Verden

Etter en kjøretur med politiet havnet Freddie Gray i koma og døde

BALTIMORE, MARYLAND (Aftenposten): Freddie Grays dødsfall er det hittil siste i en lang rekke saker der ubevæpnede, svarte menn blir utsatt for unødvendig voldsbruk av amerikanske politifolk.

Lewis Bush Jr. (til høyre) og Reginald George kjente Freddie Gray, som døde etter å ha blitt arrestert av Baltimore-politiet tidligere i april. Han var en god gutt, sier Bush.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Frustrasjonen i deler av Baltimore er skyhøy. – Han var en god gutt. Han fortjente ikke å bli drept, sier en nabo til Aftenposten.

– Om det er noen tvil om Freddie ble banket opp av politiet? Ha! Å nei. Han forsøkte å løpe fra dem. Og straffen for det, er juling.

Reginald George snakker med hele kroppen når han forteller om naboen sin, Freddie Gray. Gulltennene i overkjeven glinser hver gang han åpner munnen.

– Freddy var like gammel som sønnen min, altså 25. Ikke mors beste barn, men det er det få i dette nabolaget som er. Mye trøbbel med politiet for dop og sånt. Men jeg så ham aldri med våpen. Han var ikke en voldelig gutt, sier 49-åringen.

I store demonstrasjoner i Baltimore viser mange sin protest mot hvordabn svarte blir behandler av hvite politimenn.

Freddie Gray er navnet som nå legges til i rekken av svarte menn som er drept av politiet, tilsynelatende uten at maktbruken på noen måte kunne rettferdiggjøres. Navn som Eric Garner, Michael Brown og Trayvon Martin. Navn som har fått tusenvis av amerikanere å gå i demonstrasjonstog det siste året for å protestere mot politivold og forskjellsbehandling.

La på sprang

Søndag 12. april var Gray ute og gikk i nabolaget sitt, Gilmor Homes, da han, ifølge lokale myndigheter, fikk blikkontakt med to politifolk.

25-åringen valgte å løpe da politifolkene så på ham. Han kom ikke langt. Kort tid etterpå var han lagt i bakken og ble dratt inn i en politivarebil – tilsynelatende med en vond fot – mens han skrek og klaget over at han ikke fikk puste.

– Han ble dømt, der og da, sier Lewis Bush Jr. – Han ble dømt for å være en svart mann som løp.

Hva som skjedde etterpå, er ukjent. Men etterspillet er det liten tvil om. Rundt en halvtime etter at Freddie Gray ble arrestert, ble han fraktet til et sykehus med tre brukne rygghvirvler og et ødelagt strupehode.

Torsdag ble det kjent at 25-åringen ikke bare ble påført håndjern og fotlenker. Han ble ikke sikret med bilbelte i kassevognen han ble plassert i, skriver Associated Press. Også tidligere har slike kjøreturer endt med betydelige skader og dødsfall for arresterte. Praksisen har faktisk et eget navn. Det kalles "nickel rides", oppkalt etter billige karuseller på tivoli.

Belastet nabolag

25-åringen døde etter en uke i koma. Baltimore-politiet har suspendert seks politifolk mens saken etterforskes. Men for naboer Aftenposten har snakket med, er det liten tvil.

Demonstranter i Baltimore viser frem listen over svarte menn som har mistet livet i konfrontasjoner med politiet.

– Politiet her tror at de kan gjøre hva de vil. De trakasserer oss hele tiden, ber om pengene vi har i lommen, forteller oss at vi ikke har lov til å stå på et hjørne eller gå langs veien. Jeg tør ikke gå med solbriller i frykt for at de skal bruke det som en unnskyldning til å stanse meg, sier Reginald George (38) mens vi står ved stedet der Freddie Gray ble arrestert.Og legger til:

– De er ikke her for å beskytte oss, de er her for å kontrollere oss.

Nabolaget er så belastet at Aftenpostens taxisjåfør måtte overtales til å kjøre hit. Husene er nedslitte, flere av dem har vinduer og dører dekket av sponplater fordi beboerne er kastet ut. Fra et stoppskilt henger en klase ballonger og et skilt med påskriften «svarte liv teller».

Etter Grays dødsfall har en frustrert stemning gradvis bygget seg opp blant deler av byens svarte befolkning.

Til tross for at borgermester Stephanie Rawlings-Blake, som er svart, har gitt uttrykk for forståelse for befolkningens sinne og frustrasjon, er det mange som mener at dette ikke er nok.

Blant dem er pastor Delman Coates, som Aftenposten treffer mens han demonstrerer utenfor borgermesterens kontor like før han skal inn til et møte med henne.

– Minst 109 personer ble drept i konfrontasjoner med politiet bare her i Maryland mellom 2010 og 2014. Vi hører så ofte om politibrutalitet at det nesten ikke lenger er nyheter. Myndighetene er nødt til å stille politiet til ansvar, sier Coates.

Knust kinnbein og to brukne ribbein

Hele denne uken har det vært demonstrasjoner i Baltimore. Planen er at dette skal toppe seg på lørdag med en kjempemarkering foran byens rådhus.

Earnest Taylor ble banket opp av politiet for tre uker siden - fordi de trodde han var en annen. Legeregningene er store, men politiet tar ikke ansvar for julingen.

Torsdag, samme dag som Senatet godkjente Loretta Lynch som landets første kvinnelige, svarte justisminister, samlet rundt 250 mennesker seg til en slags generalprøve. Flere av dem fortalte oss hvordan de var blitt banket opp eller trakassert av politiet. – Politiet trodde jeg var en bevæpnet mann som var mistenkt for noe alvorlig. De kastet meg i bakken, knuste det ene kinnbeinet mitt og sørget for to brukne ribbein. Da de skjønte at jeg var feil fyr, gikk de bare videre, sier Earnest Taylor (51).

Han vet ennå ikke hvem som skal betale legeregningene som har hopet seg opp de siste ukene.

– Selv har jeg ikke råd. Men jeg har ingen tro på at politiet vil ta ansvar. Det kan jo ikke fortsette sånn, sier Taylor, før han kaster seg inn i demonstrantenes kamprop:

– No justice! No peace!

Les også

  1. USA: Politimann siktes for drap som ble fanget på video

  2. Video viser politimann i USA som tok feil av pistol og drepte svart mann

  3. Nye demonstrasjoner mot politidrap i USA