Verden

President Barack Obama vil trappe opp krigføringen mot IS

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Det ble sluppet flere bomber mot IS i november enn noen annen måned før, sa USAs president Barack Obama under en pressekonferanse mandag kveld.

President Barack Obama møtte mandag i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon for å forklare sin strategi i krigen mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

— Mens vi angriper dem på hjemmebane, blir det vanskeligere for dem å spre sin propaganda rundt i verden, sa Obama, men sa samtidig er kampen er vanskelig fordi IS gjemmer seg blant sivile.

- Behov for raskere fremskritt

Etter et møte med det nasjonale sikkerhetsråd i Pentagon orienterte han pressen. Han viste til at det nå er gjennomført nesten 9000 angrep mot IS i den internasjonale luftkampanjen mot ekstremistorganisasjonen og at det i november ble gjennomført flere angrep enn noen måned før. Obama vedgikk imidlertid at det er behov for raskere fremskritt i krigen mot IS.

— Andre må også gjøre mer, sa han.

Han sender nå forsvarsminister Ash Carter til Midtøsten for å skaffe ytterligere militær støtte til krigen mot organisasjonen.

USAs president Barack Obama og forsvarsminister Ash Carter under et møte i Pentagon mandag.

— 40 prosent gjenerobret

Han påpekte at IS nå har mistet 40 prosent av det befolkede territoriet de har kontrollert.

— Og de vil miste mer, sa han.

Presidenten fremholdt at organisasjonen ikke har hatt en eneste suksessrik offensiv operasjon i hverken Syria eller Irak det siste halvåret.

Obama sa at kampen mot IS skjer på fire fronter.

 • Jakte på terroristene, finne dem og «ta dem ut».
 • Utstyre og trene opp irakske og syriske styrker til å krige mot IS på bakken.
 • Forpurre IS' rekruttering, finansiering og propagandamaskineri.
 • Fortsette det diplomatiske arbeidet for å få en slutt på borgerkrigen i Syria slik at alle parter kan konsentrere seg om å slåss mot IS.

- Tar ut frontfigurer

Presidenten la vekt på at de i den siste tiden har klart å finne og drepe en rekke lederskikkelser i IS, ikke bare i Irak i Syria, men også i Libya.

— Vi tar dem en etter en. Poenget er at IS-ledere ikke kan gjemme seg og vår beskjed til hver og en av dem er klart: Du er den neste, sa Obama.

Obama mener at stadig flere IS som «de bøller, tyver og drapsmenn de er» og at skrekkregimet støter lokalbefolkningen fra dem og at dette i sin tur fører til at enda flere flykter.

- Snakker om antiterror senere i uken

Obama skal senere i uken besøke USAs nasjonale senter for kontraterrorisme for å snakke om strategien for å forhindre terrorangrep på amerikansk jord. Søndag holdt han en tale fra Det ovale kontor om kampen mot IS, og denne innsatsen sees på som en PR-kampanje fra Obama-administrasjonen.

Stikk til Trump

— Terrorister som dem i ISIL, forsøker å splitte oss langs skillelinjer som religion og bakgrunn. Slik skaper de frykt. Slik rekrutterer de, sa Obama søndag. Han distanserte seg slik – og ga et stikk til – Donald Trump som forsøker å bli republikansk presidentkandidat. Trump har nylig gått ut med et ønske om å begrense muslimers adgang til USA og hevdet dessuten feilaktig at muslimer i New Jersey jublet og feiret under terrorangrepet 11. september 2001.

— Fordommer og diskriminering hjelper ISIL og undergraver vår nasjonale sikkerhet, sa Obama søndag.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

 1. Stor skepsis til norske flyangrep

 2. E-sjefen: IS kan bare beseires med store bakkestyrker

 3. De har kriget i flere tiår, nå går de i skole hos norske 22-åringer.