Verden

To personer drept og syv arrestert under massiv politiaksjon i Paris

SAINT DENIS/OSLO (Aftenposten): - Jeg våknet 04.30 av smellene. Det var politi og militære over alt, og jeg hørte mye skyting, sier et vitne til Aftenposten. De terrormistenkte politiet aksjonerte mot skal ha planlagt et angrep på finansdistriktet i Paris, ifølge Reuters.

  • Petter Winther
  • Alf Ole Ask
    Journalist

SISTE: Fem politimenn og en sivilist skadet i politiaksjonen i Saint-Denis. Få siste nytt her:

Les også

Direkteblogg: Terrorangrepet i Paris

En kvinnelig selvmordsbomber sprengte seg selv i luften og en annen mistenkt terrorist ble drept da politiet slo til mot en leilighet i Paris-forstaden Saint Denis mens de var på jakt etter folk som har var involvert i terrorangrepet i Paris fredag 13. november. Syv personer er pågrepet.

Tjenestemenn opplyser at de var på jakt etter Abdelhamid Abaaoud, den belgiske islamisten som franske myndigheter mener var hjernen bar fredagens blodige terrorangrep, men selv noe tid etter at politiets aksjon har blitt avsluttet er det ikke blitt kjent for mediene om Abaaoud er blitt drept eller pågrepet. For øyeblikket er det ikke noe som beviser at han var tilstede, skriver Le Monde.

Aftenpostens reporter Alf Ole Ask og fotograf Torgeir Strandberg er i Saint Denis. Foto: Torgeir Strandberg

Kvinnen som sprengte seg selv i luften skal imidlertid ha vært en kusine til Abdelhamid Abaaoud, melder Le Point.

Politiets hund ble drept

For å vurdere om det var trygt å gå inn, sendte politiet først inn en hund i leiligheten. Politiet skriver på twitter at hunden, som heter Diesel og er syv år, ble drept.

Fem politimenn og en sivilist ble skadet under politiaksjonen i Saint-Denis. Politiet skal ha blitt skadet av kuler, men ingen er livstruende skadd. En person som bodde nært åstedet skal også ha blitt lettere skadet da personen åpnet vinduet, skriver Le Parisien.

To av de arresterte etter onsdagens aksjon er sendt til sykehus, begge med skader i en arm, melder BFMTV. Den ene ble operert på sykehus onsdag morgen.

Leide leilighet av drapsdømt mann

Mannen som lånte ut leiligheten til terroristene som ble pågrepet i dag er tidligere dømt for drap, skriver Metronews. Han skal ha blitt dømt for drapet på sin beste venn i 2008. Denne mannen er nå blant de syv personene som er blitt arrestert.

I tillegg har politiet arrestert tre menn som befant seg i leiligheten der to personer ble drept. To personer ble arrestert i en gate som ligger et kvartal unna leiligheten som politiet aksjonerte mot, mens en kvinne også skal ha blitt arrestert i nærheten.

Avlytting tydet på at terror-bakmann var i bydelen

Politiaksjonen onsdag morgen ble satt igang på bakgrunn av informasjon fra avlyttede telefonsamtaler, overvåking og vitneopplysninger som indikerte at terror-bakmannen Abdelhamid Abaahoud kunne være i et dekkleilighet i distriktet, opplyser statsadvokaten i Paris, Francois Molins, ifølge AP.

Politiet har holdt pressefolk på avstand. Foto: Torgeir Strandberg

Terrorcellen planla angrep på Paris' finansdistriktPolitiet opplyser på twitter at fem politibetjenter er lettere skadet under aksjonen, som startet rundt klokken 04.30 onsdag morgen.

— Aksjonen er ferdig og alle terroristene er nøytralisert, sier den franske regjeringens talsperson Stéphane Le Foll rundt klokken 12.00 onsdag formiddag.

En kilde med kunnskap om etterforskningen sa til Reuters at de mistenkte militante fra IS, som ble funnet i leiligheten, hadde planlagt et angrep på finansdistriktet La Defense i Paris. Men ifølge Le Monde kunne dette ikke bekreftes.

