Verden

Gresk statsminister i spydig tyrkisk twitterkrig

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Her samtaler Hellas-statsminister Alexis Tsipras (t.v.) og Tyrkia-statsminister Ahmet Davutoglu i Brussel søndag formiddag. Søndag kveld fyrte Tsipras av en serie spydige twittermeldinger til Davutoglu.
  • Heldigvis er ikke våre piloter like uberegnelige som deres er mot russerne, skrev Hellas-statsminister Alexis Tsipras i en twittermelding til Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

Sent søndag kveld involverte den greske og den tyrkiske statsministeren seg i en bemerkelsesverdig ordveksling på twitter. Tidligere på dagen hadde de to møttes i Brussel der EU-landene og Tyrkia drøftet migrasjonskrisen.

Enige på formiddagen

Der ble partene enige om at Tyrkia skulle få ca. 28 milliarder kroner om å innføre tiltak for å begrense strømmen av flyktninger og andre migranter over Egeerhavet til Hellas. Pengene skal brukes til å bedre forholdene for det enorme antallet flyktninger i Tyrkia slik at de ikke skal være så fristet til å forsøke å komme seg videre inn i EU.

Spydig melding fra Tsipras

På kvelden fyrte imidlertid den greske statsminister Alexis Tsipras av fire hurtige twittermeldinger rettet mot Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

— Heldigvis er ikke våre piloter like uberegnelige som deres er mot russerne, het det i en første meldingen. Den refererer til hendelsen forrige uke der et tyrkisk jagerfly skjøt ned et russisk jagerfly som angivelig krenket tyrkisk luftrom i 17 sekunder.

Ikke de beste NATO-venner

Tyrkiske krigsfly er stadig vekk over gresk luftrom og blir rutinemessig avskåret av greske jagerfly. Selv om begge landene er NATO-medlemmer, har de et anstrengt naboforhold. Naboskapet til Tyrkia er også en av årsakene til at grekerne bruker mye av statsbudsjettet på forsvar. Samtidig ble det antydet på søndagens møte mellom EU og Tyrkia at det snart kan komme gode nyheter om Kypros-konflikten, hvor begge landene er dypt involvert.

Tirsdag møtes for øvrig utenriksministrene i NATO for å drøfte den alvorlige sikkerhetssituasjonen i alliansens nærområder og siste ukers utvikling.

Norsk jagerpilot mener nedskyting av kampflyet var forberedt.

Les også

- Tyrkere må ha bestemt seg på forhånd for å skyte

— Opprørende og utrolig

Tsipras' neste meldinger tok for seg situasjonen i Egeerhavet der tusener av mennesker hver dag risikerer livet i små gummibåter under overfarten fra Tyrkia til greske øyer: «Det som skjer i Egeerhavet er opprørende og utrolig. Vi bruker milliarder på våpen. Dere for å krenke vårt luftrom, vi for å avskjære dere», skrev han til Tyrkias statsminister. Tsipras fortsatte med å minne om at landene har de mest moderne luftvåpen, men klarer ikke stoppe «menneskesmuglere som drukner uskyldige mennesker».

- Ikke i tråd med tonen fra søndag

Meldingene fikk en rekke kommentarer, og flere lurte på om Tsipras selv skrev og postet sine meldinger. Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu skrev bare ett svar på utfallene fra Tsipras: «Kommentarene om piloter fra Tsipras er ikke i tråd med tonen fra dagen. Alexis: La oss fokusere på vår positive dagsorden», skrev Davutoglu.

Slettet engelskspråklige meldinger

De fire meldingene fra den greske statsministeren ble deretter slettet fra hans engelskspråklige twitterkonto, men mandag morgen lå de fremdeles ute på den greskspråklige kontoen. Flere av de greske twitterbrukerne som kommenterte saken, skrev meldinger som antydet at de mente Tsipras måtte være alkoholpåvirket da han skrev sine utspill.

Tsipras fortsatte med tvitringen sent søndag kveld og natt til mandag, men innholdet ble etter hvert mindre konfronterende og kontroversielt: «Vi bor i samme nabolag, og vi må snakke ærlig sammen slik at vi kan komme frem til løsninger #EUTurkey», skrev Tsipras.

Les også

  1. Erdogan: Skulle ønske nedskytingen av flyet ikke hadde skjedd

  2. «En gang var vi opptatt av demokratiet i Tyrkia. Men så fikk vi så mye annet å tenke på.»

  3. Russland varsler økonomiske straffetiltak mot Tyrkia