Dette er den nye Labour-lederen

London (Aftenposten): Det britiske arbeiderpartiet har for første gang på flere tiår valgt en leder fra the hard left.

Jeremy Corbyn har skapt Corbyn-mani i sommer, og bragt titusenvis av nye partimedlemmer til Labour.
  • Helle Skjervold

Etter flere ukers intens kampanjevirksomhet og frenetisk offentlig debatt er lederstriden i Labour nå avgjort, i en uravstemning som har snudd opp-ned på alle spådommer.

Og drøyt 420.000 Labour-medlemmer har avgjort saken:

Jeremy Corbyn er partiets nye leder feide de tre motkandidatene av banen, med mer enn 250.00 av stemmene.

Nå er spørsmålet om partiets nyslåtte leder, og mangeårige radikale partiveteran, kommer til å ha kontroll over partiet — i praksis.

— Nå ligger det an til en langvarig intern borgerkrig i partiet, sier politikkprofessor Steven Fielding til Aftenposten.

GrasrotopprørÅrets lederstrid omtales som den mest spesielle i partiets moderne historie. Men grasroten i partiet har falt for en helt annen kandidat enn både eksperter, tidligere Labour-topper og flesteparten av partiets folkevalgte ønsker seg.

— Noe slikt har aldri skjedd før, at en kandidat har tatt steget helt fra bakgrunnen i partiet til toppen. Og omtrent 90 prosent av de folkevalgte Labour-politikerne er uenige med 90 prosent av det han står for, så her ligger det an til en skyttergravskrig, tror Fielding.

  • Hvorfor er Corbyn så kontroversiell? Hamas-vennskap, NATO-motstand og en uortodoks politikerstil er blant grunnene til at partiveteranen er både hatet og elsket.
    Blant de mest kontroversielle standpunktene Corbyn står for - og som ikke Labour-flertallet støtter - er ønsket om å ruste ned Storbritannias kjernefysiske våpen, og trekke landet ut av NATO.

Forsvarsminister for de konservative, Michael Fallon, sparer ikke på kruttet i sin vurdering av opposisjonens nye leder:

— Labour utgjør nå en seriøs trussel mot vår nasjonale sikkerhet, vår økonomiske sikkerhet og mot din families sikkerhet, sier Fallon i en pressemelding.

Partiets motstandere fryder seg nå over det de oppfatter som et enkelt bytte, sier .

— Cameron og hans folk vil forsøke å latterliggjøre Corbyn umiddelbart. Men selv om mange er uenige med han som bare pokker er Corbyn en mann med integritet. Så jeg tror ikke han vil komme så skjevt ut av det som enkelte spår. Det vil være helt feil å avskrive ham, sier førstelektor Øivind Bratberg.

Jeremy Corbyn skiller seg soleklart fra de andre lederkandidatene, både politisk og med sin livsstil som ikke-utdannet, syklist, vegetarianer, avholdsmann og uformelt kledd kandidat.

Overrasket alleDet er kun leder-motkandidat Andy Burnham som i løpet av sommeren nærmet seg Corbyn, og har sagt det er aktuelt å jobbe tett med ham videre. De andre to har blankt avvist å samarbeide med venstreveteranen.

Nå blir den store utfordringen for den nyslåtte lederen å få partiapparatet med seg.

— En hver Labour-politiker med ambisjoner vil sannsynligvis tenke at Corbyns lederskap på et eller annen tidspunkt vil ende i katastrofe, og derfor ønske å holde seg lengst mulig unna.

Bratberg tror den standhaftige Corbyn nå vil justere sin taktikk, og henvende seg så bredt som mulig for å danne allianser.

— Jeg håper han har gode rådgivere som nå vil gå inn for en forsoningsprosess. Han er nødt til å ha partiet med seg, etter å ha brukt de siste 32 årene på ikke å være en spesielt god lagspiller. Det er det mange som husker, men samtidig vet Labour at et splittet parti er et svekket parti. Nå er de nødt til å stå sammen, på et vis.

Illojal type

Corbyn har selv utmerket seg ved å være eksepsjonelt lite tro mot den sentrale partiledelsens linje, og systematisk stemt mot partiledelsens anbefaling. Derfor kommer han neppe til å svinge partipisken hardt når han nå selv er på toppen.

Kun en liten andel, 10-20 prosent, av Labours folkevalgte støtter Corbyns kandidatur. Nå må han finne en måte å styre og samarbeide med resten.

I første omgang kan Corbyn få problemer med å sette sammen en såkalt skyggeregjering, altså opposisjonens motstykke til David Camerons regjering.

— Sannsynligvis vil ikke en eneste Labour-politiker folk flest kjenner til si ja til Corbyn, sier Fielding.

Det er mange høytstående Labour-politikere som blankt har avslått å samarbeide med ham. Skygge-helseminister Jamie Reed leverte sitt oppsigelsesbrev umiddelbart da Corbyn-seieren ble offentliggjort lørdag formiddag. Også skygge-arbeidsminister og parti-stjerneskudd Rachel Reeves sier hun ikke lenger vil være del av skyggeregjeringen.

Corbyns første store test blir vårens regionalvalg, der Labour er nødt til å vise at de er på rett vei.

— Historiens lærdom tilsier at dette aldri kan gå bra. Men så er det ikke gitt at den lærdommen holder mål i dag, nå er det mange velgere i Storbritannia som har flyttet politisk tilhørighet i løpet av kort tid og det politiske kartet er ikke like enkelt som det pleide å være, sier Bratberg.

Professor Fielding mener, i likhet med mange valgeksperter, at Labour nå ikke har nubbsjans til å vinne neste parlamentsvalg om fem år.

— Corbyn-manien har rammet et par hundre tusen mennesker, som uansett ville stemt på Labour, men resten av de 30-40 millionene velgere partiet må nå ut til er ikke akkurat ute i gatene og danser av glede nå.

Leder av det skotske nasjonalistpartiet (SNP), Nicola Sturgeon, hinter på Twitter om at en ny folkeavstemning kan være eneste alternativet til en konservativ regjering fremover.