Verden

Obama ber tilhengerne om å kjempe med motstandernes taktikk

Møt opp og lag leven, er oppskriften ekspresident Barack Obama gir følgerne sine når de skal begrense Donald Trumps makt.

Den fargerike Tea Party-bevegelsen skapte leven under Obamas regjeringstid.
  • Lars Molteberg Glomnes
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I sitt siste intervju som president, i podkasten «Pod save America», gir Barack Obama sin oppskrift på hvordan demokrater bør ta kampen mot Trump.

Han ber dem se på gruppen som har gitt demokratene mest innbitt motstand av alle de siste åtte årene:

– Jeg tror jobben må gjøres lokalt, ikke nasjonalt. Jeg ville fulgt nøye med på det Tea Party-bevegelsen gjorde da de kjempet mot helsereformen. Man kan være uenige med Tea Party, men de var effektive i å sørge for at deres meninger ble hørt og løftet frem, sier Obama

Gjorde opprør mot Obama fra 2008

Tea Party-bevegelsen ble dannet like etter at Obama ble valgt til president i 2008.

Smågrupper rundt om i landet begynte å snakke sammen for å forme felles strategier for hvordan de kunne legge press på sine folkevalgte og presse både demokrater og republikanere mot det politiske høyre.

Aftenpostens korrespondent i USA skrev denne reportasjen om hvordan det gikk da en gruppe demokrater fulgte nettopp denne oppskriften tidligere i januar.

Demokratene lo da tilsynelatende eksentriske republikanere begynte å lage bråk. Men deres kontroversielle meninger og ofte fargerike stil, endte med å endre hele det politiske landskapet.

Mener det er mulig å legge press på Trump nedenfra

Gang etter gang satte de kjepper i hjulene for Obama-administrasjonen – og de etablerte republikanerne.

Nå vil Obama ta kampen i motsatt retning:

– Jobb lokalt ved å møte opp, skrive til representantene og få saker i lokalnyhetene. Fordelen vi har, er at sannheten er på vår side. Det er mange som er hjulpet av helsereformen. Vi trenger ikke skjule at det er deler som bør bli bedre, men totalt legger vi mer press på Kongressen og presidenten jo mer vi forteller om dem som har fått hjelp, sier Obama.

Tea Party-bevegelsen vokste fra 2008. Dette er en protest fra 2010. Ved senat- og kongressvalget i 2010 overtok republikanerne flertallet i Kongressen, og sikret seg seks ekstra seter i Senatet.

Trump har flertall

Når Donald Trump innsettes som president, har han et flertall av partifeller i både Senatet og Kongressen. Dermed kan republikanerne stort sett gjøre som de vil.

På republikansk side jobbes det for å reversere Obamas store helsereform «Obamacare». 18 millioner amerikanere vil miste helseforsikringen sin hvis alt fjernes, ifølge Kongressens budsjettkontor.

Les mer om

  1. Tea Party-bevegelsen
  2. Barack Obama
  3. Obamacare