Verden

Derfor besøker Donald Trump Polen i dag

Før den amerikanske presidenten ankommer Hamburg og G20-møtet i kveld, besøkte han Warszawa og ga Polen en nesegrus hyllest. Det er det flere grunner til.

President Donald Trump holdt sin tale foran det store bronsemonumentet til minne om den tragiske oppstanden i Warszawa i 1944, der minst 150.000 polske sivile ble drept. Foto: Petr David Josek/AP/NTB Scanpix

 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke

Maken til skryt har Polen sjelden fått. Den amerikanske presidenten Donald Trump kunne knapt får rost polakkene nok under sin utendørs tale foran tusener fremmøtte sentralt i hovedstaden Warszawa. De svarte med jubel og hyllest, noe Trump kan trenge å ha med seg på veien til et mindre vennlig innstilt Tyskland og G20-møte.

I sin tale gjennomgikk Trump den smertefulle polske historien og fremhevet Polen som et ideal.

– Dere er et folk som kjenner den sanne verdien av det dere forsvarer. Den polske ånd har triumfert, sa Trump.

Tilskuerne viftet med flagg og ropte taktfast: Donald Trump! Donald Trump!

Ikke en demonstrant var i sikte. Så var da også mange av tilskuerne busset inn i gratis busser i regi av regjeringspartiet PiS (Lov- og rettferdighetspartiet).

Preget av andre verdenskrig

Talen ble holdt på Krasinski-plassen sentralt i Warszawa. Her står det symboltunge monumentet for oppstanden i Warszawa i 1944.

Før talen la de polske og de amerikanske presidentparene ned kranser. Donald Trump sto foran det overveldende krigsmonumentet, pyntet med nasjonale flagg og de blå flaggene med PW (det kjempende Polen), symbolet for den polske undergrunnsnasjonen under andre verdenskrig.

Den eneste gangen folkemengdens jubel ble til buing var da Donald Trump takket tidligere Solidaritets-leder og ekspresident Lech Walesa for at han var til stede. Walesa og PiS-leder Jaroslaw Kaczynski er bitre fiender.

President Donald Trump var formelt sin polske kollega Andrzej Dudas gjest. Her holder de felles pressekonferanse. Foto: Czarek Sokolowski/AP/NTB Scanpix

Visjoner for Europa

Det mest konkrete i talen var at han lovte polakkene at de ikke skal bli gissel for en energileverandør, men at de skal få kjøpe gass fra USA. Å slippe unna energiavhengigheten av Russland står høyt på den politiske dagsordenen i Polen.

På forhånd var det annonsert at talen skulle inneholde Trumps visjon for forholdet mellom Europa og USA. Han la stor vekt på kirkens betydning i Polen, og hele talen var preget av krigsretorikk. Kampen mot terror et gjennomgangstema når han snakket om Europa.

Kommunisme og islamisme

– Polen vil alltid vinne. Dere ble støttet av frie nasjoner i kampen mot kommunisme. Polen er nå en ledende nasjon i Europa. Et sterkt Europa er en velsignelse for Vesten og verden, sa Trump og fortsatte med å rose polakkene for innsatsen i NATO.

– Dette kontinentet møter nå mange trusler, sa presidenten. – Vi møter en annen farlig ideologi, en som eksporterer terrorisme. Vi kjemper hardt mot radikal islamisme, og vi vil vinne. Vesten er også konfrontert med cyberangrep og propaganda og vi må tilpasse vårt forsvar.

Forholdet til Russland og Putin er det feltet der Polen antagelig har vært mest usikre på Trump. Men nå var i det minste talen klar, dagen før Trump og Putin møtes i Hamburg.

– Vi ber Russland om å slutte med sine destabiliserende oppførsel i Ukraina og andre steder, og slutte å støtte fiendtlige regimer som Syria og Iran. De bør heller gå sammen med oss i kampen mot vår felles fiende terror, sa Trump.

Har Vesten viljen til å overleve?

Forsvar handler ikke bare om penger, men om vilje. Det store spørsmålet i dag er om Vesten har viljen til å overleve, sa Trump.

– Vi kan ha den største økonomien og de største våpnene. Men hvis vi ikke har sterke verdier og sterke familier, vil ikke klare det.

