Verden

Kongressen trosser Trump, vil ikke la ham lette Russland-sanksjoner på egen hånd

Republikanerne og Demokratene i Kongressen er blitt enige om et lovforslag om å skjerpe USAs sanksjoner mot Russland.

Demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer sier at et nytt lovforslag om sanksjoner mot Russland er helt nødvendig på grunn av USAs president Donald Trumps manglende evne til å gjøre noe med situasjonen.
  • NTB
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

EU uttrykker bekymring for forslaget. Ifølge nyhetsbyråene AP og Reuters vil det heller ikke falle i god jord hos USAs president Donald Trump. Om loven blir vedtatt vil den begrense Trumps mulighet til å på egen hånd fjerne eller lette sanksjoner mot Russland.

– Sterk sanksjonslov

I lovforslaget heter det at presidenten ikke kan endre på sanksjoner mot Russland uten Kongressens samtykke. Om Trump foreslår tiltak som er en markant endring i den amerikanske politikken overfor Russland, må han ifølge utkastet legge frem en rapport for Kongressen. Deretter vil medlemmene ha 30 dager på seg til å godkjenne eller avvise presidentens forslag.

– På grunn av de mange overtredelsene fra Russland, og president Trumps manglende evne til å gjøre noe med det, er en sterk sanksjonslov slik som Demokratene og Republikanerne nettopp ble enige om, helt avgjørende, sier Demokratenes leder Chuck Schumer.

Risikerer oppstand

Loven kan bli vedtatt før Kongressen tar sommerferie i august. Det hvite hus har protestert mot den delen av loven som gir kongresspolitikerne myndighet til å ettergå eventuelle lettelser i sanksjoner fra presidenten. Men hvis presidenten forsøker å stoppe loven med veto, risikerer han oppstand fra både demokrater og partifeller i Det republikanske partiet, melder AP. Denne delen av loven ble tatt med fordi lovgiverne er på vakt for Trumps velvilje overfor Russlands president Vladimir Putin.

USA har innført en rekke sanksjoner mot Russland. I midten av juni vedtok Senatet sanksjoner mot Russland som en reaksjon på russisk innblanding i valget i fjor.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner mener russiske myndigheter sto bak en omfattende kampanje for å prøve å få Trump valgt til president. Én av metodene som skal ha blitt brukt, var dataangrep rettet mot Det demokratiske partiet.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk