Verden

Her bærer politimannen Frank spedbarnet i sikkerhet. Moren orket ikke selv.

Politimannen Frank bærer spedbarnet så forsiktig han kan, før han gir det videre til kollegene ombord på Siem Pilot. Totalt reddet det norske mannskapet 958 mennesker lørdag.

MIDDELHAVET (Aftenposten): En én dag gammel jente reddes ut av gummibåten utenfor kysten av Libya.

  • Reidun Samuelsen

Den norske politimannen Frank bærer spedbarnet så forsiktig han kan, før han gir det videre til kollegene ombord på «Siem Pilot».

Aftenpostens Reidun Samuelsen og Stig B. Hansen ombord i «Siem Pilot».

Når aksjonen er over, sitter det 956 flyktninger — blant dem 67 barn - tett i tett på dekket til det norske redningsskipet. Mannskapet gjennomførte tre store redningsoperasjoner lørdag, det har aldri vært så mange ombord samtidig. Kapasiteten er tøyd til det ytterste.Lite vind og rolig sjø, førte til at menneskesmuglerne satte flyktningebåtene på vannet natt til i går. I en av de mange overfylte gummibåtene var det en mor som nettopp hadde født. De er antagelig fra Nigeria. ( I tidligere versjon av saken ble det opplyst at babyen var tre dager gammel, men santitetspersonell om bord opplyser at babyen var én dag gammel da den ble reddet. Red.)

— Det er hjerteskjærende å se så små barn ute i disse farkostene i denne solsteiken. De har antagelig vært på havet i natt, sier Kristin fra Oslo-politiet.

Moren hadde ikke krefter til å bære barnet sitt videre fra båten.

Hun arbeider med å registrere flyktningene når de kommer ombord. Av sikkerhetsmessige årsaker ønsker hverken hun eller kollega Frank etternavnet publisert.Moren til spedbarnet, var medtatt etter overfarten. Hun hadde blødninger, og fikk medisinsk tilsyn av mannskapet fra saniteten, før de to ble overført til et italiensk kystvaktskip.

Mange barn ombord i båten

Ifølge den italienske kystvakten var det rundt 20 nødmeldinger fra området lørdag, og så mange som 3000 flyktninger kan ha blitt reddet. Det er trolig et av de mest hektiske døgnene i løpet av hele Operasjon Triton. «Siem Pilot» tok de største oppdragene, og rykket ut til to fiskebåter og en gummibåt.

Rundt 50 barn ble brakt ombord, mange babyer der familiene så ut til å komme fra Syria. De fleste av småbarna kviknet til da de ble plassert i det avgensede området for kvinner og barn. De lekte, og viste tommel opp til alle som hadde tid til å vinke tilbake.

— Barna er etter forholdene i god form, vi ser at de ofte blir behandlet så bra det lar seg gjøre av de andre migrantene, kommenterer Kristin.

Aftenposten har vært på båten i flere dager. Les også denne saken:

Les også

Anders fant 49 døde flyktninger i en fiskebåt

Med boblejakke og plastpose

I den første fiskebåten var det rundt 320 mennesker, mange eritreere.

Denne redningen måtte gjennomføres raskt, for en annen, større fiskebåt lå enda lavere i vannet, og hadde rundt 500 mennesker ombord.

Det norske redningsskipet Siem Pilot har aldri hatt så mange flyktninger ombord før. De er reddet ut av tre forskjellige båter, totalt 958 mennesker som har forsøkt å krysse Middelhavet fra Libya til Europa.

Der satt det folk overalt på dekk. De som ikke fikk sitte ned, sto lent opp mot de lette mastene, og noen hadde klatret opp for å få en plass.Først ble kvinner og barn tatt ombord i «Siem Pilot», så kom de eldre mennene.

Én av dem var stivbeint etter båtturen, og trengte hjelp til å komme seg opp taustigen. På føttene hadde han et par slitte brune skinnsko, over skuldrene en brun boblejakke, og i hånden holdt han en blå, gjennomskinnelig plastpose, hvor han hadde sine eiendeler.

Da det bare var mannfolk igjen i fiskebåten, brøt det ut slåsskamp som mannskapet på «Siem Pilot» måtte stanse.

— Slutt med en gang, ellers blir dere ikke reddet! ljomet det gjennom megafonen.

Husnøkler i lommen

Mens lettbåten fra «Siem Pilot» satte kursen mot den lange, ustabile gummibåten der rundt 120 mennesker ventet på hjelp, ble mennene fra fiskebåten registrert ombord i redningsskipet.

Det var mange mennesker både oppå og under dekk på båten.

— Libya!- Marokko!

— Syria!

Nasjonaliteten mennene oppgir idet de går gjennom registreringen, ropes ut. Eiendeler legges i poser, de skal oppbevares av mannskapet mens flyktningene er ombord.

Mange har med seg røykpakker, mobiltelefoner og noe penger.

En mann drar opp et nøkleknippe.

Det kan være til det hjemmet han har forlatt.

Les også

  1. Norsk redningsskip på hasteoppdrag i Middelhavet

  2. Flere tusen kjempet seg forbi makedonsk grensepoliti

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa