Verden

Amerikaner pågrepet for å ha sendt et epilepsi-fremkallende bilde

– Du fortjener et anfall, sto det i den blinkende meldingen den epilepsisyke journalisten Kurt Eichenwald mottok. Avsenderen kan få ti år i fengsel.

En blinkende versjon av dette bildet skal ha sendt epilepsisyke Kurt Eichenwald rett i bakken.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Ny teknologi, nye våpen: Fredag pågrep FBI John Rayne Rivello (29) hjemme i Salisbury, Maryland. Anklagen mot ham er at han har sendt en elektronisk fil – å ha bedrevet kriminell cyberstalking - med formål å drepe eller forårsake fysisk skade. Strafferammen er ti år i fengsel.

Journalisten Kurt Eichenwald åpnet det animerte bildet, en GIF-fil, i desember og gikk rett i bakken, skriver The New York Times. Han var syk i flere dager etterpå, mistet følelsen i den ene hånden og hadde vanskelig for å snakke i ukevis, sier Eichenwalds advokat Steven Lieberman.

  • Facebook-sjefen har skrevet sitt eget manifest om globaliseringen

Eichenwald hadde vært åpen om sin epilepsi, og politiet sier at Rivello sendte det blinkende bildet vel vitende om at det kunne fremkalle et anfall.

– Denne elektroniske beskjeden er ikke annerledes enn å sende en bombe i posten eller miltbrann i en konvolutt, mener Liebermann.

Fant ektemannen liggende på gulvet

Eichenwalds kone Theresa fant mannen sin liggende på gulvet med meldingen fortsatt oppe på skjermen. Hun svarte fra hans konto at hun hadde ringt politiet for å rapportere angrepet:

Hittil har kriminalsaker knyttet til sosiale medier handlet om innhold, for eksempel om misbruk av bilder eller verbale angrep.

– Dette er en interessant og unik sak fordi det er mange online-angrep som kan ha fysiske konsekvenser, som et angrep rettet mot et elektrisk system eller et kontrolltårn på en flyplass, sier Vivek Krishnamurthy, nestleder ved cyberjusavdelingen ved Harvard Law School til The New York Times.

– Et planlagt angrep

Etterforskerne fant bevis for at Rivello hadde en plan om å angripe Eichenwald på Twitter-kontoen hans, ifølge det amerikanske justisdepartementet. Blant annet hadde han tidligere sendt en tweet som lød «Jeg håper dette fremkaller et anfall».

Kurt Eichenwald (55) skriver for Newsweek og er en profilert journalist med fire bøker bak seg. Han har 318.000 følgere på Twitter.

Han har vært kritisk til president Donald Trump gjennom valgkampen. Eichenwald mistenker at Rivella, som hadde en konto kalt @jew_goldstein, var en støttespiller for Trump. Twitter har fjernet kontoen.

Flere bilder sendt

Etter at saken ble kjent, har mer enn 40 andre sendt Eichenwald lignende blinkende bilder.

Etter at angrepet ble kjent i desember, sa Stefano Seri, professor i nevrofysiologi til BBC at innholdet i tweeten må ha blitt veldig nøyaktig konstruert. - Brå endringer i lysintensiteten kan forårsake anfall. Mellom 15 og 25 blink i sekundet er det man er mest følsom for, sa han.

Les mer om

  1. Twitter
  2. Teknologi