Verden

Norske islamisters «mentor og rådgiver» dømt for IS-støtte

Anjem Choudary, som regnes som en av Storbritannias mest radikale islamistiske predikanter, er dømt for å ha oppfordret til støtte til ekstremistgruppa IS.

Anjem Choudary har vist støtte til terrororganisasjoner i mange år. Nå er han dømt for oppfordringer om å støtte IS.
  • Caroline Enge
  • NTB

Choudary har oppfordret til støtte til ekstremistgruppa i forelesninger publisert på nettsider som YouTube, skriver BBC.

Predikanten er funnet skyldig i brudd på terrorloven, og kan dømmes til inntil ti år i fengsel.

Kalte seg mentor for Profetens Ummah

Aftenposten har intervjuet den kjente islamistpredikanten ved flere anledninger. I 2013 kalte han seg «mentor og rådgiver» for det ekstreme islamistmiljøet i Profetens Ummah i Norge.

Han har også uttalt at han oppfordret og oppmuntret Profetens Ummah til å fortsette å gå åpent ut i offentligheten med sitt budskap.

  • Les også:
Les også

Pågrepet for terror i London: - Er mentor og rådgiver for norske islamister

For et år siden ble Choudary (49) sammen med Mohammed Mizanur Rahman (32) siktet for å ha overtrådt den britiske terrorloven fra 2000 som gjør det ulovlig å støtte IS, en gruppe som er stemplet som ulovlig i Storbritannia.

Skyldige i IS-støtte

Dommen mot de to falt i domstolen Old Bailey i London 28. juli, men av juridiske årsaker ble den ikke gjort offentlig før tirsdag.

Både Choudary og Rahman ble funnet skyldige. De to mennene uttrykte sin støtte til IS første gang i 2014, og oppfordret andre til å støtte opp om ekstremistgruppen.

Choudary har tidligere dannet og ledet den kontroversielle ekstreme gruppen Al-Muhajiroun, som ble forbudt av myndighetene fordi den ble ansett som en terrororganisasjon med forbindelser til blant annet Al-Qaida. Gruppen har derfor byttet navn en rekke ganger.

  • Les også:
Les også

Trump beskylder Obama og Clinton for å ha «grunnlagt» IS

Jurymedlemmer hørte troskapsed

49-åringen har unngått fengsel i mange år til tross for sin tilknytning til flere av de mest beryktede terroristene i Storbritannia, skriver The Guardian. Men i rettssaken skal jurymedlemmer ha hørt Choudary sverge en troskapsed til IS.

– Disse mennene har holdt seg innenfor loven i mange år, men det er ingen innen terrorbekjempelse som tviler på den påvirkningen de har hatt, hatet de har spredt og menneskene de har oppfordret til å melde seg inn i terrororganisasjoner, sier Dean Haydon, leder for London-politiets antiterror avdeling til Reuters.

Predikanten er også kjent for sin hyllest av terroristene som sto bak 11. september.

Les også

  1. Åsne Seierstad skriver bok om Bærums-jenter som dro til Syria for å bli med i IS

  2. Vi må slutte å være naive i møtet med islamistisk terror | Mahmoud Farahmand

  3. Frykter Soldiers of Odin mer enn islamistiske grupper

Les mer om

  1. Storbritannia
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Rettssaker