Jan Egeland: - Bombingen av sivile i Syria setter respekten folkeretten i krig mer enn 100 år tilbake

Flyktningehjelpens generalsekretær Jan Egeland mener det som skjer i Syria nå setter respekten for folkeretten i krig mer enn 100 år tilbake. USA beskylder Russland for barbarisme i Syria.

Innbyggere i Aleppo undersøker de massive skadene etter et av mange luftangrep mot byen søndag.

Det var hett i FNs sikkerhetsråd søndag kveld norsk tid. Tema for krisemøte som var innkalt etter et initiativ fra Storbritannia, Frankrike og USA, var situasjonen i Syria og våpenhvilen som brøt sammen mandag.

De syriske regjeringsstyrkene satt denne uken inn en offensiv mot de opprørskontrollerte delene av Aleppo.

Byen er blitt intensivt bombet de siste dagene. Ødeleggelsene er enorme og rundt 200 mennesker er drept. Syriske og russiske fly angriper både sykehus og ambulanser, og tidligere denne uken ble en nødhjelpskolonne angrepet fra luften.

Helsepersonell anslår at halvparten av dem som er drept eller såret i Øst-Aleppo de to siste døgnene, er barn, ifølge Redd Barna.

Bare på søndag ble minst 26 sivile ble drept i syriske luftangrep mot Aleppo, ifølge syriske aktivister. NTB skriver at dødstallet ventes å stige.

Debatten i Sikkerhetsrådet søndag kveld ga ikke noe håp om noen snarlig løsning på den prekære situasjonen.

Les også

Aftenposten mener: Forverring i Syria gleder kun Assad

Sterke motsetninger i Sikkerhetsrådet

Søndagens møte i Sikkerhetsrådet endte i det samme ordkløveriet som mange ganger tidligere.

Den amerikanske FN-ambassadøren Samantha Power sa at det russerne gjør i Syria ikke har noe med terrorbekjempelse å gjøre, men er «rent barbari».

Da den syriske FN-ambassadøren Bashar Ja'afari fikk ordet, forlot FN-ambassadørene fra USA, Frankrike og Storbritannia møtet.

Luftmaktene i Syria-konflikten angriper både sivile, sykehus, ambulanser og nødhjelpskolonner uten at det får noen konsekvenser. Dette bildet viser restene av et av sivilforsvarsanleggene i Aleppo.

Historisk tilbakeskritt

Flyktningehjelpens generalsekretær Jan Egeland betegner det som skjer i Syria som et historisk tilbakeskritt for respekten for folkeretten i krig. Han mener at det som er oppnådd i de siste mer enn 100 år, settes til side i Syria.

– Det er enighet om at man ikke skal bruke tunge eksplosive våpen i tett befolkede områder. Det russerne og Assad-regimet gjør er nettopp dette i et omfang jeg ikke kan huske å ha sett i noen moderne krig, sier Egeland og legger til at opprørernes også bryter folkeretten ved at de blander seg med sivilbefolkningen.

- Men det ingen unnskyldning for den som har det militære overtaket. De sivile tapene er mange ganger større enn de militære, forklarer han.

Egeland er også spesialrådgiver til FNs sjefmegler for Syria, Staffan de Mistura. Egeland har ledet arbeidet med å få inn humanitær hjelp til sivilbefolkningen.

Spesialrådgiver Jan Egeland sammen med FNs syriautsending, den svenske diplomaten Staffan de Mistura.

Sikkerhetsrådet et ansvar

Konstituert generalsekretær i Norges Røde Kors, Tørris Jæger, sier at den humanitære situasjonen er mer prekær enn noensinne.

– Humanitærretten gjelder og de siviles sikkerhet er Sikkerhetsrådets ansvar, understreker han og gjentar at det at man sikrer at hjelp kommer sikkert frem er et minimum, understreker han.

Egeland sier at samtidig som bombingene øker i Aleppo har USA og Russland bidratt til at man har kommet inn i fire byer med nødhjelp.

Han sier at det nå må reises tre krav overfor partene i konflikten:

  • Våpenstilstand for å enighet bedre beskyttelse av sivile
  • Humanitær adgang 48 timer hver uke for konvoier.
  • Fritt leide for å evakuere sårede sivile.

Mistura gir seg ikke

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, sa søndagens møte i sikkerhetsrådet at han var overbevist om at situasjonen i Syria kunne snus og slo fast at han ikke vil gi seg som spesialutsending.

Assad-regimet og Russland må etterforskes for krigsforbrytelser etter den siste ukens intense bombing av opprørskontrollerte deler av Aleppo, mener Storbritannia og Frankrike.

– Det begås krigsforbrytelser i Aleppo, og de må ikke gå ustraffet hen, sa den franske FN-ambassadøren François Delattre da han var på vei inn til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd søndag.

Russland reagerer på sin side skarpt på uttalelsen fra britene og fra franskmennene.

Landets FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin svarte at russerne bare forsøker «fjerne terrorister mens så få sivile som mulig skades».

Den russiske FN-ambassadøren Vitaly Churkin.

Russland: Fred umulig

Han sa videre at i det Syria er hundrevis av væpnede grupper. Det å skape fred i ens lik situasjon er nærmest umulig på grunn av dette, mener han.

Norges utenriksminister Børge Brende mener også at Assad-regimets handlinger grenser til krigsforbrytelser.

– En ny våpenstillstand forutsetter at Assads fly settes på bakken, sier Brende, som sier det er fullstendig uakseptabelt at sivile og humanitære mål rammes.

Les mer om Syria-krigen: