Verden

Slik oppfører Kina og India seg under forhandlingene om klima i Paris

Indias statsminister Narenda Modi og Kinas president Xi Jinping styrer hvert sitt land som sammen med USA ses på som de viktigste landene under klimaforhandlingene i Paris.

PARIS(Aftenposten) Mens USA er blitt med i ny og ambisiøs landgruppe, skjuler Kina og India fortsatt kortene sine godt.

  • Arild Færaas

Gao Feng, en av toppforhandlerne fra Kina, deltar på en pressekonferanse sammen med andre forhandlere. Han får et kritisk spørsmål fra en argentinsk journalist om hvordan Kina forholder seg til klima og miljøkrav når de investerer i utlandet.

I stedet for å svare selv prøver han å få noen andre i panelet til å svare for seg. Det går ikke, så da stotrer han frem et svar som ikke akkurat er klart.

Og på spørsmål fra Aftenposten etterpå om hvordan de jobber med å få med et land som Saudi-Arabia med på en ambisiøs klimaavtale svarer han dette.

Gao Feng, en av Kinas viktigste klimaforhandlere.

— Vi ser ikke på Saudi-Arabia som et problem. Vi tror at så lenge de får en avtale som er god for utviklingsland, er de fornøyde.Steffen Kallbekken, ekspert på internasjonal klimapolitikk og forsker ved Cicero, sier rett ut at han ikke tror på at Kina ikke ser på Saudi-Arabia som et problem i forhandlingene.

— Saudi-Arabia har ved flere anledninger prøvd å sabotere forhandlingene. Det kan du lese mer om i denne artikkelen fra Guardian.

Les kommentar fra Ola Storeng:

Les også

Kina og India taler med to tunger

Få med deg siste nytt og de kuleste klimategningene fra Oles klode her.

Kina var godt fornøyd med foreløpig utkast

Steffen Kallbekken som følger forhandlingene tett forteller at Kina uttrykte at de synes utkastet var balansert og at det var overraskende at de var så positive.

— Men det kan også bety at de er fornøyd med at de har fått gjennomslag for at det nå er åpning for at klimamålene ikke skal oppdateres hvert femte år. Men det utvanner prosessen og kan være et smutthull noen kan benytte seg av.

Kallbekken mener at ting tyder på at Kina er mer fornøyd enn India.

— Den første uken holdt India en overraskende lav profil. Det var ventet at India ville bli en av de vanskeligste partene, men det kan være de har sett seg tjent med at andre tar støyten.

USA er nylig blitt med i en gruppe av land som anser seg selv å ha høye ambisjoner, men Kina og India er ikke med der.

  • Bakgrunn om India: Vil rammes hardt av klimaendringene, men utslippene øker dramatisk

India sitter ikke så stille i båten lenger

Cicero-forskeren forteller at det var først onsdag at de begynte å vise hva de egentlig mener.

Steffen Kallbekken

— De var misfornøyd med teksten om fordelingen mellom fattige og rike land. Ofte er det også sånn at Kina og India blir satt i samme bås. Men det er veldig stor forskjell på dem, både i utslipp og hvor rike de er, påpeker Kallbekken.Det er fortsatt stor uenighet om de viktige områdene, ambisjon, forskjellsbehandling og finansiering.

— Jeg tror det er en ganske god sannsynlighet for at Kina og India blir med på en avtale. Ikke en veldig god avtale, men en avtale som i beste fall er et betydelig skritt fremover.

Kina blir av stadig flere sett på som det store grønne håpet. Derfor er det høye forventninger til at verdens mest folkerike land ville være mye mer medgjørlige i årets klimaforhandlinger enn tidligere.

Og forhandler Gao Feng sa også under pressekonferansen at Kina har et mål om å få til en rettferdig og ambisiøs avtale. Han skrøt av det EUs sjefforhandler fortalte, og sa at de deler det samme målet.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Er Kina et utviklingsland?

Men New York Times skriver torsdag at samtidig som Beijing viser seg som en ny klimamakt og for første gang har kommet med et absolutt utslippsmål (innen 2030 skal de ha nådd CO2-utslippstoppen), insisterer de fortsatt på at de er et u-land.

Kina har lovet å gi penger til klimavennlige prosjekter i fattige land, men ifølge den amerikanske avisen ønsker de ikke å gi penger direkte til Det grønne fondet, viss mål er å få inn 100 milliarder dollar innen 2020. Årsaken er nemlig at kineserne er redde for at de da er nærmere å bli kategorisert som et i-land.

USA ga Kina skryt, EU gir smekk

Likevel ga USAs utenriksminister John Kerry, som stadig observeres i gangene her under klimatoppmøtet, skryt til Kina onsdag.

— Jeg mener at Kina allerede har utgjort en stor forskjell.

Samtidig skrev Financial Timestidligere i uken at Kina hadde prøvd å vanne ut et forslag om et felles system for å rapportere klimagassutslipp og klimaplaner til FN. Og NTB skriver torsdag at EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete blokkerer enighet om at alle land må oppdatere sine nasjonale klimaplaner hvert femte år.

Kravet om femårige oppdateringer har vært et svært vanskelig punkt i forhandlingene om en ny klimaavtale i Paris.

– Uten slike femårige sykluser er denne avtalen meningsløs, sa Arias på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

På spørsmål fra journalister ville ikke Kinas forhandler Gao torsdag svare ja på spørsmålet om Kina er for en slik ordning hvor andre land kan se Kina i kortene.

— Men vi er ikke imot, svarte han.

Nå venter alle i Paris på et nytt utkast som er ventet torsdag kveld. Hva som står der er usikkert, men det er helt sikkert at det ikke blir noen endelig avtale i kveld.

California vil ha flere med på sin grønne bølge