av belgisk politi noen dager etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo 7. januar. To ble drept, men Abaaoud ble ikke tatt, til tross for at en stor operasjon ble iverksatt både i Belgia og Hellas.

Han skal ha reist tilbake til Syria en gang i januar, sier franske kilder til The Wall Street Journal.

– Gave fra Allah

I et intervju med IS-magasinet Dabiq i februar skryter Abaaoud av hvordan han reiste til Belgia for å lede terrorcellen og klarte å unnslippe etter Verviers-raidet.

– Jeg ble stanset av en betjent som sammenlignet meg med et fotografi, men han lot meg gå, ettersom han ikke kjente igjen meg. Det var utelukkende en gave fra Allah, sier han i artikkelen.

Abaaoud forteller at han har foretatt reiser mellom Europa og Syria flere ganger uten å bli oppdaget.

– Når Abaaoud sier at han har gjennomført tur/retur-reiser til Europa, så tror jeg ham. Man kan regne kontrollen inn til Schengen som så godt som ikke-eksisterende, sier kriminolog Christophe Naudin, som er ekspert på forfalskning av dokumenter, til AFP.

Trodde han var i Syria

Angrepet mot Paris i forrige uke viser at Abaaoud igjen klarte å entre Europa under myndighetenes radar. Dette til tross for at han var et så viktig mål at det ble gjennomført egne bombetokter i Syria rettet spesifikt mot ham de siste månedene. Fransk politi antok at Abaaoud oppholdt seg i Syria.

Først på mandag – tre dager etter terroren – fikk de et tips fra en etterretningstjeneste utenfor Europa om at han hadde blitt sett i Hellas før angrepet.

alfolestrandberg1_doc6n6y7ay04o81azdrt6vj-SAeX36TaKx.jpg

Jakten endte i Saint-Denis onsdag, men spørsmålet om hvordan en så høyprofilert terrorist tilsynelatende fritt kunne reise frem og tilbake til EU, er ennå ikke besvart.

Den franske innenriksministeren tar nå til orde for et bedre europeisk etterretningssamarbeid og å styrke Schengens-områdets yttergrenser.

Sjekk også ut denne analysen:

Les også

Fem grunner til at Belgia er blitt et arnested for terrorister

– Brukte ikke egne pass

– Det ville ikke overraske meg om hundrevis av europeiske fremmedkrigere har gjennomført flere turer til Irak og Syria uten at noen vet om det. Dette er et stort, stort problem for Europa, sier Chris Harmer, senioranalytiker i tenketanken The Institute for the Study of War til avisen US News.

Han trekker frem den dårlig voktede havgrensen inn til Hellas som et eksempel på et sted det er lett å krysse.

Ifølge kriminolog Naudin har terroristene mest sannsynlig brukt passene til noen som ligner dem selv og kuttet skjegg og hårsveis slik at likheten blir så god som mulig.

– Den eneste løsningen på dette er å benytte seg av biometrisk informasjon (gjenkjenning ved hjelp av fingeravtrykk etc.) på et EU-nivå. Det må gjøres på alle flyplasser og grenser. Foreløpig er vi langt unna noe sånt, sier han.

Hva er det med Molenbeek?

Les også

Denne bydelen i Brussel produserer terrorister – igjen og igjen

Lettelse i Paris

Flere av dem Aftenposten møter i Paris er glade over nyheten om at han som er pekt ut som hjernen bak terrorangrepet, er død.

Foran en sperring har noen hengt opp en plakat der politiet takkes. Rett som det er kommer det vanlige franskmenn frem til sperringene og takker politifolkene for jobben de gjør.

Les også:

Les også

IS: Derfor er skjegg påbudt og iskrem forbudt

-Jeg føler en lettelse akkurat nå, sier Sabeel Aumeer. Han driver en klesforretning få meter fra huset der terroristene holdt til. Han er på hils med mannen som leiet ut leiligheten.

-Det som bekymrer meg er at det vil komme noen som erstatter ham. Slik er det alltid, sier han.

Se reportasje fra Saint Denis, dagen etter terroraksjonen.

Abdelhamid Abaaoud ble født i Belgia for 27 år siden av foreldre som innvandret fra Marokko. I skoledagene var han kjent som en mobber av både lærere og medelever.

— Han var et krapyl, fortalte en skolekamerat til belgiske aviser.

Abaaoud ble tatt for å stjele lommebøker. Hans advokat Alexandre Chateau sier til avisen La Libre at Abaaoud var en smilende mann i sin ungdom. Men det var som lommetyv og småkriminell at han fikk behov for advokat. Bodde i samme bydel i Brussel Abaaoud bodde tidligere i Brussel-bydelen Molenbeek, et område kjent for sin høye andel innvandrere og som rekrutteringsbase for islamske militante.

Her bodde også Brahim Abdeslam, en fransk statsborger, som sprengte seg selv i luften utenfor et utested i Paris sist fredag. Det gjorde også Salah Abdeslam, som antas å være Brahims bror.

Ekstrem i fengsel

Abaaoud er blitt dømt en rekke ganger, og gikk fra vondt til verre i belgiske fengsler. Omar Abaaoud har uttalt at sønnen trolig ble radikalisert under soning. Sikkerhetstjenesten ble oppmerksom på Abaaoud da han dukket opp i en propagandavideo for IS i 2014, bak rattet i en bil som fraktet lik til en massegrav. Familien håpet han var død Siden han vært involvert i terrorplaner flere steder. Han skal ha ledet cellen fra Hellas, med planer om å drepe belgiske politifolk.

I januar mente belgisk politi han ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt etter Charlie Hebdo-drapene. Han har vært etterlyst siden. I juli ble han, in absentia, dømt til 20 års fengsel i Belgia for å ha rekruttert jihadister og kidnappet sin lillebror til Syria. Familien hans ba om at det var sant, da han for vel ett år siden feilaktig ble meldt død.

— Vi har alt å takke Belgia for, sa hans far, Omar Abaaoud.

Video fra Paris: - Det kommer til å bli spenninger mellom muslimer og resten av befolkningen

Vil du ha mer stoff fra utenriksredaksjonen? Følg oss på Facebook.