Verden

Alle skylder på alle etter angrepet

Demonstranter i Ankara gikk i går løs på politiet - og anklaget myndighetene for å stå bak terroren.

Demonstranter rettet sitt sinne mot politi og regjering etter blodbadet i Ankara.

  • Halvor Hegtun
    Halvor Hegtun
    Journalist

Hvem hadde ansvaret for den verste terrorhendelsen i moderne tyrkisk historie snaue tre uker før det på nytt skal holdes valg i landet?

Både i hovedstaden Ankara og på Taksim-plassen i Istanbul samlet det seg i går kveld hundrevis av demonstranter som anklaget myndighetene selv for å stå bak. "Erdogan må gå", "AKP er mordere" var blant slagordene mot president Tayyip Erdogan og partiet hans.

Skylder på flere

Statsminister Ahmet Davutoglu sa det var klare tegn til at angrepet, som kostet minst 97 mennesker livet, ble utført av to selvmordsbombere. Han rettet mistanken mot enten Den islamske staten (IS), den kurdiske PKK-geriljaen eller venstreradikale, og beskyldte gjerningsmennene for å angripe tyrkisk enhet, demokrati og stabilitet.

Erdogan var i Istanbul da fredsmarsjen i Ankara ble rammet av to eksplosjoner i går formiddag. Han avbrøt umiddelbart turen og reiste tilbake til hovedstaden med en bønn til sine landsmenn om å stå sammen i solidaritet og besluttsomhet som et svar på terroren.

Men Tyrkia preges av dyp splittelse etter at våpenhvilen mellom regjeringsstyrkene og den kurdiske PKK-geriljaen i juli, og senere er Tyrkia blitt stadig dypere involvert i krigen i nabolandet Syria.

Fredsmarsjen som endte i blodbad, var ment som en appell til partene om å få slutt på striden mellom Regjeringen og PKK. En stor del av dem som deltok, var tilhengere av det kurdiske venstrepartiet HDP.

Angriper "mafiastat"

HDPs leder Selahattin Demirtas anklager det han kaller "den tyrkiske mafiastaten" for å stå bak terroranslaget og mener det er usannsynlig at Tyrkias mektige sikkerhetstjeneste ikke kjente til angrepet på forhånd.

Partiet mener at de var mål for angrepet, og viser til at bombene gikk av i HDP-delen av marsjen. Den sosialdemokratiske politikeren Evin Cetin sier det samme.

Demirtas kaller angrepet en massakre og trekker paralleller til bombingen av en HDP-samling i juni og en bombing i juli i byen Suruc ved den syriske grensen der 33 unge prokurdiske aktivister ble drept.

Frustrasjonene over terrorangrepet i Suruc var stor, og kort tid etterpå tok PKK på seg ansvaret for drapet på to tyrkiske politimenn. Erdogan erklærte krig mot både IS og PKK og opphevet samtidig våpenhvilen med PKK fra 2013.

Wigen: For tidlig

I en av videoene fra angrepet kan man se mennesker som holder hender og danser en tradisjonell kurdisk dans. Bak dem vaier flagg med kommunistsymboler.

Ut ifra videoen jeg har sett av angrepet, er det rettet mot fredsdemonstrasjonen og et veldig spesifikt område i tyrkisk politikk, sier postdoktor Einar Wigen ved Universitetet i Oslo. Han befinner seg for tiden i Istanbul.

Wigen sier at det er altfor tidlig å si noe om hvem som kan ha stått bak angrepet, men for mange minner det om to angrep i Tyrkia tidligere i år.

Det første fant sted 6. juni, to dager før parlamentsvalget. Flere tusen mennesker hadde samlet seg til en valgsamling for det prokurdiske partiet HDP i den kurdiske byen Diyarbakir.

President Erdogan og hans parti AKP mistet sitt rene flertall ved valget i juni, og ingen av de fire partsgrupperingene i parlamentet kom til enighet om noen flertallskonstellasjon. Nå er velgerne invitert til å uttale seg på nytt 1. november.