Verden

FARC-leder innlagt på sykehus med hjerneslag

FARC-lederen Rodrigo Londoño (58) er innlagt på sykehus etter å ha fått et hjerneslag, opplyser sykehuskilder i Colombia.

FARC-lederen Rodrigo Londoño ble søndag innlagt på sykehus, trolig med et hjerneslag.
  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist

Londoño, som også er kjent under navnet Timochenko, kom selv til sykehuset i Villavicencio i øst-Colombia fordi han følte seg utmattet og hadde mistet følelsen i den ene armen. Det skjedde bare dager etter at geriljagruppen hadde overlevert de siste våpnene som følge av den historiske våpenhvilen i landet.

Legene sa på en pressekonferanse at han får intensiv behandling, men er på bedringens vei fra det de beskrev som en midlertidig blokkering av blod til hjernen.

Ifølge de siste meldingene fra sykehuset der FARC-lederen er innlagt, er tilstanden hans tilfredsstillende. Det blir opplyst at han er våken og klar.

Selv har Timochenko skrevet til sine tilhengere på Twitter at «alt står bra til» samtidig som han takker for støtten og den hjelpen han har fått på sykehuset.

Londoño, som også er kjent under navnet Timochenko, møtte utenriksminister Børge Brende i Oslo i juni.

Fredspris til Santos

FARC-lederen var i Norge i juni, hvor han blant annet møtte utenriksminister Børge Brende. Da var Timochenko kritisk til at flere deler av fredsavtalen ikke var oppfylt fra regjeringens side.

I forrige uke opplyste FN at FARC-geriljaen hadde levert inn alle sine våpen.

I en pressemelding fra FN fremgår det at de har tatt imot 7.132 registrerte våpen fra 6.800 geriljamedlemmer. Geriljamedlemmene har også signert en erklæring som sier at de ikke vil anskaffe nye våpen.

Dette er et ledd i nedrustingen som følge av fredsavtalen som ble signert i november i fjor. Norge og Cuba har vært tilretteleggere for fredsavtalen.

Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño håndhilser etter å ha signert en fredsavtale mellom regjeringen og geriljaen.

President Juan Manuel Santos fikk i fjor fredsprisen for sin innsats for å skape fred i Colombia etter over 50 år med borgerkrig. Over 220.000 mennesker er drept, og seks millioner er drevet på flukt som følge av konflikten.

  • Rundt halvparten av fredsavtaler som inngås, bryter sammen. Colombia-fredsavtalen er den nye gullstandarden.

Les også

  1. Santos: Nobelprisen kom som en gave fra himmelen

  2. FARC og Colombia enige om ny fredsavtale

Les mer om

  1. Colombia