Andreas Thommen sier han vil stoppe innvandringen for å redde miljøet. Men søndagens folkeavstemning mot innvandring blir kalt fremmedfiendtlig og farlig.

Åsene rundt den lille dorfen er fortsatt grønne og det er 14 grader i luften, noen dager før desember. Global oppvarming, sier Andreas Thommen, ordfører i byen med 600 innbyggere. 48-åringen viser meg rundt i hagen sin. Her renner en liten bekk, det er grønnsakshage og drivhus, høns til egen eggproduksjon og frukttrær. Huset, som før i tiden var en skole, gir mer enn nok plass til Thommen, kona og de tre barna. Men det er nettopp tumleplass og det grønne i alpelandet han vil bevare, som styreleder i sammenslutningen Ecopop.

— Vi er bekymret for den økende befolkningen og konsekvensene for miljøet, sier Thommen, mens han serverer et glass hjemmepresset eplesider.

Navnet Ecopop står for økologi og befolkning, to ting som Thommen og hans meningsfeller mener ikke går i hop i dagens Sveits. De har klart å skaffe nok underskrifter til å holde folkeavstemning om innvandring, den andre bare i år. Målet er å kutte den årlige befolkningsveksten til 0,2 prosent av folketallet. I dag er den over 1 prosent.

Problemer med EU

En slik kvote vil ikke bare bety en dramatisk nedgang i innvandringen. Den vil også skape nye problemer med EU, og møter massiv motstand både i næringsliv og blant politikere. Sveits sliter allerede i forhandlinger med EU etter at et knapt flertall stemte ja til et forslag «mot masseinnvandring» i februar.

Men her i kantonen Aargau, der Effingen ligger, stemte over 60 prosent for innvandringskvoter i februar. I kantonhovedstaden Aarau, sier forretningsmannen Marcel (45), som ikke vil oppgi etternavn, at han vil stemme ja denne gangen også.

— Det er både for- og motargumenter. Men jeg synes det er på tide å snakke om dette problemet. Folk er ikke fornøyd med fri bevegelse av mennesker. Innvandringen er for stor når man ser på størrelsen på landet vårt.

- Men et ja vil skape problemer med EU?

— Vi er ikke medlem i EU. Dette er årsaken til at vi ikke er der, sier han.

Lærlingen Willi Zeltner (19) frykter derimot konsekvensen og har lite til overs for forslaget.

— Det er hverken bra for Sveits eller vårt forhold til EU.

Lærling Will Zeltner vil stemme nei. Han mener Sveits trenger innvandring.
Ingeborg Moe

Kommer fra nabolandene

Meningsmålingene tyder på at forslaget vil bli nedstemt med 56 prosent nei mot 39 prosent ja, men ja-siden har økt og ingen tør være sikker etter det som skjedde i februar. Thommen i Effingen er uansett fornøyd, fordi forslaget har skapt debatt.

En av fire i Sveits er utlendinger, en av de høyeste andelene i Europa, ifølge Eurostat. I fjor økte befolkningen med 87.000 mennesker. 65 prosent av innvandrerne kom fra EU eller EFTA-land. De fleste er fra nabolandene, høyt utdannede tyskere, franskmenn, italienere og portugisere, som jobber i multinasjonale selskaper i Sveits. Ecopops forslag vil innebære at nettoinnvandringen stopper på 17.000.

Det rike landet i hjertet av Europa, der det meste tilsynelatende går på skinner, har et eget uttrykk for det Thommen og flere med han føler: Dichtestress , som kan oversettes med «tetthetsstress».

— Det er ikke et uttrykk som vi fant opp. Men jeg kan kjenne på det, jeg også, når jeg går ut av jernbanestasjonen i Zürich.

Det handler om at de føler at bussene og togene er blitt overfylte. Boligprisene øker fordi det kommer flere folk. Det må bygges flere hus, flere veier, flere parkeringsplasser. Og ifølge Ecopop medfører dette også økt forurensning. Motorveien går forbi nabolandsbyen til Effingen, flyene til Zürich går over hodene på dem.

