New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

Mens klimaaktivister fortviler, svarer delstaten New York med krav som vil skape hodebry for Trump når han nå forsøker å skrote Obamas klimavatale.

MÅ LEVERE ET ALTERNATIV: Selv om president Donald Trump vil oppheve Obamas klimaplan, må han forholde seg til regelverket som sier at han må levere en alternativ plan.
  • Inger Lise Hammerstrøm

Tirsdag ble det klart at USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som setter nye, amerikanske arbeidsplasser, blant annet i den sterkt forurensende kullindustrien, foran klimahensyn. Nå varsler leder for justisdepartementet i delstaten New York at lovverket kan sette en stopper for planene om å oppheve den såkalte Clean Power Plan, Obama-administrasjonens restriksjoner for klimagassutslipp fra amerikanske kullkraftverket.

– De (Trump-administrasjonen, red. anm) vil nok ikke høre dette igjen, men hvis de vil oppheve, må de erstatte, sier leder for justisdepartementet i New York, Eric T. Schneiderman til New York Times.

Les også

Her signerer Trump ordren om å vrake klimatiltak fra Obama

Han varsler samme krav til Trump som da han forsøkte å oppheve Obamacare.

– Hvis de vil gå tilbake til lovprosessen, er de forpliktet under loven til å komme opp med noe som er tett opp til Clean Power Plan, sier Schneiderman til New York Times.

Les også

Trump truer med å la Obamacare bli stående

– Presidentordren kommer ikke til å redde kull

Klimaaktivist og tidligere visepresident Al Gore sier ifølge NTB at presidentordren er et steg i feil retning.

– Det er avgjørende, ikke bare for planeten, men også for vår økonomiske fremtid at USA fortsatt tar en global lederrolle i løsningen av klimakrisen. Uansett hvor lite oppmuntrende denne ordren er, må, kan og vil vi løse krisen, sier Gore.

Visedirektør Michael Webber ved energiinstituttet ved University of Texas kaller Trumps nye ordre symbolsk.

– Presidentordren kommer ikke til å redde kull, fordi kullet taper i kampen mot billig naturgass, sier Webber.

Les også

Donald Trump lovet å redde kullindustrien. Det er et løfte han trolig ikke kan holde.

Han mener den eneste måten å snu trenden er med tiltak som griper inn i markedet og som han ikke ser for seg i USA, som krav om å bruke kull eller avgifter for å drive opp kostnadene for gass.

Erik Solheim: – Vi trenger større og mer ambisiøse forpliktelser

Leder for FNs klimaprogram, tidligere SV-politiker og miljøvernminister Erik Solheim, har uttalt følgende til New York Times.

– Dette er ikke tiden for at land kan endre kurs angående den alvorlige og veldig reelle trusselen om klimaendringer. Vitenskapen sier at vi trenger større og mer ambisiøse forpliktelser.

Trump har flere ganger sagt at han ikke tror på klimaendringer. I 2013 viste han til det kalde vinterværet som et bevis på at klimakrisen ikke var reell.

Analytiker Andrew Bischoff i Morningstar sier ifølge NTB at Trumps avgjørelse kan gi et løft for kullprisene på kort sikt, men ikke kan gjøre noe med den langt høyere effektiviteten gasskraftverk tilbyr.

– I den virkelige verden ser vi at fornybar kraft fortsetter å vokse under denne administrasjonen, sier Bischoff.

Ifølge en analyse gjennomført av nyhetsbyrået AP, omtalt i NBC er det ikke klimareguleringene som har bidratt til mannefall i kullindustrien, men effektivisering i utvinningsmetodene.

Fra 2011 til 2016 mistet 60.000 amerikanske kullarbeidere jobbene sine.