Talen så ut til å være musikk i ørene til regjeringspartiets leder Jaroslaw Kaczynski og statsminister Beata Szydlo, begge klappet ivrig på ærestribunen.

– Vesten vil aldri bli ødelagt. Våre verdier vil vinne. Vår sivilisasjon vil triumfere, avsluttet han, mens tilhørerne fortsatte sin jublende hyllest.

Tusenvis av entusiastiske polakker møtte opp for å lytte til Donald Trumps tale i Warszawa. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Kaster glans over den polske regjeringen

– Vi har en ny suksess: Trumps besøk, skrøt Polens grå eminense Kaczynski ifølge AP for noen dager siden. – Andre er misunnelige, britene angriper oss for det, sa Kaczynski.

 • Stor makt uten formelle verv: Her kan du lese mer om Polens sterke mann

For Polen er det selvsagt stas å sole seg i glansen fra en amerikansk president. Slik får de også bekreftet sin europeiske maktposisjon, og demonstrert at de ikke lar seg skyve ut på sidelinjen. Men hva er det i besøket for Trump?

Det amerikanske presidentparet Donald og Melania Trump landet i Warszawa onsdag kveld. Torsdag skal de videre til G20 i Hamburg. Foto: Czarek Sokolowski/AP/NTB scanpix

My til felles

Noe av det samme: i Hamburg venter 100.000 demonstranter. Trump er sterkt mislikt i de fleste europeiske land og hardt kritisert av blant andre Tysklands kansler Angela Merkel. De nylige besøkene i Brussel og Taormina kan ikke kalles vellykkede, men i Polen kom han til likesinnede.

– Både Kaczynski og Trump ser seg selv som de som kan stoppe den venstreliberale politiske-korrekthets-offensiven i verden, sier Michal Szuldrzynski, spaltist i Rzeczpospolita til BBC. – Paradoksalt nok er det slik at jo mer du kritiserer Trump og jo mer du kritiserer Kaczynski, desto mer føler de at de har rett.

Politisk maktspill

I USA snakker man gjerne om det gamle og det nye Europa, altså landene på hver sin side av jernteppet. For Trump å vise at han står på god fot med Polen, det største og mektigste landet i den gamle østblokken, sener gode signaler hjem.

Dessuten er Polen et av få medlemsland som faktisk oppfyller NATO-kravet om å bruke to prosent av GDP til forsvarsformål.

At Trump også ønsker å knipse Merkel og EU på nesen ved å besøke det landet som akkurat nå volder unionen aller størst bekymring, er en nærliggende tolkning av besøket. Trump og den polske regjeringen tenker likt når det gjelder å bygge grenser, avvise flyktninger, frykte muslimer og anklage mediene for desinformasjon.

De deler også den samme forakten for sine forgjengere, altså nåværende EU-president Donald Tusk og Barack Obama.

Obama besøkte for øvrig Polen hele tre ganger, den siste gangen kritiserte han PiS-regjeringen.

Håper på amerikansk gass

Et fellestrekk for Trump og den polske regjeringen er også et ønske om å bevare kullindustrien. Men under Trumps besøk sto gass høyt på dagsordenen.

Polen håper å slippe unna avhengigheten av russisk gass, og leter etter alternativer til den omstridte Nord Stream II, som skal lede gass fra Russland til Tyskland. Her håper de at Trump kan selge dem amerikansk gass, skriver Piotr Buras i tenketanken ECFR i en analyse.

Trump lovte nettopp det, både under den store talen og under den forutgående pressekonferanse med president Andrzej Duda. – Det vil komme mange flere skip med amerikansk gass i fremtiden, sa han. – Veldig snart vil vi bli en stor eksportør av energi.

Les mer om

 1. Polen
 2. G20
 3. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fredsprisvinner Lech Walesa innlagt på sykehus

 2. VERDEN

  EU-toppen måtte hjem til Polen for å vitne om flystyrten som har splittet landet siden 2010

 3. VERDEN

  Polens president Duda møter hard konkurranse

 4. VERDEN

  Polen vil bygge «Fort Trump» for å lokke amerikanske soldater til landet

 5. VERDEN

  Trump og Merkel drøftet atomvåpen og jihadister

 6. VERDEN

  Demonstrasjoner i Polen for åttende dag på rad