Men her i Effingen er det knapt folk å se i gatene. Bussen inn til landsbyen var full av skoleelever, men på vei ut, er det kun jeg, sjåføren og en eldre kvinne.

Det er ingen trengsel i gatene i småbyen Effingen. De fleste som bor her, kjører til Basel eller Zürich for å jobbe.
Ingeborg Moe

— Fri bevegelse er i utgangspunktet en god idé. Men det er ikke en god idé når det er så store inntektsforskjeller mellom landene. Økonomisk sett fungerer det kanskje. Men Sveits er i ferd med å bli kvalt av sin egen økonomiske suksess, mener Thommen.

Får kritikk

Ecopop-erne har fått hard medfart og er blitt kalt brungrønne. En politiker fra det populistiske Sveitsisk folkeparti, SVP, som sto bak den forrige avstemningen om innvandring, har kalt dem forvirrede akademikere og "Birkenstock-rasister", som viser til de kjente fotformskoene.

Leder Nicola Forster i tankesmien Foraus, forum for sveitsisk utenrikspolitikk, mener det ikke er tilfeldig at det har vært to folkeavstemninger om innvandring bare i år.

— Det er blitt en effektiv måte for anti-vekst, anti-migrasjon og anti-EU-bevegelsen å kanalisere sine synspunkter, sier Forster.

Han tror det nører opp under en følelse hos enkelte om at utviklingen i hjemlandet går for fort. De føler at de mister kontroll, at det blir for mange og for raskt.

- Er det en form for nostalgi?

— Ja, det er en lengsel etter et Heidi-land* (se ordliste) som aldri har eksistert. På Heidis tid var folk fattige.

Men han synes det er absurd at de som står bak Ecopop, som selv har mange barn og bor i store hus på landet, skal fortelle andre hvordan de skal leve.

- Trenger innvandrere

Forster peker på at selv om Sveits har høy innvandring, er landet avhengig av arbeidskraft utenfra og peker på at arbeidsledigheten er like lav som i Norge. Og Forster mener det ikke vil hjelpe miljøet på kloden om det blir færre i Sveits.

Redaktør Daniel Binswanger i Zürich-magasinet Das Magazin, rister på hodet over det som skjer i Sveits i helgen. Han beskriver Ecopop, som har eksistert i over 40 år, som uensartet forsamling med folk fra venstresiden, feminister, ytre høyre og økologer, som samles i frykten for at overbefolkning ødelegger miljøet på kloden.

Redaktør Daniel Binswanger mener det ikke vil hjelpe klimaet om tyske og franske innvandrer bor i Sveits eller andre steder.
Ingeborg Moe

— De har prøvd å foreslå ting flere ganger. Men denne gangen har de altså kommet med et forslag som kombinerer økologiske argumenter og fremmedfrykt, sier Binswanger.

Han synes ikke argumentene henger sammen.

— Det å redusere innvandringen til 0,2 prosent vil hverken få ned fødselsraten eller endre det økologiske fotavtrykket i Europa. Om en tysker er her eller i Tyskland, får ingen betydning for miljøet. Det henger ikke sammen, sier Binswanger.

Andreas Thommen er svært lite fornøyd med merkelappene som klistres på dem, og sier at de ikke er rasister. Han sier at hovedpoenget deres er at det blir for mange mennesker på jorden. Thommen sier at dette ikke handler om hvem som er innenfor landets grenser, men hvor mange. Og han påpeker at de også foreslår å bruke 10 prosent av bistandsbudsjettet på familieplanlegging i den tredje verden.

— Men hvordan vil det hjelpe kloden om dere begrenser innvandring i Sveits?

Thommen sjonglerer med ulike argumenter, det viktigste er at det ikke er bærekraftig med så mange mennesker i Sveits.

— Men det vil vel ikke redde planeten?

— Jeg bor her, og jeg vil ikke bli kvalt av Sveits økonomiske suksess. Hvert land må se til at befolkningsveksten er bærekraftig i sitt land.