Verden

FN varsler nye tiltak mot Nord-Korea

FNs sikkerhetsråd fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas siste rakettester. De lover å iverksette «betydelige tiltak» mot landets hyppige oppskytinger.

 • NTB

Nord-Koreas leder Kim Jong-un ser på bilder av denne ukens rakettoppskyting. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix Foto: KCNA / X02538

Rådet kommer med den sterke fordømmelsen i en enstemmig uttalelse med støtte fra Kina, nordkoreanernes nærmeste allierte.

Den felles uttalelsen fra samtlige av rådets 15 medlemmer gjelder oppskytingene av ballistiske missiler 9. juli, 18. juli, 2. august og 23. august.

Reagerer sterkt

– Disse oppskytingene er grove overtredelser av Nord-Koreas internasjonale forpliktelser under FNs sikkerhetsråds resolusjoner. Medlemmene av Sikkerhetsrådet beklager alle Nord-Koreas rakettaktiviteter, inkludert disse oppskytingene, og understreker at slike aktiviteter bidrar til Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og øker spenningene, uttaler FNs sikkerhetsråd – og legger til:

– Medlemmene av Sikkerhetsrådet beklager videre at Nord-Korea omdirigerer ressurser i sin etterstrebelse av ballistiske missiler mens landets borgere har udekkede behov.

 • Donald Trump får støtte fra Nord Korea

Tøffe sanksjoner

Fra før er Kim Jong-uns regime ilagt tøffe FN-sanksjoner. I mars ble det vedtatt sanksjoner som blant annet innebærer inspeksjoner av forsendelser som kommer fra eller til Nord-Korea, forbud mot salg av våpen til landet og utvisning av nordkoreanske diplomater.

Sikkerhetsrådet sier ikke hvilke nye tiltak de planlegger å innføre, men ber alle FNs medlemsland om å øke sin innsats for å oppfylle tiltakene som allerede er iverksatt mot kommuniststaten.

I tillegg uttaler rådet at det vil fortsette å overvåke situasjonen nøye og ta videre nødvendige grep i tråd med rådets tidligere uttalte målsettinger.

Sendte missil 500 kilometer

Onsdag denne uken gjennomførte Nord-Korea sin hittil siste prøveoppskyting av et ballistisk missil fra en ubåt.

Raketten fløy om lag 500 kilometer og inn i Japans luftovervåkingssone, noe som skapte sterke reaksjoner både fra japanerne, Sør-Korea og USA. Nord-Korea har på sin side kalt oppskytingen «en suksess».

I forkant av oppskytingen hadde nordkoreanerne truet med hevn på grunn av Sør-Korea og USAs felles militærøvelse, som startet denne uken. Naboen i nord har fordømt øvelsen og hevder den innebærer forberedelser til et atomangrep og invasjon av deres land.

Les mer om

 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Nord-Korea

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sør-Korea: – Nord-Korea har skutt opp rakett

 2. VERDEN

  Nord-Korea skjøt opp missil: Trump vil ha strengere sanksjoner

 3. VERDEN

  Nord-Korea har avfyrt sitt niende missil siden Trump ble president

 4. VERDEN

  Sterke reaksjoner etter testrakett fra Nord-Korea

 5. VERDEN

  USA vil ha skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea

 6. VERDEN

  Nord-Korea går hardt ut mot statsminister: – Den dummeste mannen i historien