Verden

Israel og Hamas har fått en felles fiende på Gazastripen

ISTANBUL (Aftenposten) IS-sympatisører på Gazastripen forsøker å vise muskler. De er få, men bekymrer likevel både Israel og Hamas.

Medlemmer av Hamas-lojale, palestinske sikkerhetsstyrker inntar angrepsposisjon med våpnene sine på en militærseremoni i Gaza by.
  • Sofie Gran Aspunvik
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Natt til torsdag bombet Israel tre militære treningsbaser i Gaza by og en fjerde i den sørlige byen Khan Yunis på Gazastripen, ifølge det israelske forsvaret.

Angrepet skal ha blitt gjennomført som hevn etter at to raketter ble avfyrt fra Gaza mot den israelske havnebyen Ashkelon onsdag kveld. Ingen ble drept i angrepene, ifølge israelske og palestinske sikkerhetsstyrker.

Les også:

Les også

Derfor sliter verden med å bekjempe IS

Hevn for drap

Islamistbevegelsen Hamas, som kontrollerer Gazastripen, får som oftest skylden for rakettene som sendes mot Israel. Men etter onsdagens angrep var det en salafistisk ekstremistgruppe som tok på seg ansvaret.

Gruppen, som kaller seg Omar-brigaden, sympatiserer med terrororganisasjonen Den islamske staten (IS), som de siste to årene har tatt kontroll over deler av Syria og Irak. Angrepet onsdag skal ha vært hevn for at et av deres medlemmer, en 27 år gammel IS-støttespiller, ble drept i sammenstøt med Hamas' politistyrke i Gaza by tirsdag.

At hevnangrepet ble rettet mot Israel, og ikke Hamas, tolkes som et forsøk på å vise muskler overfor både rivalen Hamas og erkefienden Israel.

— Vi fortsetter vår jihad mot jødene, Guds fiender, og ingen vil være i stand til å skremme oss, skrev brigaden i en uttalelse etter angrepet.

Hamas-leder Ismail Haniyeh har fått en utfordring på hjemmebane: IS.

— Utfordrer Hamas

Israels forsvarsminister Moshe Yaalon sier at de holder Hamas ansvarlige for onsdagens angrep, «selv om de som står bak er ondskapsfulle gjenger fra globale jihadistgrupper som ønsker å utfordre Hamas ved å skyte på oss».

Den israelske militærlederen Sami Turgerman erkjente nylig at Israel og Hamas har noen svært få «felles interesser», blant annet stabilitet i Gaza, skriver The Economist.

Flere nye kontrollposter har dukket opp rundt Gaza by den siste tiden. Det er et tegn på at Hamas forsøker å slå ned på den gryende IS-støtten i enkelte grupperinger, ifølge Financial Times.

Les også:

Les også

Amnesty: Hamas drepte «israelske kollaboratører»

30–40 arrestert

I tillegg til å utføre rakettangrep mot Israel, har salafistgrupper vist seg i stand til å ramme Hamas. En gruppe som kaller seg Tilhengere av IS i Jerusalem stilte 4. mai et ultimatum til Hamas: frigjør medlemmene våre som sitter fengslet, eller bli angrepet. Kort tid senere gikk en bombe av i Hamas' hovedkvarter i Gaza by. 8. mai gjennomførte gruppen et bombeangrep mot en treningsleir sør på Gazastripen.

— De prøver å imitere Al-Qaida eller IS. Men de kjenner Hamas' vrede. Hvis noe går galt, vet de hva som kan skje med dem, sier Ahmed Yousef ved den Hamas-tilknyttede tenketanken House of Wisdom til Financial Times.

Menneskerettighetssenteret Al-Mezan anslår at Hamas har arrestert mellom 30 og 40 IS-sympatisører, ifølge avisen.

Rekrutteringsgrunnlag

— Hamas' styrke og makt er overlegen i Gaza. Hvis du gir folk valget mellom Hamas og IS, vil de velge Hamas. Folk ser og hører om hva IS gjør i Syria og Irak – ingen ønsker samme situasjon her. Dessuten er Hamas velorganisert, i motsetning til disse gruppene, sier en velinformert kilde i Gaza by til Aftenposten.

Han understreker at salafistgrupper har eksistert i Gaza siden lenge før IS oppsto.

- Men den desperate humanitære situasjonen som følge av Israels blokade, gir rekrutteringsgrunnlag for ekstreme grupper med gjennomføringskraft, legger han til

Les også

  1. Obama: IS et resultat av USAs invasjon av Irak

  2. IS-innsats under lupen i Paris

  3. USA: Over 10.000 jihadister drept i luftangrep