Gjerningsmannen i Paris har flere dommer og var allerede registrert som radikal islamist

– Jeg er her for å dø for Allah, skal 39-åringen som ble skutt på flyplassen Orly ha ropt. Han er nå identifisert som Zyed Ben Belgacem.

3000 flypassasjerer ble evakuert ved flyplassen Orly utenfor Paris lørdag formiddag. Frankrike er fortsatt i unntakstilstand etter terrorangrepene i Paris og Nice.

– Jeg er her for å dø for Allah. Hva som enn skjer, folk kommer til å dø, skal Zyed Ben Belgacem ha ropt på flyplassen der han ble skutt idet han forsøkte å frata en soldat våpenet, melder Skynews. François Molin fra påtalemyndighetene holdt en pressekonferanse i Paris kl. 19.30. Der opplyste han at Belgacem holdt en pistol mot hodet til soldatene og forsøkte å fravriste henne geværet hennes. Da ble han skutt av to andre soldater.

Det kom det også frem at mannen hadde med seg en bag med en bensinkanne i, og at han hadde med seg et eksemplar av Koranen.

Ifølge AFP skal mannens fetter være pågrepet.

39 år gamle Zyed Ben Belgacem er født i Paris, og politiet har tidligere registrert ham mistenkt for islamistisk ekstremisme. Han har flere tidligere dommer knyttet til narkotika og væpnet ran. Den franske innenriksministeren Bruno Le Roux har bekreftet at mannen «var kjent for politiet og etterretningen».

Hjemmet til Belgacem ble ransaket i 2015. I november ble 130 drept i terrorangrep i Paris, og det var i etterkant av dette at navnet hans dukket opp på radaren som mulig radikal. Han skal ha blitt radikalisert i 2011/12.

Familiemedlemmer avhørt

Lørdag ble Zyed Ben Belgacems far og bror avhørt, standard fremgangsmåte i slike saker. Senere kom det melding om at en fetter skal ha blitt satt i varetekt. President François Hollande har avvist at det skulle være noen kobling mellom lørdagens dramatiske hendelser og det kommende presidentvalget.

Ifølge AP sier Hollande at angrepet viser at det er essensielt å ha militærpatruljer på offentlige steder, og at nasjonen må fortsette å være på vakt. Frankrike er fortsatt i unntakstilstand etter terrorangrepene i Paris og Nice.

Soldaten som ble forsøkt fratatt våpenet, tilhører innsatsgruppen Sentinelle, ifølge avisen Le Monde. Dette er det fjerde angrepet mot Sentinelle siden den militære operasjon med 7000 soldater ble satt i verk etter terrorangrepene i januar 2015 i Paris, melder CNN. Et av angrepene deriblant angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo.

Det er bare en og en halv måned siden en mann forsøkte å angripe soldater med kniv ved Louvre-museet i Paris.

 Den franske innenriksministeren Bruno le Roux (i midten, til venstre) har bekreftet at mannen som angrep en soldat på flyplassen Orly er kjent for politiet fra før. Sammen med forsvarsminister Jean-Yves le Drian holdt han en pressekonferanse på flyplassen.

39-åringen skal først ha skutt mot politiet tidligere på dagen. Her er det dramatiske hendelsesforløpet:

  • Litt før kl. 7 lørdag morgen ble mannen stanset av politiet da han kjørte i bydelen Garges les Gonesse, der han også bor. Årsaken skal ha vært at han kjørte for fort, melder France 24. Mannen viste id-papirene sine, men trakk også et våpen og avfyrte flere skudd mot politiet. En tjenestemann ble lettere skadet i hodet.
  • 39-åringen flyktet sørover og stjal en annen bil i forstaden Vitry sur Seine. Han skal ha truet den kvinnelige eieren med et våpen, melder Skynews. Biltyverie skjedde omtrent en mil fra flyplassen Orly. Han skal også ha stormet inn i en bar og truet folk som satt der.
  • Ved 8.30-tiden ankom han flyplassen og gikk inn i avgangshallen. Der forsøkte han å ta våpenet fra en kvinnelige militæroffiser som patruljerte området med to kolleger.
  • Han skal ha slått henne i bakken og tatt våpenet, men de to andre skjøt og drepte ham, bekreftet innenriksminister le Roux. Ingen andre ble skadet. Identitetspapirer mannen hadde på seg, stemte med de politiet hadde sett da de stanset bilen han kjørte i Garges les Gonesse.

Etterforskningen er overtatt av anti-terror-anklagere, noe som betyr at franske myndigheter ser terror som et mulig motiv, melder nyhetsbyrået AFP.

Passasjerer utenfor flyplassen Orly lørdag formiddag.

Den franske forsvarsministeren har sagt at det var riktig av de to soldatene å åpne ild mot mannen. Soldaten som ble angrepet var «psykisk rystet», men ellers uskadet av det voldelige angrepet, sa en talsmann for de militære styrkene.

Vitner beskrev folk som flyktet i panikk, trafikkaos og fly der passasjerene ikke kom seg ut. Franske myndigheter har derimot lagt vekt på at sikkerhetstiltakene virket som de skulle, skriver AP.

Alle fly ut og inn av Orly ble stanset lørdag morgen og 3000 flypassasjerer ble evakuert. Utpå ettermiddagen ble den inngående flytrafikken tatt opp igjen, mens utgående fly fortsatt holdes tilbake.