Verden

I Roseburgs største våpenbutikk fnyser eiere og kunder over Obama etter massakren

ROSEBURG (Aftenposten): – Folk som vil drepe, vil finne måter å gjøre det på, uansett hvilke lover som gjelder, sier eier Candi Kinney.

– Vi må ha lov til å bære våpen. Folk kommer til å gjøre ulovlige ting uansett hva man innfører av lover, og vi må kunne forsvare oss selv, sier Michael Myhre (32), som har med seg sønnen på to år i butikken.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Kundene som går gjennom døren til Roseburg Gun Shop – og det var mange av dem fredag – blir møtt av en stor pappfigur av Barack Obama.

Rundt hodet har han et palestinaskjerf. Festet til jakken har han en lapp der det står «Årets våpenselger.»

— Det er fordi vi ser at våpensalget går opp hver gang han snakker om å stramme inn på våpenlovgivningen, sier Candi Kinney (45).

Sammen med broren sin eier hun det som er småbyens største våpenbutikk. Her kan man kjøpe alt fra små håndvåpen som lett kan skjules under klærne til store automatgevær.

En av USAs mest liberale våpenstater

Kinney er sterkt preget av massemordet på Umpqua Community College på torsdag, der ni personer ble drept før drapsmannen også mistet livet.

– Dette handler ikke om våpen. Det handler om forstyrrede mennesker som ønsker å drepe, sier eier Candi Kinney (45).

— Vi hørte om det på politiradioen vi har stående her. Mannen min er politimann og var blant de første til å rykke ut. Det er forferdelig at noe sånt kunne skje her i dette lille samfunnet. Ingen hadde trodd at vi også skulle få en sånn tragedie her hos oss, sier hun.Oregon er en av USAs mest liberale delstater når det gjelder våpenrettigheter, og innbyggerne her trenger kun et kurs på noen få timer for å få lov til å bære pistoler skjult under klærne. Og sånn bør det fortsette å være, sier Kinney.

— Jeg er ikke en av dem som sier at vi har en rett gitt oss av Gud til å bære våpen. For meg handler dette om selvforsvar. Hjemme har jeg tilgang til et skytevåpen nesten uavhengig av hvor jeg befinner meg. Hvis noen vil påføre meg eller familien min skade, er jeg klar til å forsvare oss, sier hun.

Se også oversikten over alle skytingene:

Les også

Én masseskyting hver dag i USA

Fnyser av Obamas våpenutspill

45-åringen er oppgitt over at president Obama tok til orde for strengere våpenkontroll da han kommenterte masseskytingen i hjembyen hennes.

— I stedet for å fokusere på ofrene velger han å messe om sitt politiske budskap. Han skjønner ikke at dette ikke handler om våpen, men om folks psykiske helse. Folk som utfører disse handlingene er forstyrret og trenger behandling. Dersom noen ønsker å drepe mange mennesker, vil de finne en måte å gjøre det på – uavhengig av hvilke lover vi har, sier hun.

En pappfigur av president Obama gjør det helt klart hva folk her mener om ham.

Norskættede Michael Myhre (32), en av stamkundene her i butikken, er enig. — Grunnleggerne av dette landet forsto at man er avhengig av en velutstyrt milits for at vi skal kunne forsvare oss selv mot fiender, inkludert et statsapparat som har vokst seg så stort at det truer våre grunnleggende rettigheter, sier han.

Kona hans skulle egentlig deltatt på et kurs på Umpqua-skolen på torsdag, men timen ble avlyst i siste liten.

— Det som skjedde går derfor veldig sterkt inn på oss. Dessuten er vi jo et så lite samfunn her at alle kjenner noen av dem som ble rammet, sier han.

Fredag kveld kom politiet med nye detaljer om den antatte gjerningsmannens tilgang til våpen:

Les også

Oregon-skytingen: Mistenkte hadde 13 våpen

— Ville vært unngått med væpnede lærere

Myhre, som er glad i både å jakte og å trene på skytebanen, sier at han ofte bærer på et håndvåpen. Mens vi snakker, holder han en hånd på 9-millimeteren i beltet mens han løfter opp sin to år gamle sønn med den andre armen.

— Jeg nøler ikke med å la barna mine få lov til å ha lekevåpen. Samtidig er vi ekstremt nøye på å lære dem hvordan de skal håndtere dem. De ville, for eksempel, aldri fått lov til å peke med lekepistolene sine på andre mennesker, sier han.

Både Myhre og Kinney mener at tragedien på Umpqua Community College kunne vært unngått dersom lærerne hadde fått lov til å ha tilgang til våpen i klasserommet.

— Helt klart, sier Kinney.

Og legger til:

- På barneskolen bør de kanskje ha våpenet liggende i et låst skap. Men på videregående og på college burde både lærere og elever få lov til å ha med seg skytevåpen. Hadde lærerne her hatt våpen, ville gjerningsmannen sannsynligvis blitt stanset før han rakk å drepe så mange.

Datteren Jessica (22) jobber også i butikken, og er enig med moren sin i at strengere våpenlover ikke vil føre til færre skyteepisoder.

— Vi har for mye hat i samfunnet vårt. Vi trenger mer kjærlighet. Derfor ble jeg så glad da folk her stilte opp og mintes ofrene med levende lys torsdag kveld. Vi svarer på vold med kjærlighet. Hvis flere begynner å gjøre det, tror jeg vi også får et bedre samfunn, sier 22-åringen.

På restauranten rett i nærheten av skolen er naboene sjokkerte:

Les også

  1. - Jeg har sikkert servert gjerningsmannen flere ganger