Nordkoreansk mann pågrepet etter drapet på Kim Jong-nam

Malaysisk politi har pågrepet en nordkoreansk mann etter det antatte giftdrapet på Kim Jong-nam, bror av Nord-Koreas diktator. I alt fire personer er pågrepet.

Nord-Koreas ambassadør til Malaysia kjører fra likhuset der halvbroren til diktator Kim Jong-un ligger.

Den pågrepne identifiseres i en pressemelding fra politiet som 46 år gamle Ri Jong-chol. Han ble tatt i Selangor nær Kuala Lumpur fredag. Pressemeldingen gir ingen videre detaljer. Mannen er den første nordkoreaneren som pågripes etter attentatet, som Sør-Korea hevder Nord-Korea står bak.

Fire pågrepne

Fra før er to kvinner og en mann pågrepet. Den ene kvinnen er 25 år, fra Indonesia og identifisert som Siti Aishah, og den andre kvinnen, Doan Thi Huong (28), reiste med vietnamesisk pass. Mannen er fra Malaysia og skal være fra kjæresten til den indonesiske kvinnen.

Saken tok nok en merkelig vending da den ene av de to kvinnene som er pågrepet, fortalte at hun trodde hun var med på "skjult kamera" og ble lurt til å sprute noe som så ut som vann i ansiktet på ukjente menn.

Kim, som var 45 eller 46 år og som hadde levd i eksil i mange år, ble plutselig dårlig da han ventet på flyet hjem til Macau. Svimmel og med smerter fortalte han helsepersonell at han hadde blitt sprayet med kjemikalier. Han døde på vei til sykehus.

Sør-Korea anklager Nord-Korea for å ha sendt agenter for å drepe Kim.

Ny obduksjon

En malaysisk tjenestemann sier det må utføres nok en obduksjon av broren til Nord-Koreas diktator, for resultatet av den første obduksjonen ga ikke et fullstendig svar. Den andre obduksjonen finner sted lørdag.

Politifolk og andre myndighetspersoner gjennomførte fredag en rekonstruksjon av hendelsene før Kim Jong-nams dødsfall.

Etter den første obduksjonen sa Nord-Koreas ambassadør til Malaysia, Kang Chol, at landet ikke vil godta resultatet av obduksjonen som malaysiske myndigheter har utført.

– Malaysia har utført en obduksjon uten vår tillatelse eller tilstedeværelse. Vi vil avvise enhver rapport de kommer med, fortalte ambassadøren til journalister som hadde samlet seg utenfor likhuset der den drepte ligger.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.