Verden

Tsjetsjener dømt til 20 års fengsel for drap på russisk regimekritiker

Fem menn er i Russland dømt til fengsel imellom 11 og 20 år for drapet på politikeren Boris Nemtsov, som var en skarp kritiker av president Vladimir Putin.

Flere av de tiltalte bak en glassvegg under rettssaken i Moskva tidligere denne uken. Foto: AP/NTB scanpix
  • NTB
Boris Nemtsov på et bilde fra 2011. Foto: AP/NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Soldaten Zaur Dadajev fra Tsjetsjenia fikk 20 års fengsel for drap da straffeutmålingen kom torsdag. Påtalemyndigheten hadde bedt om livsvarig fengsel.

De fire andre, som også er etniske tsjetsjenere, ble dømt til mellom 11 og 19 år i fengsel for å ha medvirket til drapet på ulike måter. Alle de tiltalte ble kjent skyldig i slutten av juni.

Nemtsov var kjent som en skarp kritiker av president Vladimir Putin før han ble skutt like ved Kreml en sen februarkveld for over to år siden.

Leiemordere

Dadajev har tjenestegjort i sikkerhetsstyrkene til Ramzan Kadyrov, som leder den russiske regionen Tsjetsjenia.

Nemtsovs tilhengere har kritisert etterforskerne for ikke å ha gransket muligheten for at høytstående tsjetsjenske offiserer eller Kadyrov selv kan ha hatt noe med saken å gjøre. En advokat som representerer Nemtsovs familie, mener hovedmannen bak drapet ikke er funnet.

Retten mener de fem tsjetsjenerne ble lovet en sum tilsvarende 2 millioner kroner for å drepe Nemtsov, men det er uklart hvem som egentlig beordret drapet.

På frifot

Alle de drapsdømte mennene nekter straffskyld, og flere av dem har trukket tilbake tilståelser som de hevder ble framtvunget under tortur.

Russisk politi sier de fortsatt etterforsker en sjette person som er på frifot, og som mistenkes for å ha tilbudt de fem andre betalingen for drapet. Også han har vært tilknyttet de tsjetsjenske sikkerhetsstyrkene.

Før han ble skutt, hadde Nemtsov jobbet med en rapport om Russlands rolle i konflikten i Ukraina. Noen dager etter drapet skulle han ha ledet en demonstrasjon sammen med andre russiske opposisjonelle.

Les mer om

  1. Drap
  2. Russland
  3. Tsjetsjenia