Våknet til lyden av skuddvekslinger

— Byen ser ut som om den er er okkupert. Det er politi og soldater over alt. Alle sidegatene tilRue de la République er sperret og folk som forsøker å gå der, blir bryskt avvist, sier Aftenpostens reporter på stedet, Alf Ole Ask.

Se også: Her sikter politiet med et våpen under antiterror-aksjonen.

Beboerne i forstaden Saint Denis våknet til lyden av massive skuddvekslinger og flere eksplosjoner etter at tungt bevæpnet politi gikk til aksjon mot en leilighet nord i Paris i jakten på de som sto bak terrorangrepet 13. november. Flere personer hadde barrikadert seg i leiligheten.

Gjemte seg med babyen

Et team med psykologer er sendt for å hjelpe de 15 beboerne som oppholdt seg i bygget da politiet aksjonerte, blant dem flere barn.

— Politiet lukket døren min og ba meg holde meg inne. De ba meg ligge på gulvet uten å røre på meg og slukke alle lysene. Jeg gjemte meg. Jeg prøvde å gå på badet, men det var eksplosjoner. Det hørtes ut som taket på badet skulle eksplodere. Jeg gikk ut av badet og jeg prøvde å beskytte meg med soveromsdøren. Og slik satt jeg med babyen min, sier Sabine, som bor i etasjen under leiligheten, til Europe 1.

— Vi så kuler, lys og laserlys. Det var eksplosjoner.Vi kjente at hele bygningen ristet. Det er som en krigsscene, sa hun videre.

tab6c2c7_doc6n6aul4si85q1g1x6xc-Eq5KTIYw6t.jpg Foto: CHRISTIAN HARTMANN

— Jeg hørte mye skyting

Sanoko ble vekket av skytingen onsdag morgen. Foto: Torgeir Strandberg

— Jeg våknet 04.30 av smellene. Det var politi og militære over alt. Jeg hørte mye skyting. Aksjonen pågikk omtrent 300 meter fra der jeg bor. Jeg gikk på jobb og nå får jeg ikke lov å komme hjem til kona og barna i leiligheten, sier en mann som heter Sanoko til Aftenpostens reportere på stedet. Han har bodd i området i 15 år.Aftenpostens reportere var i formiddag ved Rue de la République, som var sperret av ved kirken i sentrum av St. Denis.

— Det er ekstremt mye politi og militære her. Det er en spent og ladet stemning, sa Alf Ole Ask tidligere i dag.

Folk i området blir bedt om å holde seg innendørs, og flere er evakuert i bare natt-tøyet til rådhuset. Et stort område er sperret av. Skolene, universitetet og butikker holdes stengt, og også den lokale metrolinjen i området er stengt.

— Dette er et rolig kvartal, det er mange moskeer her, men ikke mye kriminalitet, sier en mann som heter Sami til Aftenposten i Saint-Denise.

Samis bror og mor bor i gaten som er sperret av, Rue de la République.

— De ble vekket av smell og er bedt om å holde seg inne, forteller Sami, som ikke får lov til å besøke dem.

Planlagt flere angrep

Mannen politiet skal ha vært ute etter i Saint Denis, Abdelhamid Abaaoud, er en 27 år gammel belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse som skal ha kjempet med Den islamske staten (IS) i Syria.

Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt etter Charlie Hebdo-drapene i januar og har vært etterlyst siden det.

Han skal ha ledet cellen som planla drap på belgiske politifolk fra Hellas. Han unnslapp en politiaksjon i januar i år, der to andre mistenkte jihadister ble drept.

Les mer om de antatte gjerningsmennene her:

Les også

Belgier pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

Ubekreftede meldinger gikk dessuten på at Salah Abdeslam (26) også befant seg i leiligheten. Han var inntil tirsdag antatt å være den eneste terroristen som deltok i terrorangrepet 13. november som overlevde. Abdeslam er fransk statsborger, men er bosatt i Belgia.Etter angrepet ble han stoppet av fransk politi nær grensen til Belgia, men ble sluppet videre. Han er broren til den avdøde selvmordsbomberen Brahim Abdeslam, som også deltok i angrepet.

Denne saken oppdateres.