Verden

Obama spøkte om fødselsattesten

(NEW YORK/Aftenposten) - Jeg vet hvor den er, men det er mange som ikke gjør det, sa en lattermild president Obama i en tale i New York.

140411_obama_03.jpg
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Obama var i verdensmetropolen i går for å snakke om hvordan han mener at republikanerne forsøker å begrense stemmeretten ved å innføre stadig nye regler.

— Noen steder hører folk plutselig at de må ha med seg pass eller fødselsattest for å registrere seg til å stemme. Rundt 60 prosent av befolkningen har ikke pass. Bare fordi du ikke har penger til å reise utenlands bør det ikke være sånn at du ikke skal få lov til å stemme her hjemme.

Aftenposten var til stede i salen, og så hvordan Obama plutselig stoppet opp og begynte å smile.

— Og bare for å være klar: Jeg vet hvor fødselsattesten min er, men det er mange som ikke gjør det. Masse folk som ikke vet. Jeg tror det ligger på et nettsted ett eller annet sted, sa Obama til høy latter og applaus fra de rundt 1600 som hadde samlet seg på Sheraton-hotellet i New York for å høre på presidenten.

«Sinnssykt»

I flere år forsøkte en gruppe konservative amerikanere - deriblant eiendomsmagnaten og TV-kjendisen Donald Trump - å bevise at Barack Obama ikke ble født i USA men i Kenya, noe som i så fall ville gjort ham ukvalifisert til å være president.

Obama talte fredag for 1600 tilhørere ved årsmøtet til National Action Network i New York. Her er han på vei ut av salen.

Kampanjen toppet seg under valgkampen i 2012, men døde fort ut da Obama publiserte en kopi av fødselsattesten på nettet.— Husker dere det? Det var sinnssykt. Det var noen sinnssyke greier. Jeg har ikke tenkt på det en stund, sa Obama og humret lenge.

Presidenten var i toppslag da han i går holdt hovedtalen under årsmøtet til National Action Network, en organisasjon grunnlagt og ledet av den borgerrettsforkjemperen og politikeren Al Sharpton.

Grå hår = visdom

Obama talte for årsmøtet sist gang i 2011, og han bemerket at han var blitt gråere i håret siden den gang.

— Det er visdom! ropte noen i salen.

— Det er helt greit. Skal vi se, hva har skjedd ellers... Jeg har fått dobbelt så mange hunder. Jeg er glad jeg ikke skal være president i tre perioder. Tre hunder er nemlig for mye, sa Obama til latter fra salen.

Obama viste mye personlighet under talen på fredag.

Han var blant sine tilhengere. Publikum besto hovedsakelig av afroamerikanere. Og 93 prosent av afroamerikanerne stemte på Obama ved valget i 2012. Stemningen var som på et vekkelsesmøte, nesten som om det fortsatt var valgkamp.Og det er det jo. Selv om Obama selv ikke er på valg, er det hard kamp om plassene i Kongressen. Alle medlemmene av Representantenes hus samt en tredjedel av senatorene skal velges i år.

Det store spørsmålet i år er om demokratene klarer å holde på flertallet i Senatet eller om republikanerne klarer å vinne de seks plassene de trenger for å få overtaket. Obamas tale bar preg av at valgkampen er i full gang.

ID-krav

Han langet nemlig ut mot republikanerne på en overraskende direkte måte.

— Den brutale sannheten er denne: Retten til å stemme er truet i dag på en måte den ikke har vært siden stemmerettsloven ble vedtatt for nesten 50 år siden. Over hele landet har republikanerne gjort det vanskeligere, ikke lettere, for folk å stemme, sa Obama.

Flere amerikanske delstater - i hovedsak delstater med republikanske ledere - har de siste årene introdusert regler som krever at velgerne identifiserer seg når de skal registrere seg for å stemme. Mens vi i Norge har ID-kortene våre på bankkortene, finnes det ikke noe statlig, altså føderalt, ID-kort ut over passet i USA.

Leah Mitchum har vært Obama-fan siden valget i 2008, og dro fra New York til Washington for innsettelsen. I går så hun ham på nært hold for første gang.

Dermed blir det vanskeligere for enkelte befolkningsgrupper å registrere seg for å stemme. Disse gruppene er som regel folk med lavere inntekter. Og folk med lavere inntekter stemmer i større grad på demokratene enn republikanerne. Mange demokrater mener derfor at de nye valgreglene er et politisk grep for å forhindre flere stemmer til demokratene.

Lite valgfusk

Republikanske ledere svarer med at ID-kort er viktig for å unngå valgfusk. President Obama påpekte i talen sin fredag at valgfusk nesten ikke forekommer i USA.

— En analyse av alle føderale valg mellom 2002 og 2005 konkluderte med at av de 197 millioner stemmene som ble avlagt ble 40 velgere siktet for valgfusk. For de av dere som har studert matte så tilsvarer det 0,00002 prosent. Det er ikke så mye, sa Obama.

Og klinket til:

— La meg være tydelig: Det virkelige valgfusket er fra folk som prøver å ta fra oss våre rettigheter ved å komme med falske argumenter om valgfusk.

Obama la til at det fantes republikanere som innså at strategien med å stramme inn på valgreglene kanskje ikke var den beste for partiet i dag.

— Det var en republikansk politiker som sa: "Å gjøre det vanskeligere for folk å stemme er ikke et godt tegn for et parti som ønsker å tiltrekke seg flere velgere."

Trofaste fans

Etter talen var krysset mellom 7. aveny og 52. gate stappfullt av Obama-tilhengere med stjerner i blikket på vei ut fra Sheraton-hotellet.

En av dem var Leah Mitchum fra Bronx i New York. Før valget i 2008 begynte hun og datteren å sy klær med Obama-motiv.

— Vi sendte noen til presidenten og familien hans etter at de flyttet til Det hvite hus, og de har dem der fortsatt. Vi fikk et veldig hyggelig kort som takk, sier Leah.

Det var første gang i går at hun opplevde presidenten på nært hold.

I 2008 var Colleen Fields hjemløs og frivillig Obama-hjelper. I går var hun tilhører da presidenten talte i New York.

— Jeg er imponert. Han har vært en veldig god president. Det er mye han fortsatt må gjøre, og han har fått det veldig vanskelig med en Kongress som nekter å samarbeide. Men det er flere år igjen, sier Mitchum.Hun får støtte fra Colleen Fields, som jobbet som frivillig i Newark, New Jersey i valgkampen i 2008.

— Den gang var jeg hjemløs, men jeg brukte masse tid på å få andre til å registrere seg for å stemme, sier Fields, som i dag har et sted å bo.

Hun viser frem en avisartikkel fra 2008 der hun ble rost for arbeidet som frivillig.

— Obama har gitt oss håp. Han er en god mann, sier Fields.