Verden

Folk bader i fontene, spiser is og drikker øl for å kjøle seg ned: Europa opplever den varmeste hetebølgen på 100 år

Tirsdag var den varmeste septemberdagen i Storbritannia siden 1911. Sør i Spania var det også rekordvarmt med 45 grader.

En ung mann stuper ut i en innsjø i nærheten av Sehnde i Tyskland. Landet opplever rekordvarme i likhet med resten av Europa. JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / NTB Scanpix

 • Per Kristian Aale

Tirsdag ble det målt over 34 grader i Kent i Storbritannia, den varmeste dagen hittil i år og den varmeste septemberdagen som er målt på over 100 år, melder NTB.

To damer koser seg i solen i Hyde Park i London. I skyggen har det vært rundt 30 grader. Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix

 • Les om hvordan han i 1944 tok han imot Anne Frank i Auschwitz. Nå stilles han for retten som medskyldig i drap på 3681 mennesker.

Varmerekorder i Norge

Over store deler av Norge sto rekorder for fall da temperaturer på over 27 grader ble registrert tirsdag. I Sør-Norge fristet badevannet mange, selv om vi er midt i den første høstmåneden, melder NTB.

På målestasjonen på Våland i Stavanger ble det satt rekord med hele 27,3 grader tirsdag. Ikke siden målingene startet i Rogaland for mer enn 100 år siden har det blitt registrert en så høy temperatur i september.

– Det er spesielt Vestlandet som har markert seg med høye temperaturer tirsdag. Men det har vært ganske varmt helt opp til Helgeland egentlig, sier vakthavende meteorolog Marit Helen Jensen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Øyvind Wiborg (tv)) og Wenche Tollefsen (th) er blant flere som bader i Sognsvann i Oslo tirsdag ettermiddag. Wiborg anslår at det er 16-17 grader i vannet. Lufta holder godt over 20 grader, og det er ventet varmerekord i løpet av uka. Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

En mann slapper av i skyggen i Madrid der det de siste dagene har vært rundt 40 grader. Paul White / AP / NTB Scanpix

Hetebølge i Spania

Også i Spania har det vært rekordvarmt de siste ukene. Meteorologene anbefaler folk å ta spesielle forholdsregler på grunn av hetebølgen som nå har rammet landet.

Årsaken skal være varmluft fra Afrika som beveger seg nordover. Det har ført til økt skogbrannfare og rekordhøye temperaturer, slik som 45,4 grader utenfor Sevilla.

I Madrid badet barn og voksne i fontene for å kjøle seg ned, og spanske medier rapporterte om rekordsalg for is- og ølprodusenter.

Turister i Spania bruker paraplyer for å skjerme seg fra den stekende solen. I september har det vært rekordvarmt i Spania. JON NAZCA

Barn bader i en fontene i Madrid for å kjøle seg ned i den rekordvarme heten. JAVIER BARBANCHO

Britene svetter

I Gravesend i Kent stanset gradestokken på 34,4 grader tirsdag, skriver BBC. Det er den varmeste septemberdagen som er registrert siden 1911. Og ifølge meteorologene er det også den varmeste dagen i landet i år.

Britiske helsemyndigheter advarer om at hetebølgen kan være farlig for utsatte grupper som eldre og syke og oppfordrer folk til å ta sine forholdsregler.

En mann i Frankrike dynker seg i vann for å kjøle seg ned. Bob Edme / AP / NTB Scanpix

Hetebølge og haglskurer

I Frankrike har også vært rekordvarmt, og myndighetene advarer nå mot stor skogbrannfare sør i landet. Ved middelhavskysten har skogbranner allerede ført til at hundrevis av hektar har brent ned i sommer, melder nyhetsbyrået AFP.

I Paris var det tirsdag over 30 grader, men i andre deler av landet varsler meteorologene nå at det vil komme kraftige regnskyller, sterk vind og haglskurer, ifølge Météo France.

Varmt i Tyskland

Sentrale og nordlige deler av Tyskland opplever rekordhøye temperaturer, skriver nyhetsbyrået DPA. I Düsseldorf ble det målt over 32 grader tirsdag, noe som er ny rekord. Den forrige rekorden for september var i 1999 og var på 31 grader.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Europa
 2. Spania
 3. Kent
 4. Vær
 5. Storbritannia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Misfornøyd med sommeren? Prøv å leve med 54 grader i skyggen.

 2. VERDEN

  I fjor slo Spania sin varmerekord. I helgen står rekorden for fall.

 3. VERDEN

  Fra varmt til varmere i Europa

 4. VERDEN

  Varmerekorder i flere europeiske land

 5. VERDEN

  Hetebølge i Europa: Ny varmerekord satt i Frankrike

 6. VERDEN

  Ny europeisk varmerekord