Verden

Forurensning fra skip tar mange tusen liv

Tusenvis av mennesker dør hvert år som følge av forurensning fra skipstrafikken i Øst-Asia, viser en fersk studie.

Skipstrafikk i Øst-Asia skaper store helseproblemer og fører til mange dødsfall i området, viser en ny studie. Her fra en containerhavn i Lianyungangi Jiangsu-provinsen i Kina.
  • NTB

Den internasjonale skipstrafikken i denne regionen har mer en doblet seg siden 2005. Det har stygge konsekvenser for både klima og befolkningen i området, viser en forskningsrapport skrevet av et team av kinesiske og amerikanske forskere og offentliggjort i tidsskriftet Nature Climate Change nylig.

Les også

Miljøvernere frykter Brasils nye regjering

Premature dødsfall

Forurensningen fra denne skipstrafikken har kostet rundt 18.000 mennesker i Kina livet, 3600 i Japan, 1100 i Taiwan, Hongkong og Macau og 800 i Sør Korea og 600 i Vietnam.

– Man anslår også mellom 14.500-37.500 premature dødsfall i året som følge av den økte forurensningen, som også fører til en rekke helseproblemer, heter det i rapporten.

Les også

Teknologimagasinet: Utvinner miljøvennlig plast fra kupromp og søppelstank

Forskerne har tatt utgangspunkt i at det er registrert over 18.000 fartøyer i regionen i 2013, og har kalkulert hvilken forurensning disse skipene representerer og hvilke helsekonsekvenser utslippene får for befolkningen.

Store havner

Regionen har åtte av verdens 10 største konteinerhavner og har en sjetteplass når det gjelder skipsaktivitet og utslipp fra skip i verden.

Tidligere studier har vist at over 70 prosent av utslippene fra den internasjonale skipstrafikken skjer innenfor 400 kilometer fra kysten.

Les også

Økokrim: Mann utga seg for å være sønnen til kjent skipsreder - svindlet til seg over 26 millioner

– Vi må få en felles innsats for å redusere utslippene fra skip slik at vi både kan redusere helseskadene og skadene på klimaet, påpeker forskerne.

Ifølge Den internasjonale maritime organisasjonen sto skipstrafikken for rundt 2,8 prosent av de menneskeskapte drivhusgassene i årene 2007 og 2012.

Les mer om

  1. Natur
  2. Klima
  3. Skipstrafikk