Verden

Ser ut til at Erdogan får enpartiregjeringen han ønsket seg

ISTANBUL, TYRKIA (Aftenposten): Samtidig ble nyvalget et stort tilbakeslag for to andre partier.

Et banner med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (t.v.) og president Recep Tayyip Erdogan (t.h.). Begge fra regjerende Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP). UMIT BEKTAS

 • Silje Rønning Kampesæter

— Tayyip Erdogans «sterke mann som kan beskytte deg» -strategi har fungert, sier Soner Cagaptay, direktør ved Tyrkia-programmet ved Washington Institute, til Aftenposten om de foreløpige resultatene.

Tyrkere gikk til valgurnene igjen fordi partiet som har regjert alene de siste 13 årene – Rettferdighets- og utviklingspartiet AKP – mistet sitt rene flertall. Koalisjonssamtalene ga ikke resultater, og partigrunnlegger og president, Recep Tayyip Erdogan, utlyste nyvalg.

Resultat av PKK-krig

Flere hevder samtalene gikk trått etter press fra presidenten. Han trenger flertallet for å endre Tyrkias grunnlov, slik at han kan endre det parlamentariske systemet med et presidentsystem og gi mer makt til presidenten – seg selv. Parlamentet har 550 seter og for å endre grunnloven trengs det 367 seter. AKP fikk 256 i juni, og ligger an til å få 314 nå, noe som betyr at de fortsatt ikke kan endre grunnloven, men det er mer enn halvparten, noe som betyr at de etter alt å dømme kan danne en enpartiregjering igjen.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu avgir sin stemmeseddel med konen Sare, ved et valglokale i Konya 1. november.

Samtidig gikk myndighetene til krig mot den kurdiske PKK-geriljaen i juli, og eksperter har tidligere sagt til Aftenposten at det var AKPs forsøk på å gjenvinne stemmer. Det tror Cagaptay har fungert.— Nasjonalistiske tyrkiske velgere fra MHP og konservative kurdiske velgere fra HDP flokker tilbake til AKP. Begge strømmer synes å være på grunn av kampen med PKK og den nylige følelse av ustabilitet det har brakt til Tyrkia, sier han.

Feilslåtte meningsmålinger

Meningsmålingene i forkant av valget viste relativt likt resultat som ved forrige parlamentsvalg. Altså, ingen rene flertall og en koalisjonsregjering i sikte. Men søndagens offisielle resultater viste noe helt annet.

– Jeg håper utfallet av dagens valg vil styrket håpet om fred. Det er hva Tyrkia trenger mest nå, sa Selahattin Demirtas, leder for det prokurdiske partiet HDP, da han avla sin stemme i Istanbul. Demirtas har vært nødt til å føre en lav profil i valgkampen, siden tyrkiske myndigheter beskylder partiet hans for å være et talerør for den forbudte kurdiske PKK-geriljaen.

Det prokurdiske partiet HDP stormet inn i nasjonalforsamlingen i 7. juni-valget med 13 prosent, og kom mot alle odds over sperregrensen på 10 prosent. Nå ligger de rett over sperregrensen og nyvalget blir sett på som et stort tilbakeslag.En av HDPs to ledere, Figen Yuksekdag, sa i en TV-sendt tale søndag kveld at HDP har møtt de mest utfordrende situasjonene i løpet av denne valgprosessen, og minnet om at 258 sivile, inkludert 33 barn, har mistet livet i løpet av de siste fem månedene.

Partiets andre leder, Selahattin Dermitas, sa også at valget har vært rettferdig fordi partiet har måtte ligge lavt for å beskytte sivile, etter Erdogans beskyldninger om at de er PKKs talerør. Partiet kom likevel over sperregrensen og var ikke helt nedslått.

– Partiet vårt har entret nasjonalforsamlingen som det tredje partiet. Det er vår seier, sa Yuksedag.

Urolig i sørøst

Valgdeltagelsen skal ifølge opptellingen være bedre enn i juni-valget, til tross for at man fryktet en såkalt valg-trøtthet. Men valget gikk ikke knirkefritt. I går ble det meldt at observatører skal ha blitt anholdt flere steder. I Diyarbakir skal det dreie seg om en italiensk og amerikansk observatør, men det er ikke blitt bekreftet. Lignende meldinger har også kommet fra de sørøstlige byene Igdir og Dicle.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er én av dem som har observert valget. I tillegg kommer en rekke frivillige observatører, både lokale og internasjonale. Hovedkontoret til OSSE er ikke kjent med at noen av deres observatører skal ha blitt anholdt.

Cagaptay mener at tatt i betraktning den situasjonen landet er i har valget gått rolig for seg.

Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

 1. Les også

  Stengte veier, anholdte observatører og strømbrudd preget valgdagen

 2. Les også

  Derfor blir presidentens makt svekket uansett valgresultat

 3. Les også

  Å kjøpe seg ut av problemene kan være Europas eneste håp

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Opposisjonsledere pågrepet i Tyrkia

 2. VERDEN

  Fem nye år for Erdogan. Dette må du vite om valget i Tyrkia.

 3. VERDEN

  Opposisjonsledere pågrepet i Tyrkia

 4. VERDEN

  Derfor vil Erdogan ha valg ett år før tiden

 5. VERDEN

  Søksmål, vold og kandidater i fengsel. Her er seks bevis på at tyrkiske valg er noe helt for seg selv.

 6. VERDEN

  Erdogan får fem nye år som president. Tilhengerne feirer seieren i gatene.