Verden

Soldater og sivile biter tennene sammen før nye slag mot IS i Mosul

Irakske soldater med amerikansk luftstøtte rykke videre frem for å gjenerobre Vest-Mosul. 700 000 sivile er innesperret.

 • Ingrid Brekke

Sivilbefolkningen i Iraks nest største by kommer seg ingen steder. Anslagsvis 700.000 mennesker forbereder seg nå på det brutale slaget om Mosul.

Matmangelen er stor, og folk er så desperate at de spiser katter, forteller hjelpearbeidere til avisen The Independent. Ifølge FN mangler 60 prosent rent drikkevann. De som forsøker å flykte, kan bli drept av IS.

Offensiven startet 19. februar, og troppene kjemper seg frem sørfra. IS er allerede presset ut av Mosuls østlige del, men det som gjenstår for å få hele Mosul fritt antas å bli mer brutalt.

Mosul er delt i to av elven Tigris. I den vestlige delen er gatene smalere enn i øst, slik at soldatene nå må ut av kjøretøyene og kjempe mindre beskyttet.

Ny amerikansk strategi

Mandag 20. februar fikk de irakske styrkene kontroll over en strategisk plassert landsby på en høyde nær flyplassen, ifølge Al Jazeera.

Samme dag var den ferske amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis på stedet for å samtale med irakerne. Om en uke skal han foreslå en ny strategi for hvordan IS skal knekkes for president Donald Trump.

 • Montenegro hevder å ha bevis: Russland sto bak forsøk på statskupp

Tusenvis av amerikanske soldater er i Irak for å delta i offensiven med ulike former for hjelp. Spesialstyrker er på bakken sammen med de irakske soldatene, og amerikanerne bidrar også med luftstøtte.

To selvmordsbombere i biler angrep soldatene mandag, flere ble skadet. IS tok ansvar for begge. En tredje bil eksploderte før den nådde frem.

Skal erobre flyplassen

Et mål nå er å ta tilbake flyplassen. – Vi har lenge fått høre fra kilder inne fra Mosul at IS har sabotert flystripen for å hindre bruk, opplyser CNN-reporter Ben Wedeman.

– Og like vest for flyplassen ligger militærbasen Ghazlani, som tidligere er blitt brukt av IS og som er en av de første målene for den pågående offensiven, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Mosul
 2. Den islamske staten (IS)

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kurdiske medier: – Desperate IS-krigere holder gisler i Mosul

 2. VERDEN

  Et totalknust Mosul feirer seieren over IS

 3. VERDEN

  Zeid (12) og Hodayfa (11) savner familien. Tusenvis av døde kan ligge begravet i ruinene etter koalisjonens kamp mot IS

 4. VERDEN

  Irakske tropper skyter i luften og danser i Mosuls gater. IS snart nedkjempet, ifølge iraksk TV.

 5. VERDEN

  Slik vil koalisjonen unngå et blodbad i de trange gatene i sentrum av Mosul

 6. VERDEN

  Irakske soldater sier de likviderer tilfangetatte IS-medlemmer